Nedjelja, 16. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Institut za razvoj obrazovanja

Mladi sa zadarskih otoka žele steći građanske kompetencije

Autor: Zadarski list

07.12.2022. 13:37
Mladi sa zadarskih otoka žele steći građanske kompetencije

Foto: Arif SitnicaUčenici viših razreda Osnovne škole Zadarski otoci i Srednje škole „Antun Matijašević Karamaneo“ iz Visa sudjelovali su u projektu Građani za 5!, financiranom iz Fonda za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.


Riječ je o projektu kojem je cilj ojačati demokratsku kulturu, građansku svijest i građanski angažman mladih kroz razvoj i provedbu programa građanskog obrazovanja u tri područja: ekonomska, financijska i medijska pismenost, osobni i socijalni razvoj te održivi razvoj. 


Naime, mladi trenutačno nemaju dovoljno prilika za razvoj potrebnih znanja i vještina povezanih uz građanske kompetencije. Nakon pandemije novog koronavirusa i u doba rastuće ekonomske krize nedostatak građanske, a naročito financijske pismenosti predstavlja dodatan rizik.
Zbog toga je mladima u osam hrvatskih županija u sklopu projekta Građani za 5! omogućeno stjecanje znanja i razvoj vještina potrebnih za aktivno i učinkovito sudjelovanje u zajednici.


Radionice financijske pismenosti


– U našoj srednjoj školi održane su radionice financijske pismenosti za nastavnike s ciljem osposobljavanja nastavnika i unapređenja vještina, oblika i metoda izvođenja nastave financijske i ekonomske pismenosti. Također, u školi je održana i radionica za učenike s ciljem informiranja učenika o osnovnim pojmovima iz područja osobnih financija kako bi u budućnosti mogli samostalno donositi ispravne financijske odluke. Na radionici je sudjelovalo pedesetak učenika svih usmjerenja i to učenici od prvog do četvrtog razreda opće gimnazije te usmjerenja turističko-hotelijerski komercijalist, turističko-hotelijerski tehničar i kuhar. Uključili smo učenike svih smjerova budući da oni u okviru svog redovnog obrazovanja nemaju doticaj s financijskom i ekonomskom pismenošću. Nastavnici i učenici su pokazali veliki interes što je dokaz zanimljivosti i primjenjivosti teme u svakodnevnom životu, kazala je Emilija Jončić, nastavnica ekonomske skupine predmeta u Srednjoj školi „Antun Matijašević Karamaneo“.


Učenici su na radionicama, među ostalim, učili o odgovornoj potrošnji i održivom razvoju, financijskim proizvodima i financijskim institucijama te planiranju osobnih financija. Uključeni su i u istraživanje o stavovima o financijskoj pismenosti na temelju čijih će rezultata Institut za razvoj obrazovanja (IRO) uskoro predstaviti preporuke za unaprjeđenje odgojno-obrazovnih procesa u području građanskog odgoja.


Institutu za razvoj obrazovanja partneri na projektu su Štedopis, Hrvatsko debatno društvo, udruga Humanum i Norsensus Mediaforum iz Norveške.


Institut za razvoj obrazovanja