Srijeda, 12. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Privlačka udruga

Sipa ili noga, svi smo mi Šijavoga

Autor: Doria Kolanović

09.01.2023. 08:48
Sipa ili noga, svi smo mi Šijavoga

Foto: Osobna arhivaU općini nedaleko od Zadra, Privlaci, djeluje udruga koja se u današnjem svijetu s često izvrnutim vrijednostima, bavi promicanjem tradicijskih vrijednosti i civilnog društva. Šijavoga, zanimljivog i zvučnog imena, poznatog Privlačanima i susjednim mjestima, ime je dobila upravo po šijanju veslima u ribarici.


Osim organiziranja događaja koji uveseljavaju Privlačane, Šijavoga svojim djelima ukazuje na ono zaista važno – empatiju i pomaganje potrebitima.


– Udruga je nastala oko 2011. godine, ali tad još nismo bili pravni, samo se sastavila ekipa. Dvije godine nakon, postali smo pravni. Tada nas je bilo četrdesetak, no zbog osobnih problema neki su članovi morali napustiti udrugu. Šijavoga se zatim transformirala, došao sam ja, Vana Grbić, Ive Stole…
Knjigovodstvo nam je tako postalo manje komplicirano, bilo je nas desetak. Bilo je puno lakše raditi, dandanas radimo bez problema. Nemamo komplikacija i svađa, svi smo kao jedno. Najviše se bavimo humanitarnim radom, posebice u božićno vrijeme kad ljudima najviše treba pomoć.


Sve što skupimo dajemo potrebitima. Ove smo godine skupili lijepu svotu za Privlačane kojima je izgorjela kuća, kako bi bili zbrinuti. Prošle godine smo skupljali za Ligu protiv raka, nabavku aparata za Odjel onkologije u Općoj bolnici Zadar i za liječenje Petre Adžić, kaže Šime Begonja, predsjednik udruge.


Šijavoga dobra djela čini i bez potrebe za medijskom pozornošću. Za svoje Privlačanke i Privlačane tu su kad im najviše treba.


– Često smo donirali bez da itko zna, pomažemo ljudima kako znamo. Ne radimo to za hvalospjeve. Kad treba pomoći nekome u Privlaci, tu smo. Naravno, kad sudjeluje Općina Privlaka i Turistička zajednica, mediji su informirani o tome. Kad je udruga krenula, 2013. godine predsjednik je bio Mate Mustać, ja sam bio potpredsjednik. Nažalost, Mate nije mogao nastaviti pa sam ja došao na njegovo mjesto.Zatim su došli Ana Grbić i Ive Mustać, nas sedam ili osam pravno vodimo Šijavogu. Aktivno nas je desetak, ali stavljam naglasak i na sve one koji su tu bili i prije nas. Imamo uzrečicu »sipa ili noga, svi smo mi Šijavoga«, otkriva Begonja te dodaje kako sudjeluju i u maškarama, šparogijadi, susretu generacija gdje se spajaju mladi i stari Privlačani.


– Zimi igramo nogomet u sklopu božićnog sajma, radimo lignjade. Imamo osnovnih šest manifestacija do kojih nam je jako stalo. Mislim da bi toga moglo biti i više, ali ljeti jednostavno ne stignemo jer svi radimo. Sudjelovali smo i u Plavoj čistki desetak puta kad je bila u Privlaci, mi za ronioce spremamo hranu, sudjelujemo novčano i pomažemo, kaže Begonja.


Tako Šijavoga entuzijazmom i veselim duhom godinama usrećuje i zabavlja Privlačane, ali što je najbitnije, pomaže u nevoljama i teškim životnim situacijama kad je to najviše potrebno.