Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

2 C°

Spriječite ih

Golubovi vas izluđuju? Pokušajte ih udaljiti s balkona i krovova pomoću trikova

Autor: Šarlota Brnčić

10.11.2022. 07:47
Golubovi vas izluđuju? Pokušajte ih udaljiti s balkona i krovova pomoću trikova

Foto: Foto Pexels

Ove ptice predstavljaju potencijalno opasnu prisutnost i zbog mnogih bolesti koje mogu donijetiVole se gnijezditi i drijemati u vašim vrtovima, na vašim krovovima, balkonima i prozorskim daskama.


Nažalost, mokraćna kiselina koja se nalazi u njihovom izmetu vrlo je štetna i oštećuje površine s kojima dolazi u dodir.


Zašto posezati za kemikalijama kada ih možemo prirodnim metodama držati podalje? Štoviše, korištenjem pesticida ili drugih otrova štetimo i sami sebi.


Kako ukloniti golubove s balkona?
Golubovi se užasavaju ptica grabljivica, kao što su sove i jastrebovi. Ali oni koji žive u gradu ne mogu pribjeći staroj metodi strašila, ali mogu pokušati primijeniti neke trikove:


  • Upotrijebite ukrašene balone da izgledaju poput sove, sokola ili oka ptice grabljivice. Budite oprezni, pazite da često mijenjate njihov položaj kako biste spriječili ptice da ih se naviknu vidjeti i da ih se više ne boje.
  • Posložite maxi čačkalice posađene u posude.
  • Objesite manje komade metala na konac: golubovi ne vole buku koju proizvodi ovaj materijal i brzo će se udaljiti.
  • Ako obično slijeću na balkon ili prozorske daske, postavite zategnutu žicu. Ova metalna žica je dovoljna da destabilizira ptice koje tada ne uspijevaju sletjeti. Jednostavno, neupadljivo i praktično rješenje.

Također, možete koristiti predmete koji reflektiraju svjetlost da ih preplašite.


  • Zalijepite dva CD-a i objesite ih na terasu ili balkon. Odbljesci svjetlosti plaše golubove.
  • Razbacajte stare CD-ove među voće ili biljke u svom vrtu, natjerat će ptice da potraže mjesto drugdje i zaslijepit će ih odsjajima.

Kako ukloniti golubove s krova?


Vole sjediti na krovovima, savršenim mjestima za gniježđenje i promatranje što se oko njih događa. Nažalost, njihov izmet brzo razgrađuje krovne materijale i može ostaviti tragove istrošenosti, na primjer, na krovnim pločama.


Ako također želite ukloniti golubove, ali i galebove s ovih površina možete učiniti slijedeće:


  • Metalne mreže za zatvaranje pristupa otvorenim prostorijama i dimnjacima, ali i drugim manjim mjestima gdje bi se mogli gnijezditi.
  • Zacementirajte pukotine i male rupe.