Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Odluka Vlade

Raspuštena Vijeća Kali i Kukljice

Autor: T.P.

16.02.2023. 10:28
Raspuštena Vijeća Kali i Kukljice

Foto: Arhiva ZL/Bojan BogdanićVlada RH je na današnjoj, 195. sjednici donijela očekivanu odluku o raspuštanju Općinskih vijeća Kali i Kukljice. U obje, otočne jedinice lokalne samouprave nije donesen proračun za ovu godinu, kao ni odluka o privremenom financiranju.


Podsjetimo, u Kalima je situacija kulminirala nakon što su se HDZ i SDP, odnosno bivši načelnici Marko Kolega i Duško Vidov ujedinili protiv nezavisnog načelnika Bruna Mišlova, tražeći sazivanje izvanredne sjednice Općinskog vijeća te izbor novog predsjednika. Tadašnjem predsjedniku Marinu Kolegi u rujnu je podnesen zahtjev za sazivanjem sjednice, na koji se on oglušio te je isti proslijeđen općinskom načelniku Mišlovu, koji se o istom morao očitovati u roku od osam dana. Vijeće je u konačnici sazvano u prosincu ove godine nakon intervencije Ministarstva pravosuđa i uprave, a za predsjednika je izabran Duško Vidov. On se na tom mjestu nije puno zadržao, s obzirom na to da su vijećnici istog dana glasanjem srušili prijedlog proračuna.


U susjednoj Općini Kukljica, proračunska sjednica Općinskog vijeća sazvana za 30. prosinca prošle godine, na kojoj se trebalo raspravljati i odlučivati o Prijedlogu proračuna za 2023. godinu, nije održana jer ju je predsjednik Općinskog vijeća Ante Boris Martinović otkazao. Od zadnjih lokalnih izbora, Boško nije imao većinu te je i donošenje odluka bilo otežano.
Prijevremeni izbori za ovu općinu nisu novost – održani su i 2015. godine nakon što je sadašnji načelnik podnio ostavku te se opet kandidirao i u konačnici pobijedio Martinovića.