Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

SVEČANA SJEDNICA

Grad Pag svečanom sjednicom obilježio svoj dan: 'Sretni smo kad vidimo ove nagrade'

Autor: Nina Vigan

17.05.2024. 16:28
Grad Pag svečanom sjednicom obilježio svoj dan: 'Sretni smo kad vidimo ove nagrade'

Foto: LUKA JELIČIĆProšla je 581. godina otkad je položen kamen temeljac za Zbornu crkvu Uznesenja Marijina i za kulu Skrivanat, početak izgradnje novog grada Paga. Također, prije 780 godina na dan 30. ožujka grad Pag je Bulom kralja Bele IV dobio status Slobodnog kraljevskog grada, stoga su za Pažane ovo dvije velike obljetnice. Svečanom sjednicom Gradskog vijeća, Grad Pag proslavio je svoj rođendan, a najbolji uvod u samu sjednicu označio je susret gradonačelnika Ante Fabijanića s djecom dječjeg vrtića “Paški mališani” koji su uručili prigodan poklon i izrecitirali pjesmu na dijalektalnom govoru kako bi izrazili ljubav prema svom gradu. Uz pjesmu Klape “Sol” i svečanu himnu RH, započela je sjednica na kojoj su nazočili: zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković, ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković, ravnatelj uprave za regionalni razvoj Ivan Bota, te glavni savjetnik potpredsjednika Vlade i ministarstva mora prometa i infrastrukture Ivica Rovis. Zatim, predsjednik Gradskog vijeća Grada Novalje Matej Guščić, načelnik Općine Kolan Šime Gligora, načelnik Općine Povljana Predrag Rukavina, predstavnici prijateljskog Grada Križevaca i domaćini Jasna Magaš, predsjednica Gradskog vijeća i gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić.


Magaš je okupljenima čestitala dan grada i zahvalila uzvanicima koji su uveličali ovaj dan. – Dan grada je praznik kojeg slavimo s našim prijateljima, dan kada se dodjeljuju zaslužna priznanja pojedincima i organizacijama, ali i dan kada se rezimiraju rezultati proteklog perioda. Naravno da je uloga Uprave da podupre i pomaže, no mislim da je vrijeme da svi postanemo aktivni i odgovorni sudionici zajednice u kojoj živimo. Zato, hvala svim volonterima koji nesebično daju svoj doprinos društvenom životu grada, ali i svim gospodarstvenicima i poduzetnicima koji su postali ambasadori ovog kraja, kazala je Magaš koja je ujedno i paška čipkarica koja podučava djecu u šivanju čipke, rukotvorine ženskih ruku koju je na svoj popis nematerijalne svjetske kulturne baštine stavio i UNESCO. Gradonačelnik Fabijanić u svom se govoru osvrnuo se na proteklo razdoblje, ali i na buduće projekte koji su pred njima.


– Izuzetno mi je drago da vas mogu pozdraviti na ovaj svečan dan, dan našeg grada koji je jedan od rijetkih gradova koji ima datum utemeljenja i svoj rođendan. Svima je poznato kako je grad Pag, grad bogate povijesne kulturne tradicije, grad svjetski poznate paške čipke zaštićene pri Unesco-u, grad bijelog zlata- paške soli i grad poznatog paškog sira. To ističemo jer smo ponosni na pretke koji su znali planirati da bi ovo bilo mjesto lijepog života. Što je i danas dugoročni cilj jer neprekidno moramo raditi na poboljšanju kvalitete života u našem gradu, kazao je Fabijanić stavivši naglasak na ono što je u zadnjih godinu dana učinjeno.


Važni projekti
Fabijanić je istaknuo rekonstrukciju I., II. i III. Magazina soli u sklopu projekta pod nazivom Arhipelag kulture, te projekte poput energetske obnove zgrade Policijske postaje u Pagu, sanaciju rive u Miškovićima, Košljunu i Šimunima, izgradnju rotora na Goliji prema školi, te izgradnju sortirnice na odlagalištu Sv. Kuzam. Također, odobren je projekt “Izgradnja vodovoda Pag-Vrčići-Miškovići” i potpisan ugovor za nastavak. Napravljena je projektna projektna dokumentacija i ishođena građevinska dozvola za lukobran u Pagu. Potpisan je ugovor za projektiranje proširenja groblja u Pagu i napravljena je projektna dokumentacija i ishođena građevinska dozvola za groblje u Pagu. Potpisan je ugovor za projektiranje Kule Skrivanat i za projektiranje pješačke staze uz DC 106.


U postupku je ishođenje dozvola za ribogojilište ispod Mauna i solarne elektrane u poslovnoj zoni Proboj čijim se realizacijama očekuje stvaranje novih radnih mjesta u gradu Pagu. Uz navedeno, potpisano je više Ugovora za sufinanciranje nabave projektora, stolica, zvučnika i poda, te za unutarnje radove u Domu kulture. Uz postavljanje javne rasvjete u Šimunima i u Sv. Mariji, asfaltirana je prilazna cesta prema naselju Proboj i ulica u novom Košljunu. Također, Izgrađeno je novo sportsko igralište u naselju Šimuni, a renovirana su i dječja igrališta u gradu Pagu i u ostalim naseljima. Fabijanić je okupljenima predstavio i brojne suradnje, institucije i udruge čije programe i aktivnosti financijski podupiru, te je istaknuo kako je vidljivo da grad Pag prati aktivnosti sugrađana i koje obogaćuju život u gradu i na otoku.


– Ono što bih želio poručiti jest da završetak i uspješnost svih projekata najviše ovisi o nama samima, o našim odnosima, o onome koliko ćemo sebe dati i uložiti truda i snage u realizaciju naših planova, o našoj spremnosti na suradnju bez obzira na politička gledišta. Jer svi živimo u istom gradu i svih nas vodi ista želja da mi i naši budući naraštaji imamo kvalitetan i lijep život u našem Pagu, kazao je Fabijanić i zahvalio Vladi RH, nadležnim ministarstvima, Zadarskoj županiji i ostalim državnim institucijama i najvažnije čestitao svim Paškinjama i Pažanima Dan grada. Zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković, obratio se okupljenima u ime Županije te istaknuo koliko Zadarska županija prati razvoj otoka Paga.


Foto


Svečana sjednica grada Paga


avatar

Snimio: Luka Jeličić


17.05.2024. 16:32

Galerija

Foto: Luka Jeličić


“Svi dajemo sebe u onom području gdje smo najjači”


-Broj turista koji posjećuju otok Pag iz godine u godinu raste, a uz paški sir, janjetinu i ostale vaše delicije, upravo je otok Pag jedan od najvažnijih aduta u brendiranju naše županije kao cjelogodišnje i održive eno-gastro destinacije. Lokalna samouprava svjesna je važnosti ulaganja u podizanje kvalitete komunalne i društvene infrastrukture jer ona je temelj i za ostanak ljudi na otoku i za podizanje kvalitete turističke ponude. Županija je to uvijek na pomoći za sve dobre projekte, a na raspolaganju su i naše razvojne agencije i ustanove. Naša razvojna agencija ZADRA NOVA provodi projekt TOURAL kroz koji će se analizirati turizam u ruralnim područjima te razvijati novi modeli, a jedna od lokacija na kojima će se raditi su i Šimuni ovdje na Pagu. Posebnost Paga je i to što je na njemu jedina srednja škola na otocima u našoj županiji. Zadarska županija, kao osnivač, skrbi o ovdašnjim školama, osnovnoj i srednjoj, u čije se uređenje kontinuirano ulaže. Mogu najaviti da će uz podršku Ministarstva regionalnog razvoja i Zadarske županije ovdje biti realizirana dva nova projekta – ARHIPELAG KULTURE, nositelja Grada Paga i projekt Smart hub PAG, nositelja Srednje škole Bartula Kašića, a financirat će se preko novog ITP mehanizma za otoke. Vjerujem da je na temelju svega navedenog jasno koliko brižno Zadarska županija prati razvoj ovoga Grada. Sinergija je ključna za razvoj i lokalna samouprava uvijek će imati našu potporu za sve svoje kvalitetne razvojne projekte, istaknuo je Vicković.


Najsvečaniji trenutak sjednice bila je dodjela zahvalnica i povelja pojedincima koji su to u proteklom razdoblju i zaslužili svojim radom i djelovanjem, a u ime nagrađenih obratila se direktorica Turističke zajednice grad Paga, Vesna Karavanić koja je ovom prilikom zahvalila gradu Pagu, gradonačelniku Fabijaniću i svima onima koji cijene rad nagrađenih. – Vjerujem da vam je poznato, a i samo dobivanje nagrade dokazuje da je taj rad primijećen. Svi od nas dajemo sebe u onom području gdje smo najjači. Lijepo nam je i sretni smo kad vidimo ove nagrade, ali one znače da nastavljamo dalje bez obzira na sve, kazala je Karavanić.


Za sam kraj, pripremljeno je još jedno iznenađenje, još jedan poklon gradonačelniku. Ovog puta od Stolnoteniskog kluba Pag koji je uručio zahvalnicu gradonačelniku za sve što čini za ovaj uspješan klub.