Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

UBRZANJE PROJEKATA

Dodijeljeno devet ugovora Zadarskoj županiji i sedam općina

Autor: Goran Šimunov

21.03.2024. 17:55
Dodijeljeno devet ugovora Zadarskoj županiji i sedam općina

Foto: LUKA JELIČIĆMinistar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić dodijelio je u Poličniku devet ugovora iz dva programa ovog ministarstva u ukupnom iznosu od 384 tisuće eura. Ministar Erlić prije toga je na Mjesnom groblju Sukošan – Debeljak položio vijenac kod Središnjeg križa za poginule branitelje u Škabrnji 18. i 21. ožujka 1993. godine.


Iz Programa podrške za brdsko-planinskim područjima dodijeljena su tri ugovora, Općini Jasenice je pripalo 48.000 eura za asfaltiranje i održavanje nerazvrstanih cesta na području općine, Zadarskoj županiji 70.000 eura za uređenje školskog igrališta OŠ Nikole Tesle u Gračacu, i Općini Gračac 54.000 eura za uređenje poučnog puta prema vrelu Zrmanje. Uručeno je i šest ugovora za projekte iz Programa podrške regionalnom razvoju. Općini Poličnik je za izgradnju društvenog doma u Dračevcu ninskom, II. faza, pripalo 28.000 eura, Općini Ražanac za izgradnju nogostupa s javnom rasvjetom u Ljubačkim stanovima, 30.000 eura, Općini Škabrnja za sanacija prometnice u Ulici Put Karduma i u Ulici prkoških domoljuba, 28.000 eura, Općini Novigrad za asfaltiranje nerazvrstanih cesta na području općine, 33.000 eura, Zadarskoj županiji za sanacija krova Područne škole Ljubač, 70.000 eura i Općini Zemunik Donji za izgradnju vodovodnog ogranka u predjelu Dočine, 23.000 eura.


Važne potpore


– U centru politike hrvatske Vlade svih ovih osam godina su mladi i mlade obitelji kojima se omogućava bolji život u svim dijelovima Hrvatske. Ovim ugovorima koje smo danas potpisali ćemo pomoći da se nastavi u ovom smjeru. To su jednogodišnji projekti manje vrijednosti. Takvih projekata manje vrijednosti dosad smo riješili 4.980, njihova vrijednost je oko 200 milijuna eura od 2016. To često prođe nezapaženo, no to su iznimno važne potpore građanima i općinama da uspijevaju brže realizirati ovakve projekte koje su od interesa za građane, obitelji, mlade…, kaže ministar dodajući kako će, uz ovih devet ugovora u Poličniku, u sljedećim tjednima nastaviti s dodjelom ugovora, budući da imaju cijeli niz programa koje su uveli kao potporu općinama i gradovima kojima je potrebna podrška u ubrzavanju njihovih projekata.
– Posebno me raduje što smo uveli novi program za razvoj Bukovice i Ravnih kotara na koji će se tijekom ovog mjeseca prijavljivati kako bi se realizirali projekti koji su od općeg društvenog, gospodarskog interesa i za revitalizaciju cijelog zaleđa. Ovaj program će biti trajna podrška tom kraju da se nastavi revitalizirati i ubrzano razvijati. S druge strane ulažemo u gradove, Gradu Zadru je na raspolaganju 43 milijuna eura kroz ITU mehanizam. Imamo i ulaganja u poseban novi mehanizam za otoke, pa je tako za otoke Zadarske županije predviđeno 25 milijuna eura, ističe Erlić.


Policentrični razvoj


Zadarski župan Božidar Longin zahvalio je Vladi RH koja je partner u gotovo svim njihovim projektima te resornom ministarstvu koje sustavno radi na politikama ravnomjernog regionalnog razvoja.


– Premijer i Vlada prepoznaju ritam koji je Zadarska županija zacrtala, viziju razvoja i širenja. Govorili smo kako našu županiju želimo razvijati policentrično, da u svim naseljima naše županije svaki čovjek ima jednake uvjete za razvoj. Dva županijska projekta koja su dobila sredstva su ukupne vrijednosti oko 230 tisuća eura, od čega smo dobili 140 tisuća eura bespovratnih sredstava. Ovo je potvrda kontinuiranog rada na podizanju kvalitete u školskim objektima kojima je osnivač Zadarska županija. Nastavak je to naše politike ravnomjernog razvoja i želje da učenici u svakom dijelu Zadarske županije imaju jednake uvjete za rad i dodatne aktivnosti, ističe Longin.