Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mala škola, puno projekata

Bogat program izvannastvanih aktivnosti osnovnoškolca u Starigradu

Autor: Iva Bucić

28.08.2023. 09:06
Bogat program izvannastvanih aktivnosti osnovnoškolca u Starigradu

Foto: OŠ STARIGRAD

Sa 116 učenika i tridesetak djelatnika, Osnovna škola Starigrad svrstava se među manje škole u Zadarskoj županiji, no unatoč tome za nadolazeću školsku godinu spremaju čak 26 projekata kojima će, među ostalim, promicati bogatu zavičajnu baštinu podvelebitskog kraja.


Promicanje baštine


Tako će starigradski školarci i ove školske godine s učiteljicama Marinom Marić i Lucom Knežević, u sklopu eTwinning projekta Đir po mistu, otkrivati najatraktivnije lokacija na području općine Starigrad, koje će potom u digitalnom obliku na dva strana jezika prezentirati svojim europskim kolegama. Osim toga, najljepšim motivima iz kraja učenici nastavljaju oslikavati kišobrane, a uz pomoć učiteljice Andrijane Simičić planiraju i izradu zavičajnog Rječnika podgorskog kraja.


Mali Podgorci tradicionalne pjesme i plesove učit će pod vodstvom učiteljice Suzane Milovac, a učiteljica Martina Čavić sprema projekt »Babine priče«, stavljajući naglasak na običaje vezane uz blagdane i ostala važna događanja. Rezultati će u konačnici biti predstavljeni digitalno, a u planu je i tiskana verzija jer su »Babine priče« svojevrstan nastavak već objavljene kuharice« Pinjuron i žlicon po Podgorju«.


STARIGRAD, 27.10.2017. (ravnateljica skole marasovic)…. Jadranka Marasoviæ, ravnateljica Osnovne škole Starigrad


– Učitelji se jako trude osmisliti projekte koji imaju veliki značaj za naše malo mjesto. Pri tom posebnu pažnja posvećujemo zavičajnoj baštini, prikazujući sve njezine ljepote informacijsko-komunikacijskim putem, što je neizostavno u 21. stoljeću. Osim stavljanja naglaska na odgoj, obrazovanje i razvijanje kulturne baštine, ponosni smo i na humanitarne akcije koje organiziramo barem dva puta godišnje, poput Marijinih obroka koje vodi učiteljica Nevena Tadić i našeg sad već tradicionalnog Humanitarnog božićnog sajma, kazuje ravnateljica Jadranka Marasović.


Aktivno i »zeleno«


Kako naglašava ravnateljica raznim se projektima učenika potiče na socijalnu osjetljivost, razvoj empatije i razumijevanje za vršnjake. Istovremeno, učenike se nastoji potaknuti na preuzimanje odgovornosti te razvijanje samostalnosti i poduzetništva. Posebna pažnja posvećena je i poticanju fizičke aktivnosti i buđenju ekološke svijesti. Tako će, primjerice, učiteljica Ljiljana Jović voditi projekt »Mala Olimpijada«, kojem je cilj odvajanje djece od ekrana i poticanje fizičke aktivnosti, druženje u igri i sportu te prihvaćanje poraza bez sukobljavanja, a učitelj Šime Jović s učenicima će provoditi projekt »Priroda, zdravlje i ja«, kojem je cilj je osvijestiti povezanost između prirode, zdravlja i učenika, pobuditi ekološku svijest kod učenika i naglasiti važnost tjelesne aktivnosti za psihičko i tjelesno zdravlje.


– U realizaciji svih naših ideja imamo zaista veliku podršku od dionika lokalne zajednice i brojnih kulturnih ustanova, a s obzirom na zahtjevnost projekata, velik se dio zadataka odrađuje izvan nastavnog i radnog vremena, u slobodno vrijeme učenika i učitelja. Ali naši su učenici veoma zainteresirani i motivirani za rad na projektima, što se najviše vidi po tome što su neki projekti višegodišnji, tumači Marasović.Primjerice, već 15 godina pod vodstvom učiteljice Nataše Dokoze održava se izložba dječjih likovnih radova, a projektu »Zeleno srce kuca za nas« ovo će biti osma godina. Pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i prirode i pod vodstvom učiteljice Radojke Milovac, učenici će raditi na razvijanje svijesti o zaštiti okoliša i zaštićenih područja naše domovine.


Istraživanje i suradnja


– U školi se radi u dvije smjene, a nastavnici većinom rade u više škola diljem županije, no izvrsne rezultate postižemo prvenstveno zbog dobre suradnje kako među učiteljima, tako i među učiteljima i učenicima. Pri tom se u radu često koriste digitalni komunikacijski kanali, budući da nisu svi učitelji svaki dan u školi i nisu u mogućnosti svakodnevno raditi s učenicima licem u lice. Učenici i učitelji tako uspješno održavaju online sastanke, dijele digitalne materijale i zajednički ih uređuju, tumači Marasović. Pri tom učenici, kako naglašava ravnateljica, rijetko kad koriste gotove materijale.


– Učenici sve sami istražuju, fotografiraju, pišu i uređuju, čime se potiče istraživačka nastava i suradničko učenje. Osim toga samostalno osmišljavaju i izrađuju razne uporabne predmete poput sapuna, nakita, prirodne kozmetike, božićnih ukrasa, zimnice i kalendara koje potom plasiraju na tržište u sklopu Školske zadruge Vitrenik, objašnjava ravnateljica Marasović.


U OŠ Starigrad sprema se još pregršt izvannastavnih aktivnosti. Pod vodstvom učitelja Gorana Vidaića učenici će se detaljnije upoznati s Domovinskim ratom, a projektom »Šafran« pobliže će se upoznati s posljedicama holokausta i opasnostima diskriminacije, rasizma, netolerancije, predrasuda i nejednakosti.


Kultura i STEAM


Uz učiteljice Marinu Marić i Anu Katalinić Bach, učenici će naučiti i osnove prve pomoći, a projektom »Mama, budi zdrava«, promicat će se briga o zdravlju, dok učitelji Damir Veledar i Jelena Kraljev pripremaju projekt praćenja vremenskih prilika korištenjem digitalne bežične meteorološke stanice, koju je škola dobila u sklopu Carnetovog projekta e-škole. Osim toga, dvanaest će učenika otići na razmjenu u njemačku općinu Angermünde, šireći glas o 200-godišnjim bukovim šumama NP-a Paklenice.


Knjižničarka Iva Lukić priprema projekte »Naša mala knjižnica« i »Razmjena straničnika« kojima će nastojati potaknuti ljubav učenika prema čitanju, razviti njihovu čitateljsku pismenost i upoznati ih s drugim kulturama, a na projektu »Ruksak pun kulture« u suradnju s umjetnikom Domagojem Hmurom radit će se na razvijanju novih slikarskih tehnika. Školarci će, uza sve navedeno, istraživati i bogatu arheološku povijest svoga zavičaja te sudjelovati u inovativnim STEAM programima koji će možda baš u Starigradu iznjedriti novog genijalnog izumitelja.


Sadržaj je nastao u suradnji s Općinom Starigrad.