Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Natjecanje

Stotinjak učenika i učenica iz 14 srednjih škola na županijskoj smotri LiDraNo

Autor: Alen Plahinek

28.02.2023. 12:38
Stotinjak učenika i učenica iz 14 srednjih škola na županijskoj smotri LiDraNo

Foto: Arif SitnicaU centru za kreativne industrije održana je županijska razina Smotre LiDraNo za srednje škole. Natjecanje je okupilo više od stotinu učenika srednjih škola, odnosno čak 14 srednjih škola iz Zadra i županije. Program je otvorio zbor Gimnazije Vladimira Nazora koji je izveo državnu himnu. Posljednje tri godine organizatori ove smotre su Trgovačka škola i Ekonomsko-birotehnička škola, čija nam je ravnateljica, Zdenka Sršen Juričević, kazala koliko je važno da se djecu potiče na kreativnost i kreativno stvaralaštvo.


– Nakon tri godine online nastave, hibridne nastave i svega što smo imali, napokon imamo jednu ovakvu smotru u svom punom sjaju. Za sve nas ovo je jedan divan dan u kojem se možemo družiti s kreativnim mladim ljudima i njihovim mentorima. Imamo tri glavne kategorije, literarno stvaralaštvo, dramsko-scensko stvaralaštvo i novinarsko stvaralaštvo, a u nekima imamo i potkategorije. Općenito kod mladih potrebno je poticanje na kreativnost, umjetnost i očuvanje hrvatskog jezika i baštine. Baš ta kreativnost iznimno je važna vještina koju učenici tijekom svojeg osnovnog i srednjoškolskog života razvijaju. Poticanje talenata važno je za mlade ljude, a tu najveću ulogu imaju mentori kojima se od srca zahvaljujem i čestitam što su odvojili svoje vrijeme i radili s mladim kreativcima. Isto tako moram se zahvaliti Zadarskoj županiji koja je iznimno velika potpora u organizaciji ovakvih događaja, kazala je Sršen Juričević te dodala kako je ovogodišnji LiDraNo posvećen jednom od najvećih hrvatskih književnika.

– Ove godine slavimo 150 godina rođenja Antuna Gustava Matoša. Nekako smo uspjeli provući njegovu notu. Da upotrijebim njegovu rečenicu: “Cilj je svemu istančana duša”, stoga sam sigurna kako će ovogodišnji LiDraNo biti pozornica gdje će se pokazati sve istančane duše, poručila je Sršen Juričević.


Temelj za budućnost


Otvorenju smotre prisustvovao je i župan Zadarske županije, Božidar Longin koji je pritom poručio kako je jako lijepo vidjeti veliki broj mladih, kreativnih ljudi željnih napredovanja.


– Na jednom mjestu okupili su se mladi kreativci zaljubljenih kako u pisanu, tako i u govorenu riječ. Potaknuti mlade da ostanu dulje u školi, nego što trebaju težak je zadatak, a ovogodišnji natjecatelji pokazali su da je to dobra odluka tako što su u konačnici i mnogo radili na sebi i razvili su svoje kreativno stvaralaštvo. Iako je cilj svega poticanje kreativnosti kod mladih ljudi, ipak postoji i natjecateljska razina. Neka ovogodišnji LiDraNo možda bude prekretnica koja će odraditi vašu budućnost, kazao je župan Longin natjecateljima.


– Želim čestitati svim mentorima koji su pripremali mlade ljude, a stručnom žiriju poručujem neka ne budu previše strogi jer pred njima se neće naći profesionalni školovani umjetnici, nego djeca amateri koji mogu pogriješiti, no i to je sastavan dio kako života tako i stvaralaštva, zaključio je Longin.


Osim župana, na otvaranju je bio i pročelnik Odjela za obrazovanje Ivan Šimunić koji je kratko poručio kako u mladoj populaciji postoji sve veći interes za literarno, dramsko i novinarsko stvaralaštvo te je vidljivo kako se iz godine u godinu nailazi na sve veći broj kvalitetnih uradaka u svim kategorijama, no da Zadarska županija nije izolirani “slučaj” po tom pitanju, nego da je takav trend u cijeloj Republici Hrvatskoj.