Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

URBANISTIČKI PLAN

Na zemljištu benediktinki planiran turistički kompleks

Autor: Iva Bucić

25.07.2023. 20:03
Na zemljištu benediktinki planiran turistički kompleks

Foto: Marin GospićJedna od točaka na dnevnom redu Vijeća bio je Prijedlog Odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja Dragočaj, Petrčane. Tom bi se odlukom pokrenula izrada UPU-a za turističko naselje i kamp s pratećim sportskim i rekreacijskim sadržajima koje hotelski brend Infinity Resort želi izgraditi na 20 hektara atraktivnog zemljišta u neposrednoj blizini Falkensteinerovog resorta na Punta Skali. Zemljište na kojem bi trebao biti izgrađen turistički kompleks, Infinity Resort, u vlasništvu tvrtke kontroverznog Pavla Vujnovca dobio je od zadarskih benediktinki u koncesiju na 99 godina.


– Apsolutno je jasno o čemu se radi. Tko od vas želi biti novi Dado Burčul? Nemojte više nikada dozvoliti da se u Zadru dogodi ono što se dogodilo na Vitrenjaku. Savjesno danas imate šansu biti protiv ovakvih stvari. Na svima nama je odgovornost, bez obzira na političke stranke, moramo zaustaviti ovaj projekt i spasiti ono malo zelenila što je ostalo u Gradu Zadru poručio je kolegama vijećnicima Daniel Radeta (SDP).


HDZ-ov vijećnik Davor Karlović u replici je Radeti poručio da je nekorektno spominjati Burčula i dodao kako mu nije jasno što je on to toliko loše napravio, a da nije bilo u interesu Grada i građana. Radeta mu je objasnio da je Burčulov glas bio presudan za izgradnju kompleksa zgrada kod crkve na Puntamici, koje su u potpunosti promijenile vizuru toga dijela grada.


Foto: Marin Gospić


“Treba dati šansu investitoru”
– Tada je Burčulov glas došao s Kanara, on uopće nije bio na sjednici Gradskog vijeća kad se glasalo o Vitrenjaku, istaknuo je Radeta. HDZ-ov Bruno Milin poručio je da će Klub HDZ-a podržati početak izrade plana znajući da će plan u konačnici opet doći na Gradsko vijeće na odlučivanje.


– Ovo isto spada u razvoj gospodarstva. Kad se plan izradi i prođe javnu raspravu i druge procedure, vidjet ćemo o čemu se tu zapravo radi, zadiru li u pomorsko dobro i slično. Treba dati šansu investitoru, a kad vidimo plan, onda ćemo konačno odlučiti, poručio je Milin. No nezavisni Enio Meštrović naglasio je da se i sam početak izrade plana već kosi s njihovom savjesti.


– Ako dopustimo da to uopće dođe u izradu, to je prvi i najbliži korak prema daljnjoj devastaciji i betonizaciji. Dakle, ne, decidirano je poručio Meštrović.


Foto: Luka Jeličić


Prijedlog odbačen


Radeta je dodao da devastacija svakog prostora započinje ovakvim planom, na što je Kasap odvratio da Vitrenjak i Dragočaj uopće nisu usporedivi jer je u prvom slučaju riječ o stambenoj, a u drugom o turističkoj zoni.


Iako je na početku rasprave Kasap istaknuo da je obalna crta izdvojena iz samog plana, to ne znači da vlasnici ne bi u konačnici mogli zatražiti koncesiju za korištenje pomorskog dobra. A ondje je, kako je SDP-ova Irena Dragić istaknula, netaknuti dio obale s kristalno čistim morem i prekrasnim uvalicama do kojih se mora itekako pješačiti.


Na to je pročelnik Kasap dodao da je ionako riječ o privatnom vlasništvu i da vlasnik i sada može staviti ogradu i raspolagati sa zemljištem kako želi. U konačnici je Gradsko vijeće s devet glasova za i 11 protiv odbacilo prijedlog Odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja Dragočaj.