Foto: TZ Grada Zadra/Bojan Bogdanić
Sjajna, osvježavajuća terina od skuše s moussullinom od morskih plodova i mariniranim koromačem te skuša odležana u mirinu, japanskom slatkom vinu od riže, s raguom od grahorica i orza zadarskog chefa i profesora kuharstva Josipa Vrsaljka, bili su istinske zvijezde drugog dana 7. Tuna, Suhi & Wine Festivala koji se do subote održava na zadarskom Trgu Petra Zoranića.
Kreativna jela privukla su i gurmane visokih kriterija, a Vrsaljko ih nije razočarao, dapače. I ovim je jelima pokazao kako se i inventivna kuhinja može vrlo jednostavno spustiti na ulicu i na festivalske štandove.
I u svakodnevnom dijelu ponude ovogodišnji TSW Festival drži visoku razinu bilo da je riječ o fast food ribljim burgerima i tacosima Mingle & Fun družine, sjajnim stonskim kamenicama ili Cromarisovim sushi rolicama. Zato i jesu svi stolovi ispod festivalskog šatora i oko njega gotovo stalno popunjeni, kako ujutro tako i navečer.
Četvrtak će biti osobito zanimljiv dan. Svoj će cooking show imati chef zadarskog restorana Foša Saša Began. Bit će mu to prvi javni nastup nakon što je u ponedjeljak navečer, na velikoj svečanosti u zagrebačkom hotelu Esplanada, od prestižnog gastronomskog vodiča Gault & Millau Croatia dobio vrijedno priznanje: proglašen je Velikim chefom sutrašnjice. Time mu ovaj vodič, očito predviđa sjajnu budućnost nakon što je prepoznao veliki Beganov talent.
Began u Foši kontinuirano surađuje s ugljanskom uzgajalištem XXL brancina Mar Fish u kojem se ta riba usmrćuje japanskom ike jime humanom metodom. Postupak koji uključuje i brzo cijeđenje krvi iz ribe te njezino višednevno odležavanje na niskoj temperaturi dovodi do osobite kvalitete i okusa ribe koje Japanci znaju kao umami – peti okus.
Began će u svojim jelima ovaj put spojiti gastronomski Istok i Zapad kroz riblji burger u bao (parenom) pecivu u kojeg će umetnuti pljeskavice brancina „Mar Fisha“, te yakitori, riblju verziju japanskih ražnjića od mesa i jetrice brancina.
Naravno da će i dalje „biti živ“ vinski kantun s vinima Kraljevskih vinograda, vinarija Fiolić, Dražina, Degarra, Velebna, PZ Masline i vino i Bora vina, a majstorica origamija Sanja Srbljinović Čuček će održavati svoju radionicu za sve zainteresirane.
Četvrtak će ipak biti najviše poseban zbog predstavljanja Fish Food and More Festivala i maritimne baštine otoka Pašmana. Ovaj se festival održava na otoku Pašmanu od 20.srpnja do 4. kolovoza, a jedan od ciljeva mu je uvođenje ribe i morskih plodova na svakodnevne jelovnike te predstavljanje baštine otoka Pašmana.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
potpore nisu dovoljne
Kako zaustaviti odumiranje Hrvata? Stručnjaci upozoravaju
Ostali sportovi
odlična vožnja
Samuel Kolega sedmi nakon prve vožnje slaloma u Gurglu
Svijet
kolaps civilizacije
Humanitarna kriza u Sudanu teža od Ukrajine, Gaze i Somalije – zajedno
Crna Kronika
strava u slavoniji
Nasred ulice izboden muškarac, preminuo u bolnici
Gastro
druga razina okusa
Vaši muffini će uz ovaj tajni sastojak biti još finiji
Zadar
tužna vijest
Preminuo ugledni zadarski otorinolaringolog dr. Zlatko Matulić
Zadar
đir po poluotoku
[FOTO] Sunčana jesenska subota izmamila Zadrane u šetnju
Zadar
danas prosvjed
Zadranka Jasminka Adžić Sikirić: ‘Brutalni porezni udar pomest će mnoge male iznajmljivače’
Scena
PJEVAČICA
Severina bez dlake na jeziku: ‘Volim sve narode, ali ne volim svaku vlast. Rekli su mi ako uđem u HDZ…’
Zadar
TREND ILI POTREBA