Petak, 31. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

SŠ BIOGRAD

Nabavljena oprema za brodogradnju i brodomehaniku vrijedna 600 tisuća kuna

Autor:

03.11.2022. 14:22
Nabavljena oprema za brodogradnju i brodomehaniku vrijedna 600 tisuća kuna

Foto: SŠ BIOGRAD

U sklopu ovog projekta nabavili su specijaliziranu opremu za smjerove brodomehaničare i graditelje nemetalnog broda»Bolji uvjeti za učenje kroz rad – unaprjeđenje infrastrukture Strukovne škole Vice Vlatkovića – Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru strojarstva« projekt je na kojem je Biogradska škola jedan od partnera.


U sklopu projekta nabavljena je oprema za školsku radionicu za brodogradnju i brodomehaniku od koje je veliki dio već stigao u školu. Točnije ne u školu, već u novu zgradu gdje će se ubrzo preseliti. Do sada su učenici svoje znanje brusili u staroj školskoj radionici koja je odavno postala pretijesna.


Nema problema za zapošljavanje


– U sklopu ovog projekta nabavili smo specijaliziranu opremu za smjerove brodomehaničare i graditelje nemetalnog broda. Vrijednost opreme iznosi nešto manje od 600.000 kuna, i zaista nam je bila potrebna kako bi se dijelovi školskog plana i programa mogli ostvariti. Dio opreme već je stigao, čekamo i ostatak, sve to ide u našu novu zgradu u koju ćemo se uskoro i preseliti, na radost učenika koji trenutno uče u neadekvatnim uvjetima. S novom opremom nastava će zasigurno puno dobiti na kvaliteti, rekao je Ivica Kero, ravnatelj Srednje škole Biograd na Moru.
Biogradska srednja škola jedina je koja u svom programu školuje učenike za brodograditelje. Samim time ovom obrazovnom programu gravitiraju učenici ne samo iz Zadarske već i iz okolnih županija.


– Mi smo put k brodogradnji i brodomehanici odabrali na temelju ispitivanja potreba tržišta u biogradskom kraju gdje je nautički turizam vrlo razvijen, jako je puno brodica po marinama, a majstora za održavanje i gradnju kronično nedostaje. U razgovoru s ljudima iz tog sektora odlučili smo se usmjeriti u tom pravcu. Učenika imamo iz Biograda na Moru, Zadra, nekoliko ih je na školovanje došlo iz Šibenske županije. Zadnjih godina interes je sve veći, ove godine na upisima smo popunili sve kvote, što do sada nije bio slučaj. Ovi smjerovi učenicima su sve zanimljiviji, dodaje ravnatelj Kero.


Zanimanja vezana uz brodogradnju nalaze se visoko na ljestvici deficitarnih. Učenike koji pohađaju ovaj smjer i prije kraja formalnog obrazovanja već čeka posao.


– Nemaju problema s pronalaskom posla oni koji žele raditi u svojoj struci. Jedan dio učenika krene drugim putem, školovanje im bude dobra baza za neke druge poslove tehničkog smjera. Učenici već sad tijekom školovanja imaju angažmane kod različitih poslodavaca, objeručke ih prihvaćaju i problema oko zapošljavanja nema, dodaje Kero.


Iz školske radionice izašao je i brod koji krasi školsko dvorište, a izgradili su ga sami učenici tijekom dvije školske godine. Ono što je najvažnije tijekom izgradnje – pravilno je čitanje nacrta.


Novi, moderno opremljen prostor


– Krenuli smo od samog nacrta, zatim prešli na izgradnju u kojoj su sudjelovali svi učenici koji slušaju praktičnu nastavu, najviše je ipak bilo brodograditelja. Izgradnju je dodatno zakompliciralo to što je korišten relativno loš materijal – jelovina koja praktički nema primjenu u brodogradnji. Ali to je jedino bilo na raspolaganju. Učenici su uživali iako je bilo dosta poteškoća i usmjeravanja, objasnio je Davor Zorić, nastavnik stručnih predmeta.U sklopu projekta organizirane su radionice za učenike i profesore gdje se moglo čuti više o čitavom projektu kojim će se unaprijediti školovanje. Ono što je školi bilo najpotrebnije je prostor. Dobili su u zgradi koju je škola uz pomoć Županije kupila, a uz pomoć europskih sredstava stigla je i oprema. Bit će to veliki iskorak u obrazovanju strukovnjaka brodograditelja koji će se iz skučene školske radionice uskoro preseliti u adekvatne učionice opremljene suvremenom opremom.


– Kada smo u školi prije nekoliko godina počeli pričati što je najpotrebnije, odgovor je bio prostor. Sada imamo i prostor i opremu koja će nam puno pomoći, bit ćemo i više nego opremljeni za 1. fazu obrade materijala. U budućnosti se nadamo uključiti i nova zanimanja vezana uz nautiku jer to zahtijeva tržište rada, zaključuje Nino Majica, nastavnik praktične nastave.


Ukupna vrijednost projekta 30 milijuna kuna


Projektom »Bolji uvjeti za učenje kroz rad« u Biograd je stigla oprema koja će znatno unaprijediti školovanje, učenici će na modernim strojevima stjecati kompetencije kako bi odmah pri završetku školovanja bili spremni za tržište rada sa svim potrebnim vještinama u brodogradnji.


Ukupna vrijednost projekta je gotovo 30 milijuna kuna sa 100%-tnim intenzitetom EU potpore. Nositelj projekta je Strukovna škola Vice Vlatkovića iz Zadra, a partneri na projektu su Zadarska županija, Tehnička škola Zadar, Tehnička škola Rijeka, Industrijsko – obrtnička škola Pula te Srednja škola Biograd na Moru.


Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 29.965.321.15 kn, dok bespovratna dodijeljena sredstva iznose 29.924.449,48 kn. razdoblje provedbe projekta je od 24. rujna 2018. do 24. travnja 2023. godine.


Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA pruža tehničku pomoć u provedbi projekta što je omogućeno kroz projekt »ZADRA NOVA za vas« kroz koji se financira rad djelatnika agencije. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.