Subota, 2. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

obrat situacije

"Ilegalni" kampisti na Artini imaju pismeno odobrenje vlasnika parcele

Autor: Nikolina Lucić

03.08.2023. 13:39

Foto: Dino Stanin/PIXSELLNedavni slučaj “ilegalnog” kampiranja grupe stranih turista, koji su provizornom ogradom s natpisom “private” okupirali dio otočića Vrgade, dobio je svoj epilog, i to ne onaj koji smo očekivali, imajući na umu kako se činilo da kampisti ljetuju usred divljine gdje to ne bi trebali.


Slučajevi nelegalnog kampiranja, gdje najčešće strani turisti na duže vrijeme zauzmu komad zemlje, parkirališno mjesto, a sve češće i parking ispred velikih marketa, problem je s kojim se suočavamo već nekoliko sezona, a gradovi i jedinice lokalne samouprave tomu pokušavaju stati na kraj novčanim kažnjavanjem prekršitelja.


Turisti na Vrgadi, kako smo prvotno mislili, ne kampiraju nelegalno, jer kako nam je kazao Milivoj Kurtov, načelnik općine Pakoštane, u čijem je sastavu otočić Vrgada, austrijski turisti imaju pismeno odobrenje vlasnika parcele da na njoj mogu kampirati.
– Inspekcijskim izvidom komunalnih redara utvrđeno je da su austrijski turisti na Vrgadi podigli šator sa svom potrebnom opremom za kamping, no na uviđaj su dali i dokument kojim su potvrdili da im je vlasnik terena dao dopuštenje da na njemu kampiraju, tako da mi ništa više po tom pitanju ne možemo učiniti.


Slučaj smo dalje proslijedili policiji i Državnom inspektoratu, koji trebaju utvrditi postoji li ikakav prekršaj, pošto kampiraju na prostoru koji nema uvjete i dozvolu za kampiranje, poručio je Kurtov.