Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

POZIV

Objavljen Poziv za iskazivanje interesa za korištenje prostora Centra za mlade

Autor: Portal ZL

21.03.2024. 19:00
Objavljen Poziv za iskazivanje interesa za korištenje prostora Centra za mlade

Foto: Luka JeličićGrad Zadar objavio je na svojim službenim stranicama Poziv za iskaz interesa za dijeljeno / terminsko korištenje prostora u zgradi obnovljenoj u sklopu projekta pod nazivom „Centar za mlade – rekonstrukcija centra za mlade i izrada novog urbanističkog rješenja prostora bivše vojarne u ulici Stjepana Radića u Zadru“. 


KRATKI OPIS OBJEKTA


Zgrada obnovljena u sklopu projekta pod nazivom „Centar za mlade – Rekonstrukcija Centra za mlade i izrada novog urbanističkog rješenja prostora bivše vojarne u ulici Stjepana Radić u Zadru“ nalazi se na adresi Stjepana Radića bb, 23000 Zadar te je spojena s Gradskom knjižnicom Zadar čiji je Odjel za mlade u funkciji od studenog 2023. godine.
Prizemlje se sastoji od glavnog ulaza, predvorja, prostora za sjedenje / slobodno vrijeme, pripadajućih sanitarnih čvorova, pristupa za osobe s teškoćama, dizala, velike dvorane i dviju dvorana za rad korisnika.


Kat se sastoji od jednog prostora za zajednički rad (tzv. co-working) te još pet dvorana za rad korisnika, osam prostora za uredsko poslovanje, pripadajućih sanitarnih čvorova, pristupa za osobe s teškoćama, dizala.


Cjelokupni prostor je klimatiziran (grijanje / hlađenje), a trenutno nije opremljen dodatnom interijerskom i tehničkom opremom.


PROGRAMSKI PROFIL 


Programska namjena Centra usmjerena je kroz posljednja dva desetljeća kroz aktivnosti brojnih udruga s područja neformalnog obrazovanja, kulture i podrške mladima, kao i radnih skupina koje su iskazivale potrebe prije početka projektiranja. Zatim je iskristalizirana kroz prijavu Grada Zadra i realizaciju potpore samog projekta pod nazivom „Centar za mlade – Rekonstrukcija Centra za mlade i izrada novog urbanističkog rješenja prostora bivše vojarne u ulici Stjepana Radić u Zadru“ kroz operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ te nadograđena kroz projekte jačanja civilnog društva kao što su  „ZadrugArt“ i „InfoRoom“.


S obzirom na rezultate navedenih procesa i projekata, na specifičnosti Zadra kao jedinstvene urbane cjeline te datosti same zgrade, prostor će se koristiti kao centar za mlade (prema nacionalnom programu za mlade za razdoblje 2023. – 2025. mladi u Hrvatskoj osobe su od navršenih 15 do 30 godina života), što podrazumijeva sljedeća prioritetna područja: mlade i podršku mladima – (psihološka, pedagoška, socijalna) kroz savjetovalište za mlade, klub za mlade, info centar za mlade te programe neformalnog obrazovanja, izvannastavnih aktivnosti, poduzetničkih kompetencija, održivog razvoja i aktivnog građanstva, volonterstva, inkluzivnih programa i sl., te kao kulturno-društveni centar što podrazumijeva sljedeća prioritetna područja: kulturu i umjetnost, tehničku kulturu, STEM, kulturni amaterizam, suvremene kulturne i umjetničke prakse, urbanu kulturu, ali i druga, poput zaštite prirode, ekologije, baštine te urbanih sportova i sl.


Centar će biti mjesto okupljanja, druženja i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, mjesto za odvijanje programa profesionalne edukacije i jačanja kapaciteta civilnog društva, mjesto razvijanja stvaralačkih i kreativnih potencijala kroz radionice, izvedbene predstave, koncerte, performanse, izložbe, rezidencijalne programe i gostovanja, multimedijske produkcije i sl.


Centar će primarno biti namijenjen mladima, ali i drugim zainteresiranim građanima za navedena područja, aktivnosti i programe.


SMJERNICE ZA PRIJAVITELJE


S obzirom na programski profil, prioritet u iskazu interesa za terminsko korištenje prostora imaju udruge, ustanove, umjetničke organizacije, samostalne djelatnosti i drugi subjekti koji kreiraju aktivnosti i programe iz spektra rada primarno s mladima i za mlade te iz kulturno – društvenog spektra. 


Zainteresirani će se kroz PRIJAVNICU A (trajno korištenje prostora) i PRIJAVNICU B (jednokratno korištenje prostora) očitovati o:


  • tipu prijavitelja/subjekta
  • području djelovanja
  • interesu za konkretne prostore u sklopu Centra za održavanje aktivnosti i programa u vlastitoj organizaciji
  • o željenim terminima korištenja
  • o načinu tretmana programa (s ili bez naplate polaznicima/posjetiteljima aktivnosti)
  • uz navedeno, zainteresirani će imati prostora za dostavu specifičnih pojašnjenja (ako je potrebno).

Zainteresirani mogu ispuniti više prijavnica, kako za trajno tako i za jednokratno korištenje prostora, ovisno o svojim potrebama, predlažući aktivnosti za sljedećih godinu dana – do travnja 2025. godine.