Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Posvećena Danu pobjede

Na Molatu izložba »Otočni bataljun - Jarusi 1991.-1995.«

Autor: Portal ZL

03.08.2023. 09:04
Na Molatu izložba »Otočni bataljun - Jarusi 1991.-1995.«

Foto: ULFLUdruga logoraša iz Dalmacije u Mussolinijevim fašističkim koncentracijskim logorima nastavlja s izložbama III. Molajskog muzejskog izložbenog ljeta. Ovaj puta se radi o izložbi u suradnji s udrugom veterana Otočkog bataljuna Jarusi pod nazivom »Otočni bataljun – Jarusi 1991.-1995.«.


Izložba je postavljena unutar spomenika kulture RH Mussolinijevog fašističkog logora Molat u muzejskoj zgradi (nekadašnjoj zapovjednoj logorskoj zgradi) u uvali Jazi u Molatu. Izložba je posvećena Danu pobjede i domovinske zahvalnosti i Danu hrvatskih branitelja. Otvorit će se danas u 16 sati.


Izložbom čiju koncepciju je izradila Udruga veterana Otočkog bataljuna prikazano je formiranje i presjek najvažnijih i najvećih vojnih akcija bataljuna od 1991. do 1995. godine. Bataljun je bio u sastavu Hrvatske ratne mornarice, obično se kaže mornarička pješadija ili kako se kaže popularno »marinci.«
Djelovao je od zadarskog arhipelaga, preko Ravnih kotara, Velebita zajedno s 112., zadarskom brigadom, 7. Domobranskom pukovnijom, redarstvenim postrojbama i ostalim postrojbama koje su branile te kasnije oslobađale našu domovinu.


Posebno se istaknulo poginule branitelje ovog bataljuna, Miljenka Zorića, Denisa Špiku, Danijela Grbina i Dragana Špara. Prikazan je borbeni put bataljuna. Za ovu izložbu nije se stiglo prebrojiti koliko je u Jarusima bilo branitelja iz Molata, no poznato je da ih je bilo.


Ostaje obveza Molaćana i Udruga veterana da to napravi kako bi se njihove zasluge istaknule u ovakvim prigodama. Prezentacijom ove izložbe Udruga logoraša, Udruga veterana, mještani i gosti otoka Molata odaje zahvalu i počast hrvatskim braniteljima.


– Udruga logoraša posebno je osjetljiva na civilne stradalnike ratova, pa tako i Domovinskog obrambenog rata jer su logoraši bili civilne žrtve Mussolinijevog fašističkog režima, mnogi su tu skončali svoj logoraški život. To se vidi među ostalom na logorskom groblju u Molatu na brdašcu Hrca. Svi smo u mislima i djelovanjem da se više ne događaju ratne strahote, navode u Udruzi logoraša.


Osim ove izložbe posjetitelji kroz pet dvorana mogu pogledati izložbu »Mussolinijvi logori u Hrvatskom primorju i sjevernoj Dalmaciji«, »Glagoljica otoka Molata«, »Odijevanje Molaćna na fotografijama prve polovice 20. stoljeća« te izložbu otočnih fotografa Foto kluba Kornat/Zadar.