Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kreativni nastupi

Odabrani predstavnici Zadarske županije za državnu smotru LiDraNo

Autor: Portal ZL

01.03.2023. 11:15
Odabrani predstavnici Zadarske županije za državnu smotru LiDraNo

Ovogodišnja županijska smotra literarnog, novinarskog i dramskog stvaralaštva učenika srednjih škola Lidrano 2023. održana je 28. veljače u Centru za kreativne industrije Inovacija Zadar.


Treću godinu zaredom organizirala ju je Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola čija je ravnateljica, Zdenka Sršen Juričević zahvalila županu Zadarske županije gospodinu Božidaru Longinu, kao i pročelniku Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ivanu Šimuniću na pokazanom razumijevanju i pruženoj potpori.


Ova manifestacija, kao što su rekli župan i ravnateljica, okuplja kreativne mlade ljude i njihove mentore koji kroz umjetnost pridonose očuvanju hrvatskog jezika i književne baštine.


Autori literarnih radova, njihovi mentori kao i članovi povjerenstva  imali su priliku uživati u čitanju  literarnih radova učenika  tematski i stilski raznolikih, pisanih na standardnom jeziku ali i na čakavskom i kajkavskom narječju. Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Doroteja Kamber Kontić, Slavica Vrsaljko i Miro Grubić predložilo je radove učenika iz Gimnazije Vladimira Nazora, Gimnazije Jurja Barakovića i Srednje škole kneza Branimira za Državnu smotru.


U kategoriji novinarskog stvaralaštva sudjelovali su učenici sa samostalnim novinarskim radovima, tri školska lista (Spektar novi, Bolji svijet, Stručak) i dvije radijske emisije (Što je muškarac bez brkova? Preobrazba – radio–drama.) Članovi Prosudbenog povjerenstva novinari Kristina Tartaro, Šime Ćurko i Filip Matijević  konstruktivnim osvrtom na  novinarske radove za daljnje predstavljanje na državnoj razini predložili su samostalne novinarske radove učenika iz Strukovne škole Vice Vlatkovića, iz Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole i Gimnazije Jurja Barakovića. Uz te radove na Državnoj smotri Lidrano 2023. sudjelovat će sva tri školska lista i obje radijske emisije.


Što se tiče dramsko-scenskog izričaja na pozornici su se smjenjivali pojedinačni i skupni scenski nastupi. Vrlo detaljan i nadasve za budući rad koristan osvrt izvođačima dali su članovi prosudbenog povjerenstva Tamara Šoletić, Maja Šimić, Josip Mihatov na čelu s državnim izbornikom Ivanom Ožegovićem. Svoju priliku za nastup na Državnoj smotri dobila je Nika Radetić učenica  Klasične gimnazije Ivana Pavla II. (mentorica Mirela Zubčić) i David Dragaš učenik Gimnazije Franje Petrića (mentorica Sanja Vlahović). Kao skupni dramsko-scenski nastup izabran je nastup učenika Prirodoslovno-grafičke škole iz Zadra Emme Jurišić i Tiane Dragaš (mentor Ivica Antić).


Darovitost i originalnost naših srednjoškolskih učenika, njihov trud i želju za kreativnim izražavanjem valja nadalje poticati i njegovati jer je upravo kreativnost jedna od najvažnijih vještina koju današnji učenici razvijaju kako bi se uspješno nosili sa sve složenijim izazovima modernog življenja. Samo otvorenje ovogodišnje smotre uveličali su zbor i klapa Gimnazije Vladimira Nazora.


Ovogodišnja smotra uistinu je bila pozornica na kojoj su zablistale učeničke istančane duše kako je to rekla ravnateljica škole domaćina. Radujemo se stoga novom susretu mladih kreativaca zaljubljenih u pisanu i govorenu riječ s obzirom da su možda ovakvi susreti  prekretnica koja će im odrediti budućnost.