Nedjelja, 21. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Omiljena delicija

Prve divlje šparoge, iako im cijena nije mala, vrijede svakog centa

Autor: Nikolina Lucić

18.03.2023. 19:26
Prve divlje šparoge, iako im cijena nije mala, vrijede svakog centa

Foto: Luka JeličićŠparoge, prve vjesnice proljetne gastronomije, već su se pojavile na zadarskoj pijaci. Ova delikatesa koja je poznata kao vrlo zdrava i svestrana namirnica u Dalmaciji se priprema već godinama, a može se pripremiti na mnogo načina, od fritaje, do juhe. Stoga smo s prodavačicama na pijaci porazgovarali o tome koliko vrijedi ova kraljica šume i po kojoj je cijeni prodaju.


I prodavačice i kupci koje smo zatekli na pijaci kazali su nam kako uopće nije rano za prve šparoge te kako svaka šparoga vrijedi kao zlato.


– Treba se namučiti da dođemo do njih. Ipak za prave šparoge treba lutati šumom i potruditi se naći ih u grmlju i u šumi, kazala nam je jedna od prodavačica koja nam ipak nije htjela otkriti gdje ih je našla.
Prve šparoge, kažu nam, počinju rasti već u veljači, naročito ako je taj mjesec topao. Sada je sredina ožujka i već ih se može naći u većem broju. Prodavačice nam kažu kako vezicu šparoga prodaju za tri do šest eura, ovisno o tome koliko su kupci za njih spremi izdvojiti.


– Drago nam je prodati ih bilo kome, tako da smo spremni i prodati ih za nižu cijenu. Šparoge su pravo blago i jedna od najzdravijih namirnica, poručile su prodavačice.


Šparoga, kažu nam, nema toliko po poljima, koliko uz kuće i putove jer je na poljima još uvijek hladnije.


– Ove prve divlje šparoge vrijede svakog centa, jer puno truda i vremena treba da ih naberemo, slažu se prodavačice u nadi da će ova namirnica čim prije naći svoje kupce.