Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Proljetna manifestacija

Na desetoj privlačkoj Sparogijadi sudjelovalo čak 18 ekipa

Autor: Đurđa Baljak

28.03.2023. 09:14
Na desetoj privlačkoj Sparogijadi sudjelovalo čak 18 ekipa


Udruga Šijavoga organizirala je 10. Sparogijadu za sve ljubitelje branja šparoga. Nakon povrataka uslijedio je vaganje šparoga, ali i proglašenje pobjednika. Sve prikupljene šparoge iskoristile su se za pripremanje tradicionalnih jela.


– Organizirali smo 10. manifestaciju Sparogijade, a skupilo se oko dvjestotinjak ljudi. Sudjelovalo je 18 ekipa te su ukupno ubrali 35 kilograma šparoga. Ove godine je bilo drugačije, zato što su sudjelovali i stranci, pa su tako došli Slovenci, ali i ekipa iz Kaštela koja je saznala za događaj preko radija. To nas je baš posebno oduševilo, započeo je predsjednik Šime Begonja te dodao kako je iza branja šparoga uslijedilo njihovo vaganje, čišćenje i spremanje na tamošnji domaći način. Tako su ih kuhali, a usto su pripremali i fritaju od šparoga.


Cijelo vrijeme prisutni su mogli uživati u zvucima gitare, harmonike i mandoline uz Trio Mate. Prve tri ekipe su osvojile vrijedne nagrade i potvrde o sudjelovanju.
– Na samom početku, prije deset godina kada smo pokrenuli cijelu ovu priču bilo nas je samo četrdesetak, a sada nas je bilo preko dvjesto. Dakle, iz godine u godinu broj ljudi se povećava i to nas posebno veseli, kazao je Begonja te istaknuo kako se njihova udruga bavi promicanjem tradicionalnih vrijednosti civilnog društva.


– Kroz godinu održavamo nekoliko značajnih manifestacija, a pored Sparogijade to su primjerice maškare, božićni turniri i slično. U većini slučajeva tijekom takvih akcija redovito prikupljamo novac za humanitarne svrhe, a svi smo isključivo volonteri, rekao je predsjednik Šijavoga te istaknuo kako ih u svemu tome financijski podupire Općina i Turistička zajednica Privlaka.