Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Unapređenje socijalnih usluga

U Sv. Filipu i Jakovu počinje gradnja doma za starije i nemoćne

Autor: Matea Guzalić

28.08.2023. 09:10
U Sv. Filipu i Jakovu počinje gradnja doma za starije i nemoćne


Općina Sveti Filip i Jakov ostvarila je značajan korak prema unapređenju socijalnih usluga za starije i nemoćne osobe. Na nedavnoj 244. sjednici Vlade Republike Hrvatske, odlučeno je da će ovoj Općini biti dodijeljeno impresivnih 5.342.778,76 eura bespovratnih sredstava za realizaciju projekta »Izgradnja doma za starije i nemoćne osobe«.


Naime, ovaj projektni prijedlog je uspješno dospio na rezervnu listu za dodjelu bespovratnih sredstava, a odlukom Vlade će se svi prijedlozi s te liste financirati iz sredstava državnog proračuna RH.


Osjetljive skupine


– Na ovaj natječaj se prijavilo osamnaest lokalnih samouprava unutar osamnaest županija. Mi smo u konkurenciji unutar Zadarske županije osvojili prvo mjesto po broju bodova. Vlada je prepoznala značaj ovog projekta, no žao mi je što i ostale lokalne samouprave unutar raznih županija nemaju šansu, bilo bi fer da svi koji su se prijavili imaju priliku. Naravno, mi smo ponosni i presretni što smo ovo osvojili, ali volio bih da svaka općina i grad dobiju istu priliku jer ćemo svi jednog dana biti stari i svi zaslužujemo dostojanstvo. Naš dom će biti socijalno osjetljiv i na taj način ćemo postići socijalnu ravnotežu, jer što će nam svi turistički objekti ako nemamo ovakvo nešto, izjavio je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sveti Filip i Jakov dodajući da će u ovom projektu zajednica financirati minimum 1,7 milijuna eura.
Ova inicijativa ima za cilj razviti socijalne usluge usmjerene prema posebno osjetljivim skupinama te spriječiti socijalnu isključenost. Prema informacijama iz projektnog prijedloga, institucijski dom biti će izgrađen iznad općinskog središta Sv. Filip i Jakov, na lokaciji Rabatin 2 koja se naslanja na Rabatin 1.


Dostojanstveno starenje


Građevina će imati prizemlje, dva kata i pravilni L oblik. Dom je dizajniran za smještaj 98 korisnika, koji će biti raspoređeni u ukupno 70 soba – 42 jednokrevetne i 28 dvokrevetnih. Osim institucionalizirane skrbi za 98 korisnika, dom će pružati raznovrsne usluge izvaninstitucijske skrbi za 218 korisnika. Ovakav pristup omogućit će starijim osobama da zadrže kvalitetan, siguran i dugotrajan boravak u vlastitim domovima.


Planirano razdoblje provedbe projekta je od 1. siječnja 2024. do 30. lipnja 2026., a ukupna vrijednost projekta iznosi 8.064.571,72 eura. S ovim značajnim financijskim potporama, Općina Sveti Filip i Jakov ima priliku ne samo unaprijediti infrastrukturu za starije osobe već i stvoriti održive mehanizme podrške i skrbi za njihovo dostojanstveno starenje.


Ovaj projekt odražava važnost koju lokalna zajednica pridaje svojim starijim sugrađanima te će im omogućiti dostojanstvenu skrb i podršku. Općina Sveti Filip i Jakov postavila je primjer kako se briga za ranjive skupine pretvara u konkretne projekte i djela.


Sadržaj je nastao u suradnji s Općinom Sveti Filip i Jakov.