
Foto: TZ Grada Zadra/Bojan Bogdanić
Sjajna, osvježavajuća terina od skuše s moussullinom od morskih plodova i mariniranim koromačem te skuša odležana u mirinu, japanskom slatkom vinu od riže, s raguom od grahorica i orza zadarskog chefa i profesora kuharstva Josipa Vrsaljka, bili su istinske zvijezde drugog dana 7. Tuna, Suhi & Wine Festivala koji se do subote održava na zadarskom Trgu Petra Zoranića.
Kreativna jela privukla su i gurmane visokih kriterija, a Vrsaljko ih nije razočarao, dapače. I ovim je jelima pokazao kako se i inventivna kuhinja može vrlo jednostavno spustiti na ulicu i na festivalske štandove.

I u svakodnevnom dijelu ponude ovogodišnji TSW Festival drži visoku razinu bilo da je riječ o fast food ribljim burgerima i tacosima Mingle & Fun družine, sjajnim stonskim kamenicama ili Cromarisovim sushi rolicama. Zato i jesu svi stolovi ispod festivalskog šatora i oko njega gotovo stalno popunjeni, kako ujutro tako i navečer.
Četvrtak će biti osobito zanimljiv dan. Svoj će cooking show imati chef zadarskog restorana Foša Saša Began. Bit će mu to prvi javni nastup nakon što je u ponedjeljak navečer, na velikoj svečanosti u zagrebačkom hotelu Esplanada, od prestižnog gastronomskog vodiča Gault & Millau Croatia dobio vrijedno priznanje: proglašen je Velikim chefom sutrašnjice. Time mu ovaj vodič, očito predviđa sjajnu budućnost nakon što je prepoznao veliki Beganov talent.
Began u Foši kontinuirano surađuje s ugljanskom uzgajalištem XXL brancina Mar Fish u kojem se ta riba usmrćuje japanskom ike jime humanom metodom. Postupak koji uključuje i brzo cijeđenje krvi iz ribe te njezino višednevno odležavanje na niskoj temperaturi dovodi do osobite kvalitete i okusa ribe koje Japanci znaju kao umami – peti okus.
Began će u svojim jelima ovaj put spojiti gastronomski Istok i Zapad kroz riblji burger u bao (parenom) pecivu u kojeg će umetnuti pljeskavice brancina „Mar Fisha“, te yakitori, riblju verziju japanskih ražnjića od mesa i jetrice brancina.

Naravno da će i dalje „biti živ“ vinski kantun s vinima Kraljevskih vinograda, vinarija Fiolić, Dražina, Degarra, Velebna, PZ Masline i vino i Bora vina, a majstorica origamija Sanja Srbljinović Čuček će održavati svoju radionicu za sve zainteresirane.
Četvrtak će ipak biti najviše poseban zbog predstavljanja Fish Food and More Festivala i maritimne baštine otoka Pašmana. Ovaj se festival održava na otoku Pašmanu od 20.srpnja do 4. kolovoza, a jedan od ciljeva mu je uvođenje ribe i morskih plodova na svakodnevne jelovnike te predstavljanje baštine otoka Pašmana.


najnovije
najčitanije
Svijet
POVIJESNA OSOBA
Papa Franjo živio je skromno i umro u Domu sv. Marte, prenoćištu kardinala
Nogomet
ODGODA SUSRETA
Sve nogometne utakmice u Italiji odgođene zbog smrti pape Franje
Hrvatska
'PRIMJER HRABROSTI'
Premijer Plenković izrazio duboku sućut povodom smrti pape Franje
Svijet
SLIJEDI KONKLAVA
POČINJU NAGAĐANJA Evo tko su mogući nasljednici pape Franje: Četiri favorita se ističu
Hrvatska
O PAPI
Riječki nadbiskup o papi: “Učio nas je živjeti s ljubavlju u korist najsiromašnijih i marginaliziranih”
Zadar
Najveći kršćanski blagdan
Uskrs u deveteročlanoj obitelji Frakin: ‘Potrebno je biti u miru sam sa sobom i taj mir prenijeti na djecu’
Hrvatska
zahlađenje
Sljedeći tjedan nas čeka nova promjena vremena
Zadar
Župni vikar
Fra Pavle Ivić o Uskrsu, mladima, ali i društvenim mrežama: ‘Virtualni svijet u kojeg se brzo začahurimo je laž i obmana’
Zadar
MORE HITOVA
RASPRAVA NA REDDITU: ‘Koja vam je najdraža zadarska pisma’: ‘Zadnji stih je za suzu pustit’
Nogomet
ODLUKA KOMISIJE