Nedjelja, 21. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Projekt ŽLU-a

Dogradnja gradske luke Sali na Dugom otoku

Autor: Nikolina Lucić

28.08.2023. 08:15
Dogradnja gradske luke Sali na Dugom otoku

Foto: Luka Jeličić

Županijska lučka uprava Zadar provodi projekt Dogradnja gradske luke Sali na Dugom otoku u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., iz poziva za sufinanciranje unapređenja lučke infrastrukture u funkciji obalnog linijskog prometa koji za specifični cilj ima poboljšanje dostupnosti naseljenih otoka za njihove stanovnike. Cilj projekta je povećanje sigurnosti pomorskog prometa u luci Sali, osiguranje usluge prijevoza tijekom cijele godine te bolja povezanost Dugog otoka s kopnom. Provedba projekta pozitivno utječe na poboljšanje dostupnosti Dugog otoka za njegove stanovnike.


Opsežni radovi


Postojeća lučka infrastruktura luke Sali, u kojoj se odvija cjelogodišnji linijski promet svojim tehničkim karakteristikama ne zadovoljava trenutne ni buduće sigurnosne potrebe. Zbog nedostatnog infrastrukturnog stanja, potrebna je dogradnja luke kako bi se omogućilo sigurno i redovito odvijanje pomorskog prometa što bi zadovoljilo potrebe lokalnog stanovništva. Nesigurno pristajanje brodova u luci Sali i neredovito odvijanje pomorskog prometa negativno utječu na kvalitetu života lokalnog stanovništva kojem je nužno potrebna kvalitetna povezanost s kopnom, iz administrativnih, gospodarskih, obrazovnih i ostalih razloga, a provedbom predloženog projekta i povećavanjem dimenzija luke, izgradnjom nove operativne obale i lukobrana stvorili bi se uvjeti za sigurnije prometovanje i pristajanje brodova na području luke Sali.


Izgradnjom lukobrana zaštitit će se nova privezna obala od vjetra i valova s jugoistoka i juga, kao i cijela luka


U sklopu dogradnje luke Sali izvode se radovi kao što su izgradnja obale u dužini od 149,5 metara, odnosno 141,5 metara neto dužine privezne crte s osiguranim gazom od 4 metra koja se izvodi na 72 armirano-betonska pilota promjera 800/870 milimetara, uređenje zaobalne površine iza novoizgrađene obale, izrada glavnog lukobrana za zaštitu od valova u dužini od ukupno 116 metara koji se izvodi kao konstrukcija na 18 bušećih armirano-betonskih pilota promjera 1300/1380 milimetara.


Nova obala i unutrašnja strana glavnog lukobrana koristit će se za privez plovila u javnom prometu, izletničkih brodova te plovila nautičkog turizma.


Konstrukcija lukobrana omogućuje tijekom ljeta i pri odgovarajućim vremenskim uvjetima korištenje vanjske strane lukobrana za povremeni kratkotrajni privez različitih plovila.


Završena su 72 pilota na kojima se temelji čitava konstrukcija privezne obale. Na nju se nadovezuje lukobran koji je kombinacija 26 pilota, čije je bušenje u tijeku te nasipa koji je formiran. Obavlja se predopterećenje da bi se učvrstio nasip, kako bi se na njega položili polugotovi elementi.


Kvaliteta i usluga


Projekt će dovesti do povećanja sigurnosti pomorskog prometa u luci Sali, osiguranja usluge prijevoza tijekom cijele godine te bolje povezanosti Dugog otoka s kopnom. Izgradnjom lukobrana zaštitit će se nova privezna obala od vjetra i valova s jugoistoka i juga, kao i cijela luka. Projektom će luka Sali zadovoljiti sigurnosne uvjete za prihvat brodova i u lošijim vremenskim uvjetima, a što će značiti manje otkazanih plovidbi i kašnjenja, odnosno više zadovoljnih putnika. Kapacitet vezova značajno će se povećati sa sadašnjih sedamdesetak te će porasti i kvaliteta usluge u luci.


Povezanost Dugog otoka s kopnom bit će bolja


U jednoj od naših najznačajnijih nautičkih destinacija, koja je ulaz u Kornate, dobit ćemo sigurnu luku zaštićenu od svih vremenskih uvjeta. Veliki je to dobitak za mjesto Sali i Dugi otok, kao i za cijelu Zadarsku županiju.


Sadržaj je nastao u suradnji sa Zadarskom županijom.