Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

nova nagrada

BRICO IZ SELINA Mladi Matko Jurlina talentom i umijećem pokorio i Portorož!

Autor: Antonia Vodan

18.05.2024. 11:12
BRICO IZ SELINA Mladi Matko Jurlina talentom i umijećem pokorio i Portorož!

Foto: Osobna arhivaJoš je prošle godine Matko Jurlina, 17-godišnji mladić iz Selina, privukao pozornost medija i struke, osvojivši prvo mjesto na međunarodnom natjecanju Barber Classicks koje je u Zagrebu okupilo brojne barbere i frizere iz cijelog svijeta. U takvom okruženju svojim se talentom i vještinima Matko istaknuo među mnogo poznatijim i iskusnijim kolegama, pokazavši da će se o njemu još pričati.


I pričalo se. Matko Jurlina nedavno je obranio titulu najboljeg na ovogodišnjem izdanju natjecanja u slovenskom Portorožu. Kategorija u kojoj je oba puta briljirao je takozvani fast fade, a radi se izradi muške frizure fade. Zadatak treba kompletirati u samo 10 minuta, a kako je riječ o frizuri koja se obično napravi u dvostruko duljem vremenskom okviru, ocjenjuje se uspješnost brijačkog pokušaja.


Ne priprema se


– Prijavio sam se u fast fade kategoriji, što je ista ona kao iz Zagreba. Obraniti titulu velika je čast, uz veliku publiku koja je promatrala natjecanje te uz stručni žiri koji se sastoji od svjetskih imena, stvarno je nešto posebno. Natjecanje je bilo u istom formatu kao u Zgrebu.
Jedina promjena je bila ta što je ovdje event u sklopu kojeg je natjecanje bilo, bio čak pet puta veći: zadnji put 500 m2, a sad 2.500 m2, kazao je ovaj mladi barber koji priznaje da ne ulaže previše vremena u pripremu za sama natjecanja, budući da je rad u struci sam po sebi najbolja praksa.


– Ja se osobno ne pripremam. To je jednostavno ono što svakodnevno radim i čini se da mi jako dobro ide, otkrio nam je Jurlina čiji uspjesi dovoljno govore o tome koliko mu rad sa škarama i britvama dobro ide.


Od najranijih dana došao je u kontakt s frizerskim poslom. Majka Vesna Jurlina također je frizerka pa je imao priliku gledati ju kako radi i vježbati na obiteljskim prijateljima i rodbini.


Upisao i je i frizerski smjer u Obrtničkoj školi Gojka Matuline u Zadru u sklopu kojeg je bio na praksi u brijačkom salonu gdje se rasplamsao njegov interes za brijačku struku. Kako smjera za barbere u njegovoj školi nije bilo, počeo je sam istraživati i educirati se, najviše putem društvenih mreža.


– Dok sam bio na praksi u jednom barbershopu u Zadru, Mr. Razoru, svidio mi se taj svijet, ambijent i zezancija te, najvažnije od svega, samo šišanje kose. No, naravno i prije toga me to interesiralo. Na društvenih mrežama promatrao sam ljude kako šišaju i to mi se činilo veoma zanimljivo.U mom uspjehu veliku je ulogu imala majka koja je vlasnica salona te sam uvijek imao odlične uvjete gdje mogu ošišati prijatelje i rođake koji su bili spremni dati mi se u ruke. Škola je također imala dobru ulogu, iako ja idem u školu za frizera, a ne za bricu, s obzirom da, nažalost, taj smjer ne postoji. Profesori su zaista razumni i trude se pomoći, govori ovaj perspektivni brico.


Inspiracija i praksa


Ipak, unatoč dobrim uvjetima za napredak, Matkovog uspjeha ne bi bilo bez kontinuiranog truda, rada, ulaganja u sebe i želje za razvojem vlastitih vještina.


Najveću ulogu igrala je moja odlučnost te želja za napredovanjem koja me je vodila da gledam po društvenim mrežama, istražujem nove tehnike te se trudim usavršiti ih. Nakon toga, važan je bio i moj rad na praksi kod majke u salonu gdje sam imao nonstop priliku šišati ljude.


Također, veliku ulogu imalo je to što sam išao na stvarno dosta evenata kao sto su London Excel, Bologna Cosmoprof, Zagreb Barber Classicks, Ljubljana Barber Classicks, Portorož Barber Classicks, Opatija Hairstyle News. Bio sam i na par individualnih edukacija, nabrojio je Matko edukacije koje su mu pomogle da uči i usavršava se.


Osim barber skupova i edukacija, društvene mreže pomažu mu pratiti koje su frizure u trendu i što tržište traži. Ipak, frizura koja mu je donijela dvije međunarodne pobjede – fade, ono je što mu najbolje leži.


– Najviše volim šišati fade s nekom srednjom dužinom kose gore (french crop), a nijednu frizuru mi nije mrsko raditi. Društvene mreže stvarno pomažu u mom poslu te preko njih samih se može puno naučiti.


U trendu su i dalje fade frizure i to se uglavnom kombinira sa svačim i mislim da će ostati tu još neko vrijeme, ispričao nam je Jurlina te dodao da, iako još završava srednju školu, straha od budućnosti nema, budući da je već izgradio dobru reputaciju i skupio klijentelu.


– Naravno da titule privlače nove klijente, no u tim natjecanjima i eventima dobijem priliku upoznati nove kolege barbere iz cijelog svijeta te razgovarati s njima. Planovi za budućnost još nisu odlučeni. Trenutno završavam školu, a reputaciju smatram da imam jer imam neke klijente koji se voze čak 45 minuta da dođu do mene, otkriva ovaj mladi, ali međunarodno prepoznati brico.