Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Generacija '98.

Stotinjak bivših maturanata Gimnazije Vladimira Nazora proslavio 25. godišnjicu

Autor: Đurđa Baljak

22.06.2023. 15:15
Stotinjak bivših maturanata Gimnazije Vladimira Nazora proslavio 25. godišnjicu

Foto: Arif Sitnica



Povodom 25. obljetnice mature ispred Gimnazije Vladimira Nazora okupilo se šest razreda generacije 1998. godine. Povodom toga nam je jedna od organizatorica, Ira Mustać Cupić, otkrila nešto više.


– Ideja je nastala prije nekoliko mjeseci. Svaki razred ima svog predstavnika, a ja sam predstavnica 4. A, pa smo tako sve dogovorili preko poruka. Iako nisu svi mogli doći, okupilo nas se oko sto. Nakon okupljanja ispred škole idemo u salu gdje ćemo proslaviti uz bend, DJ-a i gosta iznenađenja. Pridružit će nam se i naša razrednica koja je predavala latinski, Tea Jerkušić. No, ostali razrednici se neće pridružiti zato što nisu više tu ili su stari, kazala nam je Mustać Cupić i dodala kako je jako uzbuđena jer neke ljude vidi po prvi put nakon završetka srednje škole.


Upitali smo je što je obilježilo njihovu generaciju i čega se posebno sjeća.




– Prije 25 godina, na ovaj dan, smo imali tzv. »ludijadu« i bacali smo se u more s glavne rive. Inače smo se redovito okupljali u Varoši i nekoliko naših kafića. Tada se uglavnom slušao rock i grunge, na primjer Guns ‘N’ Roses i Nirvanu. Išli smo na rock koncerte, a neki su odlazili i na house partyje. Sjećam se da sam tada slušala i Crvenu Jabuku i Olivera Dragojevića, prisjetila se Mustać Cupić koja danas radi kao voditeljica smjene u Jadroliniji, dok se Marko Mašina iz 4. A osvrnuo na to kako im je bilo kao poslijeratnoj generaciji.


– Bili smo poslijeratna generacija kojoj je sve bilo dopušteno, tako smo bili cijeli dan i noć vani. Bilo je ugodno, veselo i opušteno. Roditelji su nam vjerovali i mi njima. Sjećam se kako smo tijekom prva dva razreda odlazili u kafić Rio, ali okupljali smo se u i parku. Tada se najviše slušao rock i grunge. Rockeri su me »mrzili« zato što sam slušao techno, pa su me zvali »tupsi-tupsi«, našalio se Mašina i kazao kako je ovo drugi put da se njegov razred otkupio nakon završetka školovanja.


Danijela Dujlović iz 4. B se osvrnula na to kako je njihova škola iznjedrila kvalitetnu generaciju.


– Potekli smo iz ove škole kako bismo išli dalje kroz život. U školi smo dobili odlično usmjerenje kako bi se dalje ostvarili kao profesionalci u poslu, ali i kao obiteljski ljudi. Sada, kada nas ponovno vidim na okupu, nismo ništa stariji. Naprotiv, puni smo elana, ljubavi i znanja, istaknula je Dujlović koja je diplomirala građevinu, a trenutno radi za jednu od najboljih hrvatskih gradjevinskih tvrtki, karijeru je započela na gradilištu sportske dvorane na Višnjiku, a članica je Vijeća grada Splita.