ponedjeljak, 29. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

7. Tuna, Sushi & Wine Festival

Na Trg Petra Zoranića stiže tjedan prepun dobre morske spize i dobre zabave u dvije smjene

Autor: ZL Promo

15.04.2023. 11:00
Na Trg Petra Zoranića stiže tjedan prepun dobre morske spize i dobre zabave u dvije smjene

Foto: Bojan Bogdanić/TZG Zadar

Od utorka 18. do subote 22. travnja održat će sedmi po redu Tuna, Sushi & Wine Festival, najznačajnija godišnja gastronomsko-turistička manifestacija Turističke zajednice grada Zadra. Cilj ovog višednevnog eventa je u predsezonskom razdoblju predstaviti Zadar i njegov kraj kroz gastronomsku ponudu i jela od plave i bijele ribe.


U Zadarskoj se županiji nalazi preko 50% hrvatske ribarske flote i preko 80% uzgajališta bijele i plave ribe. Većina tvrtki u djelatnosti marikulture nalazi se baš ovdje, riba je u Zadru glavni gastronomski brand zbog čega je Tuna, Sushi & Wine Festival osobito značajan.


Prvi TSW Festival održan je u siječnju 2015. godine na inicijativu Japansko-hrvatskog društva prijateljstva, a pokretanje manifestacije podržalo je Veleposlanstvo Japana u Hrvatskoj te Ministarstvo turizma i sporta RH, dok su organizaciju preuzeli Turistička zajednica grada Zadra i grad Zadar te čitav niz drugih partnera, prvenstveno Klaster marikulture – grupacija uzgajivača tune.





Cilj je bio povezivanje gospodarske, gastronomske i turističke ponude zadarske regije s Japanom i japanskim tržištem. Kroz kuharske radionice zadarski su kuhari educirani za tretman mesa tune, a na događaj su stizali i brojni japanski novinari koji su kroz svoje izvještaje i reportaže prezentirali Zadar kao mjesto iz kojeg u sushi i sashimi te druga jela bogate gastronomije Japana stiže najkvalitetnija tuna. Osim toga, Zadar je japanskoj javnosti kroz novinarske reportaže prezentiran kao osobita turistička atrakcija.


Događaji na otvorenom i ekskluzivna gala večera koju su zajednički pripremali gosti iz Japana i chefovi zadarskih restorana, približili su japansku gastronomiju i tamošnji pristup vrhunskim morskim namirnicama, a zadarska je restoranska ponuda postala raznovrsnija i kvalitetnija, turističkoj publici znatno zanimljivija. Ukratko, do 2015. godine sushi je bio gotovo potpuna nepoznanica u Zadru, a već koju godinu kasnije otvoreni su prvi barovi s japanskim i drugim azijskom jelima.


Ove godine Tuna, Sushi & Wine Festival će imati svoje, opet drugačije lice. Čitav je program smješten na Trgu Petra Zoranića. Svaki će festivalski dan biti obilježen drugačijim sadržajem. Programi će se odvijati u dva termina, od 11 do 14 i od 18 do 22 sata.


Večernji će termini imati prvenstveno zabavnu stranu, s koncertima ili nastupima DJ-a s pratećim kulinarskim programom za sve željne dobre morske hrane, dok će jutarnji programi biti ponešto ozbiljniji te će imati svoje tematske priče.



Prvog će jutra, primjerice, poznati hrvatski chef Mario Mandarić spremiti posebno osmišljeno jelo koje će biti prožeto namirnicama karakterističnima za ovaj festival.


Zadarska umjetnica Zvonimira Karavida je izradila tanjur od stakla na kojem će biti posluženi neki od specijaliteta, a inspiraciju je pronašla uspoređujući ulice grada Zadra sa lokalnim jelima i hranom kojima su prožeti kroz zadarsku svakodnevnicu.


Drugog će dana chef Josip Vrsaljko održati cooking show s predavanjem na temu plave ribe pod nazivom Dvi skuše. Picnic Street Food Corner ponudit će potpuno nove kombinacije okusa Tacosa. U četvrtak je glavni dio kuharskog programa nastup chefa zadarskog restorana Foša, Saše Begana, koji će prezentirati tehniku humanog usmrćivanja ribe pod nazivom ike jime.


Na ovaj način meso ribe ostaje najbolje sačuvano. U jutarnjim satima u subotu odvijat će se program Kamenice i pjenušac, a moći će isprobati kamenice koje su očuvane metodom zaleđivanja tekućim dušikom na -80 stupnjeva. Zanimljivi programi redat će se svakog jutra, naravno i večeri, a festival će završiti koncertom Songkillersa koji počinje u subotu u 21 sat.