ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Zaštita ptica

U Vlašićima na Pagu djecu podučili prstenovanju ptica

Autor: Jakov Kršovnik

16.11.2022. 13:55
U Vlašićima na Pagu djecu podučili prstenovanju ptica

Foto: Volim VlašićiU organizaciji udruge Volim Vlašići u suradnji s OŠ J.Dalmatinac, područnom školom u Vlašićima, Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode (HDZPP) i JU Natura Jadera održana je prezentacija Ptice selice te edukativna radionica hvatanja, prstenovanja ptica i izrade hranilica za ptice.


Foto Volim Vlašići


Radionicu i prezentaciju održao je Adrian Tomik iz HDZPP koji je učenicima u demonstrirao hvatanje ptica i prstenovanje na vrapcu, crvendaću i zlatoglavom kraljiću.
Uhvaćene ptice su izmjerene, izvagane, prstenovane te zabilježene kao nalaz (vrsta, spol, starost, masa i veličina) nakon čega su neozlijeđene puštene na slobodu.


Foto Volim Vlašići


Učenici i učiteljica Nataša Semenčić Škoda izradili su mapu s pticama selicama te sjene ptica grabljivica koje su zalijepljene na ulazna vrata škole da se ptice ne zabijaju u staklo.


U sklopu radionice 3 učenika područne škole ispunjavali su radne listove i križaljku u kojima su pokazali izvanredno znanje o pticama, vrstama, staništima i životu ptica.


Foto Volim Vlašići


Također, izrađene su i postavljene hranilice za ptice u dvorištu škole koje će pticama prilikom dugih zimskih mjeseci poslužiti za ishranu.


Foto Volim Vlašići


Kao jedan od rezultata projekta CREW koji je Natura-Jadera JU provodila kroz Interreg V-A Italija-Hrvatska donesen je Wetland concract i akcijski plan kojim su se Ustanova i zainteresirani dionici obvezali zajedno čuvati Ornitološki rezervat Veliko i malo blato.


Foto Volim Vlašići


Cilj potpisivanja tog Sporazuma je bio osigurati opstanak rezervata kao javnog dobra, a najefikasniji način dugoročnog očuvanja prirode je upravo edukacija, posebno djece.


Foto Volim Vlašići


Taj važni zadatak među školskim uzrastom područja u blizini ornitološkog rezervata preuzela je na sebe udruga Volim Vlašići.


Foto Volim Vlašići


Udruga će organizirati edukativne aktivnosti i radionice o pticama, njihovim migracijama kao i o ostalim aspektima lokalnog ekosustava za učenike na otoku Pagu, dok će JU Natura Jadera pružati financijsku i logističku potporu za provedbu radionica.


Foto Volim Vlašići


Foto Volim Vlašići