Utorak, 21. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Tunuara

U Kalima održano tradicionalno natjecanje u kuhanju brudeta

Autor: Vesna Benić

29.07.2023. 18:51
U Kalima održano tradicionalno natjecanje u kuhanju brudeta

Foto: Vesna Benić



U sklopu Kualjskih ribarskih noći – Tunuara, tradicionalne ribarske fešte koja se održava od 27. do  29. srpnja u petak na srednjem mulu održalo se natjecanje u kuhanju brudeta. Čak 22 ekipe spremale su poznati brudet od ugora (gruževina) kojeg su pripremali na tradicionalan način. U natjecanju su sudjelovali Pasi, Ruaskrižje, Frajle, Stršljeni, Pojonsko srce, Smušeni, Čađavica, Bluaslovi, Vampiri, Amigosi, Žuti bravinci, Žuta jaketa, Špina, Pitoni, Stanjarovi, Galebi, Klošari, Gušteri, Šćuavi, Gorile, OPG Pierini i Rege Gege.


Savršen recept


Dim, vatra, miris brudeta koji se širio mulom uz glazbu DJ-a bio je savršeni recept za dobro raspoloženje, dok su natjecateljske ekipe s nestrpljenjem očekivale ocijenu stručnog žirija koji je odlučivao o pobjedniku ovogodišnje Tunuari u spremanju brudeta. Usprkos gužvi, približili smo se nekim ekipama kako bismo saznali o kuhanju tradicionalnog brudeta na kualjski način. Prva na redu je bila ekipa Galbi u kojoj su bili Marko, Luka, Duje, Lučano, Filipi.


– Ovo nam je prva godina da se natječemo. Do sada smo uvijek kuhali samo s društvom, ali evo ove godine smo jedva čekali da se prijavimo. Kaljski brudet je jednostavno jelo koje se sprema s par začina. Svatko ima svoje tajne, pa tako i mi imamo i ne želimo odati kako ne bi netko drugi pokupiokopirao naš način spremanja brudeta od ugora, kazao je Marko Vlatković iz Kali te dodao kako im nagrada nije bitna već samo činjenica da sudjeluju.


Ekipa Galebi




– Uglavnom se dobro zabavljamo, svima nam je prva liga, ovo je drugi dan ribarskih noći sutra je još jedan dan, nastupa Dražen Zečić, imamo i defile brodova tako da ne može biti bolje od ovoga što već je, rekao je Marko .


Na kualjskoj brudetijadi našla se i jedna ženska ekipa, mlade cure Frajle bile su jedine među muškim ekipama, a prijašnjih su godina pokazale umijeće spremanje ove tradicionalne spize, ali tajnu nisu otkrile. U ekipi su Dora, Zora, Josipa, Rebeka, Antonija, Ina i Marijeta.


Okus, miris, boja


– Ovo nam je već treća godina. Prvu godinu osvojile smo treće mjesto, drugu godinu drugo mjesto, a sada ciljamo na prvo pobjedničko mjesto, ali tajnu kuhanja brudeta kojega mi spremamo nećemo otkriti. Naravno da očekujemo nagradu, rekla je Dora Kolega, kapetanica ekipe.


Ekipa Frajle


Kuhanje brudeta od ugora budno je pratio ocjenjivački žiri pod vodstvom predsjednika žirija Josipa Grzunova uz Borisa Vidova Kujara, Marina Žorža.


– Za ocijeniti brudet gledat ćemo ono što mora imati svako jelo, a to su okus, miris, boja, da su sljubljeni svi začini, da su dobri krumpiri, friška riba i sve ono što ide u jedan brudet. Priznajem, strogi smo žiri, naši su kriteriji strogi iako su u ekipama koje se natječu sve vrhunski majstori u kuhanju brudeta. I to će biti teško ocijeniti, ovdje su sve brudeti jedan uz bok drugome. Ovo je tradicionalni kuhanje brudeta i to na živoj otvorenoj vatri, a čak je poželjno da se koriste posebne teće jer nije svaka za kuhanje brudeta. Tako su za ovaj potrebne greze teće, one od giza, objasnio je stručno Grzunov odajući još neke trikove koji svi kuhari dobro znaju. Svi sastojci se stavljaju na hladno i to je posebnost kualjskog brudeta, potom se stavi na živu vatru i za pola sata je gotov.


– Nema nikakvog friga, stavi se malo soli ili malo papra a naknadno ubacivanje se ne preporučuje, objasnio je Josip Grzunov. Iako je bilo teško, na kraju su se pobjednici ipak proglasili. Prvo mjesto uzeli su Stanjarovi, drugo mjesto pripalo je ekipi Pojansko srce, treće su mjesto podijelili Sćuavi i Frajle. Zabava je trajala do sitnih jutarnjih sati uz DJ Anđelo i Matu Nemarića. Pokrovitelji Kualjskih ribarskih noći – Tunuara su TZ Općine Kali, Općina Kali i Udruga “Kualjske ribarske noći”.