Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

LUKA PIASEVOLI

"Domaća gastro scena svela se na hamburgere i pizza cutove"

Autor:

12.12.2022. 16:52

Foto: Nova TVLuka Piasevoli 28-godišnji je Saljanin i bivši sudionik pete sezone kulinarskog showa »Masterchef« koji se emitira na Novoj TV. Ovaj svestrani mladić ujedno je i jedini predstavnik Zadarske županije koji je ušao u top 21, odnosno u Masterchef kuću.


Nažalost, Luka je kulinarski show napustio kao deveti, svjestan svojih grešaka koje su ga koštale daljnjeg nastavka natjecanja.


– Zbog pola krumpira nas napuštaš, poruka je koju je Luka čuo od žirija nakon što je saznao da je on taj koji napušta show. ‘’Ovo je bilo ispod prosjeka’’, komentirao je Luka svoje posljednje jelo koje je pripremio u MasterChef kuhinji.
– Kad sam vidio jelo mislio sam da ću ispasti, a i vrijeme me pojelo. Ribu sam savršeno pripremio, ali taj krumpir…., rekao je Luka.


Riba najčešće »na meniju«


Kuhanje je, kaže, zavolio od malih nogu, a u Masterchef se prijavio kako bi stekao više znanja jer sebe jednog dana vidi upravo – u kuhinji!


– Uvik sam gledao mater i ćaću dok su kuhali, spremali brudete, uvik sam se motao po kuhinji, zanimalo me to. Kuhao sam često zajedno s njima, nikad profesionalno, kazao je Luka.


Iako je njegova želja bila upisati srednju školu za kuhara, ipak je završio jezičnu gimnaziju, ali ljubav prema kuhanju ostala je, a to je bio razlog zbog čega je odlučio u životu okrenuti novu stranicu.


– Najviše volim našu, tradicionalnu kuhinju i talijansku, ribu, paštu, to mi je najprirodnije. Volim sve kuhati, kušati, a namirnica s kojom se najbolje snalazim i koju najviše volim spremati je riba, priča Luka.


To je i razumljivo budući da je Luka porijeklom iz Sali sa Dugog otoka, gdje se ljudi generacijama bave ribarstvom, pa je i riba prehranjivala otočane. A svoje vrhunske kulinarske sposobnosti u pripremi, filetiranju i priremanju ribe pokazuje i u Masterchef kuhinji.


U Masterchef se prijavio doslovce zadnje sekunde, a obitelj mu je bila velika podrška, a kako je oduvijek pokazivao interes za kuhanje, njegova prijava za Masterchef nije ih iznenadila.


– Večer prije sam poslao poruku, a već sutra su me zvali da pošaljem jelo i da mi je audicija za tjedan dana. Uvijek sam volio gledati ovaj show i želio se prijaviti, a sada sam to i učinio, rekao je Luka.


Na audiciji je pripremio punjene srdele, pohane s mrvicama i sezamom s tartarom i salatom, a jelo je odmah dobilo prolaznu ocjenu sva tri člana žirija, Stjepana Vukadina, Melkiora Bašića i Damira Tomljanovića. U drugom krugu audicije pregaču za ulazak u kuću dobio je od Melkiora Bašića koji mu postaje mentor.


– Damir je najveći pedagog, Stipe se jako trudi, Melkior također, dodaje 28-godišnji Luka koji svoju budućnost vidi u kuhinji, a zbog sudjelovanja u Masterchefu čak je i dao otkaz na poslu.


Umjesto burgera – ponudi srdelu


Kako u kulinarstvu vidi svoju budućnost, nada se kako će mu natjecanje u Masterchefu biti odskočna daska za daljnje učenje, usavršavanje i napredovanje u poslu.


A što ne bi htio nikad pojesti?


– Ne volim hladetine, odgovara.


Koje ti je najbolje jelo?


– Jedno? A teško mi se odlučiti. Među dražima sigurno su sva riblja jela, samo na drukčiji način prezentirani. Volim i mesna jela, najdraže su mi pašticade, šnicle, volim spremati divljač, odgovara.


Od domaćih kuhara najdraži mu je David Skoko koji dosta radi s domaćim namirnicama i sa ribom, a sada je krenuo sa istraživanjem morskih biljaka i njihovoj primjeni u kuhinji. Cijeni i voli rad kuhara Hrvoja Zirojevića, ali dodaje, Hrvatska ima puno dobrih kuhara.


Osvrnut će se Luka i na domaću gastro scenu u kojoj prostora za napredak ima na pretek i nije dovoljno i na pravi način iskorištena i prezentirana.


– Mali dio restorana nudi svježe, lokalne namirnice, ostali zbog isplativosti, sve se svodi na zaleđene stvari, a prodaje se pod svježim. Domaća kuhinja nije dovoljno prezentirana, sve se svodi na pizza cutove i hamburgere. Ne mora uvik riba biti kovač, a umjesto hamburgera ponudi srdelu, trlju. Kod nekih je i manjak kreativnosti, sigurno, rekao je Luka.


Kreativnost na prvom mjestu


U budućnosti, dodaje, volio bi kuhati naša mediteranska jela iako, priznaje, iz svake kuhinje mu se sviđa ponešto, bilo da je riječ o namirnicama, začinima….


– Interesantna mi je francuska kuhinja, u azijskoj kuhinji otkriće mi je soja, svaka kuhinja nudi nešto zanimljivo. Ono najvažnije kod kuhanja je da se svaka namirnica cijela iskoristi, nema bacanja. U kuhinji je najvažnija organizacija, a treba kuhar biti i kreativan, jer uvijek ima novina koje je potrebno naučiti i primijeniti, dodaje Luka te se nada kako će predstojeću sezonu odraditi upravo u kuhinji kako bi dalje nastavio usavršavati svoje kulinarske sposobnosti.


Luka, budući da dolazi iz Sali, član je i Saljske Tovareće muzike, a hobi mu je i košarka.


Ovaj svestrani mladić trenutno radi na zagrebačkom Adventu gdje s nekolicinom kandidata iz Masterchefa priprema različita jela. A ono najdraže koje je pripremio u Masterchefu su mu srneći šnickli koje su pripremali u timskom izazazovu kojeg su – razvalili!, reći će Luka.


A tko je tvoj favorit za pobjedu u ovogodišnjem Masterchefu?


– Nemam osobitog favorita, u svakom slučaju bit će zanimljivo do kraja pa je moja preporuka – gledajte show!, poručio je Luka za kraj.