Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

“Ca, ća i što se nekad kuhalo na mom otoku”

Autor: Alenka Festini

02.05.2010. 22:00
“Ca, ća i što se nekad kuhalo na mom otoku”


Naziv ove manifestacije krije jezičnu raznolikost otoka Paga, no na otoku Pagu prisutna je i gastronomska raznolikost. Jela koja su se nekada spremala na otoku danas se rijetko pripremaju te je cilj manifestacije da ta naša otočka jela otrgne zaboravu, da potakne ugostitelje na Pagu da ih uvrste u ponudu, istaknula je Milena Čemeljić, ravnateljica paške Srednje škole Bartula Kašića
Ca, ća i što se nekad kuhalo na mom otoku je gastronomska manifestacija na kojoj su čak 40 vrsta jela priredili učenici Srednje škole Bartula Kašića. Ova manifestacija već se nekoliko godina održava u sklopu Županijskih dana, a među gostima, za stolovima s kojih su se širili predivni mirisi vrlo ukusne hrane, nazočni su bili Ivan Šimunić, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije, paški gradonačelnik Ante Fabijanić, direktor TZ Paga i Povljane Slavko Pernar i Jelena Škoda, paški župnik don Igor Ikić, roditelji budućih ugostitelja, predstavnici osnovnih škola Paga i Novalje, profesori i učenici paške srednje škole, mnogi ugostitelji i ostali gosti.
Stare recepture
Na doista bogatom jelovniku našlo se puno toga: paška janjentina na nekoliko načina, puži, tripice, nekoliko vrsta brudeta, palenta na više načina, dobra riba i razni plodovi mora, a sve to spremljeno po staroj recepturi kako su nekada spremali stari na otoku Pagu.
– Naziv ove manifestacije krije jezičnu raznolikost otoka Paga, no na otoku Pagu prisutna je i gastronomska raznolikost. Jela koja su se nekada spremala na otoku danas se rijetko pripremaju te je cilj ove manifestacije da ta naša otočka jela otrgne zaboravu, da potakne ugostitelje na Pagu da ih uvrste u ponudu, navela je u pozdravnom govoru ravnateljica paške Srednje škole prof. Milena Čemeljić te istaknula važnost strukovnog obrazovanja te suradnje između škole i gospodarstva, tržišta rada.
U razgovoru s učenicima ugostiteljske škole doznali smo da paška jela pripremaju s guštom, a u tome im pomažu i gotovo svaki pokret prate njihovi strukovni nastavnici Teo Bukša i Branko Tičić.
– Kod pripreme hrane moramo na sve paziti, od visoke higijene, namirnica, pripreme pa do serviranja. Kuhanje nije lak posao, treba puno truda i rada, ali kada gosti pojedu sve do posljednje mrvice, znači da smo dobro obavili posao. Zadovoljan i sit gost je najbolja pohvala kuharu, rekao nam je jedan učenik, budući kuhar te istaknuo kako mu je velika želja otvoriti restoran i pripremati ovakva divna, zaboravljena jela.
Turistički adut
– Gastronomska ponuda je važan vid turističke ponude. Mi to imamo na našem otoku, paški sir, pašku janjetinu, pašku skutu. Imamo gastronomsko bogatsvo na otoku, samo trebamo sva ta jela spasiti od zaborava i ponuditi gostima, mišljenja su učenici koji spretno servirali jela.
– Cilj naše škole je kvalitetno razvijati kulinarstvo i ugostiteljstvo općenito, zato, s ljubavlju radimo s našim budućim kuharima i konobarima. Učimo ih svim tajnama kulinarstva, a posebno u pripremi paških jela koja su zaboravljena. Vjerujem da će učenici nakon školovanja znati svu tu gastronomsku čaroliju našeg Paga ponuditi gostima i na taj način doprinijeti još boljem razvoju turizma, istaknuo je Bukša.
Oduševljenje s ukusnom spizom nije skrivao ni Ivan Šimunić, koji je istaknuo kako su ga sa dobro pripremljenim kulinarskim specijalitetima učenici oduševili.
– Srednja škola Bartula Kašića je škola koja školuje učenike za zanimanja koja se traže na tržištu rada i drago mi je što je ovakva manifestacija postala tradicionalna u sklopu Dana zadarske županije. Zadarska županija kao osnivač ove škole je u kontaktu s Gradom Pagom kako bi se pokrenula izrada projektne dokumentacije za izgradnju nove zgrade paške srednje škole, budući da je ona desetljećima u podstanarstvu paške osnovne škole, istaknuo je Šimunić.