Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

ZADAR - GRAD PRILIKA

[FOTO] 'Meka' za poduzetnike: Otvoren novi poduzetnički inkubator na Bilom Brigu

Autor: Nikolina Lucić

22.12.2023. 12:58
[FOTO] 'Meka' za poduzetnike: Otvoren novi poduzetnički inkubator na Bilom Brigu

Foto: Luka JeličićUnatoč kašnjenju radova i probijenim rokovima otvoren je novi poduzetnički inkubator na Bilom Brigu. Na građevini se dovršavaju zadnji poslovi, montira se oprema, ali i sadi ukrasno bilje na zelenom krovu zgrade i uređuje okoliš. Nakon otvorenja, početkom nove godine inkubator kreće u popunu prostora i u potragu za novim stanarima.


Poslovni uredi namijenjeni inkubaciji, njih ukupno 19, veličine su 14 do 24 metra četvorna dovoljni su za jednog poduzetnika početnika koji pruža IKT usluge, bavi se poslovnim savjetovanjem ili stiže iz širokog spektra kreativnih industrija, primjerice marketinga. Upravo to su industrije koje će se posebno vrednovati prilikom javnog natječaja za popunu prostora u novom inkubatoru a koji će biti objavljen sredinom siječnja 2024. godine.


Nova “meka” za poduzetnike


Obzirom da broj prijava daleko premašuje broj prostora, prednost imaju tvrtke do tri godine starosti. Jer, zadatak je inkubatora poticati poduzetnike u početnoj fazi njihova poslovanja, kada im je financijska i logistička podrška najpotrebnija odnosno kada im treba pomoći oko podizanja tvrtke i razvoja poslovanja.
Alen Kociper, direktor Inovativnog Zadra na otvorenju inkubatora nam je kazao i kako kako će se na oko dvije tisuće kvadrata bruto površine, u prostorima namijenjenima prvenstveno freelancerima i poduzetnicima početnicima naći mjesta za mnoge zadarske kreativce.


– Od 2022. godine imamo otvorene prijave za iskaz interesa za prijave, a zaprimili smo ih skoro 70. Kroz službenu prijavu sredinom siječnja definirati će se svi korisnici. Ovaj projekt vrijedi više od tri milijuna eura, a s obzirom na kašnjenja radova naplatili smo oko 300 tisuća eura penala izvođaču radova, poručio je Kociper. Poduzetnički inkubator Bili brig ponudit će sveobuhvatan paket usluga poslovne podrške za uspješan početak, rast i razvoj tvrtki od same poduzetničke ideje do globalnog rasta tvrtke.


Tvrtka Inovativni Zadar odavno je počela razmišljati o izgradnji novog poduzetničkog inkubatora, nakon što je onaj na Bokanjcu, prvi u Dalmaciji, brzo postao pretijesan.


– U participaciji i realizaciji ovog projekta važno je istaknuti rad brojnih kolega i partnera, kao i zaposlenici UO – a za EU fondove Grada Zadra, koji su nam kontinuirano pomagali. Završna je konferencija ujedno i dan kada službeno otvaramo ovaj objekt za poduzetnike početnike i freelancere, za koje se nadamo da će tu pronaći ugodnu i motivirajuću sredinu za rad, dodao je Kociper.


Zadaća je inkubatora pružanje različitih usluga i kreiranje stručne podrške start – up poduzećima koja razvijaju inovativne proizvode te malim i srednjim poduzetnicima u njihovu razvoju i iskorištavanju potencijala regije.


Foto


Završna konferencija projekta "Gradnja nove zgrade poduzetničkog inkubatora"


avatar

Snimio: Luka Jeličić


22.12.2023. 12:57


Galerija

Foto: Luka Jeličić


Zadar – grad prilika


– Završetak ovog projekta za Inovativni Zadar simbolički označava i kraj jednog dugog i intenzivnog projektnog i investicijskog razdoblja. Punih devet godina radilo se na brojnim velikim i malim projektima, kako infrastrukturnim, tako i digitalnim, zaključio je Kociper, predstavivši kratak sažetak svih projekta realiziranih od 2015. godine.


Zadarski vlak europskih infrastrukturnih projekata u kojemu su pored spomenutog inkubatora još i Centar za mlade, Gospodarska zona Crno i rekonstruirana Tuđmanova ulica s implementiranim pametnim prometnim rješenjima, u foto finišu je proletio kroz zacrtani cilj netom prije zatvaranja ITU omotnice iz koje je zadarsko urbano područje povuklo ozbiljnih 30 milijuna eura. Gradonačelnik Branko Dukić tako je naglasio kako će u novom inkubatoru prostora biti za nove poduzetnike, stvaratelje novih ideja i radnih mjesta.


– Želimo im omogućiti prostor za stvaranje ideja i realizaciju poslovnih planova, a sve više ljudi dolazi u grad, zapošljava se i razvija ga. Zajedno sa zonom Crno uspjeli smo realizirati snažan gospodarski impuls u gradu, koji ima rastuće potrebe u svim sektorima, kazao je gradonačelnik. Inovativni Zadar u objektu nove poduzetničke infrastrukture za korisnike coworkinga ima na raspolaganju 30 radnih jedinica, kongresne prostorije, ali i prostorije za neformalna druženja, kao i urede za poduzetnike početnike.


– Nadamo se da će i ovaj novi inkubatore vrlo brzo postati pretijesnim za sve mlade poduzetnike, te da će biti katalizatorom daljnjeg razvoja ovog dijela Bilog briga – Yume. Želimo naglasiti kako se radujemo uspjesima budućih korisnika inkubatora, kao i svim njihovim uspjesima. Inovativnom Zadru prepušteno je i upravljanje gospodarskom zonom Crno, još jednim velikim infrastrukturnim i gospodarskim potencijalom grada, naglasio je Dukić, dodavši kako time pokazuju smjer kojim grad želi ići, a to je rast malog i srednjeg poduzetništva.


– Sve brojke govore u prilog rastu zaposlenosti, naročito u tom sektoru. Prateći migracijske trendove, u grad želimo privući obrazovanje i kreativne mlade ljude, koji će, osim poticajne poslovne sredine, u gradu vidjeti i sve strane njegove društvene ljepote, zaključio je Dukić.


Još jedan EU projekt


Sadržajno gledano, u ovom nizu izgrađenih ili osvježenih kulturnih i obrazovnih institucija, svoje su mjesto našla i dva projekta namijenjena samo i isključivo poduzetnicima. To su zona Crno koja je zamišljena kao proizvodno i poslovno sjedište srednjeg i jačeg gospodarstva te Poduzetnički Inkubator Bili Brig koji cilja na privlačenje mikro i malog poduzetništva s naglaskom na IT sektor i kreativne industrije.


Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić poručio je kako će se, u najvećem poduzetničkom inkubator u gradu, uskoro stvarati nove poslovne priče i inovacije.


– Poduzetnicima će osigurati zamašaj u prvim poslovnim koracima, kada je potpora najpotrebnija. Ovim se inkubatoru grad zaista okreće potpori cjelokupnom gospodarstvu, jer grad je već napravio konkretan iskorak ka osiguravanju dovoljnih poduzetničkih kapaciteta za mlade poduzetnike. Osim mreže poslovne poduzetničke infrastrukture za poduzetnike početnike u inicijalnim godinama razvoja, kada je osim umrežavanja i edukacije, osobito važna potpora lokalne zajednice poslužit će kao čvrst temelj budućeg rasta gospodarstva i porasta broja zaposlenih, poručio je ministar, dodavši kako se Zadar i ovim projektom opet pokazao kao jedan od najboljih korisnika europskih fondova.


– Pametna je ovo infrastruktura koja pruža poticajno radno okruženje mladima iz cijele regije. Stvara se bolja poduzetnička klima i uvjeti za rast poduzetništva. Čestitam stoga svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta, koji će, znamo, imati dalekosežne posljedice po cijeli grad. Otvorenje ovog inkubatora dokazuje i to da je Zadar zaista pametan grad, koji se razvija prateći moderne trendove i potrebe poduzetnika i njegovih žitelja, istaknuo je ministar Erlić, zaključivši kako je ovo peti projekt poduzetničke infrastrukture realiziran u gradu i financiran europskim novcem.


– Uz “Code Hub” na Sveučilištu, “Coin coworking” u Murvičkoj, te postojeći inkubator na Bokanjcu, kao i Centar kreativnih industrija na Relji, Zadar stvara nukleuse koji okupljaju poduzetnike i start – upove s područja grada i omogućuju stvaranje i razmjenu novih ideja i inicijativa, rezimirao je Erlić.