Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

POLITIČKI 'SHOW'

Cirkus na Gradskom vijeću: Vijećnik Akcije mladih vikao na predsjednika Vučetića

Autor: Marina Vlakić

25.07.2023. 18:27
Cirkus na Gradskom vijeću: Vijećnik Akcije mladih vikao na predsjednika Vučetića

Foto: Luka JeličićAko su građani Zadra pomislili da su dosad vidjeli sav politički cirkus na Gradskom vijeću, današnja sjednica pokazala je da od lošeg uvijek može biti gore. Preko sat vremena vijećnici, direktori gradskih tvrtki i novinari čekali su Antu Rubešu iz Akcije mladih da napusti sjednicu nakon što je dobio čak treću opomenu. No, on je to odbio učiniti nakon prve pauze od desetak minuta kada ga je predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić zamolio neka ne prekida rad Vijeća, te je odbio otići i nakon druge pauze od preko sat vremena, poručujući da neće otići, nego neka zaštitari dođu po njega.


Iako je zadarska javnost naviknula na Rubešine performance na sjednicama Gradskog vijeća, od ove jučerašnje Rubeša je napravio kompletan “one man show” pretvarajući cijelo Gradsko vijeće u svoga taoca. Na dnevnom redu bilo je čak 25 točaka, od kojih su neke bile vrlo važne zbog izglasavanja razvojnih projekata i izvještaja direktora gradskih poduzeća, no Rubeša se na sve to nije osvrtao, odbacujući apele brojnih nazočnih koji su ga molili da napusti vijećnicu i omogući im nastavak rada. No, što su ga više molili, Rubeša je još više odbijao. Problem je, međutim, bio što su se njegovi ispadi na dosadašnjim sjednicama zadržavali na dobacivanju iz klupe, a ovoga je puta doslovno vikao na predsjednika Gradskog vijeća te na SDP-ova vijećnika Nina Mrčelu koji je pokušavao ukazati na lošu situaciju u omladinskom pogonu Košarkaškog kluba Zadra.


Kršenje poslovnika


“Ti si kriv za to”, viknuo je na njega Rubeša, nakon čega je od predsjednika Vijeća, Marka Vučetića, dobio već drugu opomenu. Prvu je dobio odmah na početku sjednice prilikom glasovanja o dnevnom redu kada je, nakon prijedloga SDP-ova Daniela Radete koji je tražio skidanje točke “Prijedlog Odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja Dragočaj, Petrčane”. Gledajući prema Vučetića, Rubeša je iz klupe počeo vikati da je “ovaj saziv Gradskog vijeća velika bljuvotina”, napominjući kako “žele izvijestiti predsjednika Gradskog vijeća da se oni u Akciji mladih više ne osjećaju kao dio većine” te da “više neće glasovati za ovog predsjednika, niti ikoga”.
– Stoga vam kažem da više nemate našu podršku, viknuo je još Rubeša prema Marku Vučetiću, svom koalicijskom partneru iz koalicije “Srcem za Zadar” koji je, iako navikao na Rubešino ponašanje, ostao vidno iznenađen ovim riječima.


– Ovo je kršenje poslovnika, trebate naći devet vijećnika i podnijeti zahtjev za smjenom jer ja neću podnijeti ostavku kako bih i dalje bio predsjednik Gradskog vijeća, kazao mu je Vučetić. No, Rubeša mu je nastavio dobacivati iz klupe te tako zaradio i drugu opomenu. Nakon već treće opomene, uviđajući da je nastavak sjednice nemoguća misija, Vučetić ju je prekinuo te Rubeši rekao neka napusti sjednicu. Uslijedila je slava uvreda na račun Vučetića kojemu je Rubeša počeo vikati da mu je on radio kampanju.


– Ja se maknuti neću koliko god vam trajala stanka, zovite zaštitare, uzvratio mu je vičući Rubeša.


Zaključujući kako nastavak sjednice nije moguć, Vučetić je odredio stanku od sat vremena, nakon čega su pozvani i zaštitari. No, Rubeša je tražio da njegovu udaljavanju prisustvuje i predsjednik Vijeća Marko Vučetić.


Foto: Luka Jeličić


Vatrogasci i politikanstvo


– Marko, ti si svojom retorikom omogućio da HDZ izglasa svoje točke, rekao je Rubeša te tako zabio zadnji čavao u lijes koalicije “Srcem za Zadar” i suradnji s Vučetićem kao njihovom kandidatom za gradonačelnika, koji je ostao šokiran ovakvim ponašanjem bivšeg političkog partnera s lokalnih izbora.


U 12 sati sjednica je konačno nastavljena te je SDP-ov vijećnik Nino Mrčela opet izišao za govornicu tražeći da se račun za seniorsku ekipu KK Zadra izdvoji jer juniorski pogon ostaje bez sredstava. A prije prekida same sjednice tek je šestero vijećnika uspjelo izići za govornicu, među njima i Adela Frank s NL Enija Meštrovića koja je od gradonačelnika zatražila kompletnu dokumentaciju o postaji Javne vatrogasne postrojbe Zadar, odnosno o amandmanu od 220.000 eura za njeno preuređenje.


Gradonačelnik Branko Dukić odgovorio joj je kako Zadar ima jednu od najboljih postrojbi u državi te da su vatrogascima najviše povećali plaće, čak 20 posto.


– U vatrogastvu imamo jedan reprezentativan sindikat i jedan koji to nije, a svi su dužni izići na intervencije, stoga ovaj štrajk kojega vi zazivate, i nije štrajk. Ova je jedinica izuzetno bitna za našu sigurnost, poručio je Dukić, napominjući da će podići plaće službenicima. Član Upravnog vijeća Javne vatrogasne postrojbe, pročelnik Joso Nekić, dodao je kako je “Postrojba prebitna da bi se tamo uvlačilo politikanstvo”.


– Razumijem da svatko na vatrogasnoj postrojbi želi dobiti poene, ali to nije u redu, poručio im je Nekić, a Dukić je još napomenuo kako će amandman o Gaženici biti proveden do kraja godine.


Foto: Luka Jeličić


Kazne za ilegalne terase


HDZ-ov vijećnik Ante Kolega, pak, otvoreno je upozorio na poslovni prostor na Liburnskoj obali na kojemu je nadstrešnica ilegalno postavljena, a Grad naložio njeno uklanjanje. Naime, Kolegu je zanimalo je li u ovom slučaju bila izrečena novčana kazna, ali i raskid ugovora o zakupu s obzirom na to da je vlasnica ugostiteljskog objekta Valentina Koić članica obitelji Ante Koića koji je javno istupio braneći ilegalnu gradnju u Parku prirode Velebit. Dolaze u Zadar i ponovno rade nered, upozorio je Kolega.


Pročelnik za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, Robertino Dujela, odgovorio mu je kako je nadstrešnica po nalogu komunalnih redara uklonjena, a prekršajni postupak nije pokrenut. Pročelnik za gospodarenje gradskom imovinom, Tomisav Korona, dodao je kako nije podnijet nikakav zahtjev za raskid ugovora te da će “sve što navodi na protuzakonito djelovanje biti sankcionirano”.


SDP-ovu vijećnicu Danijelu Vukoša zanimalo je tko potpisuje ugovore s izvođačima na KvartArtu jer “ne želi da financijeri ovog događaja ostanu nepoznati” te koliko to sve skupa košta.


Pročelnica za EU fondove, Stefani Mikulec Perković, odgovorila joj je kako su na svim plakatima organizatori jasno istaknuti, a troškovi će biti vidljivi u svim izvješćima.


Zabrana kupanja na rivi


Roka Tadina iz Akcije mladih zanimalo je jesu li komunalni redari plaćeni za noćni posao nadzora buke iz ugostiteljskih objekata, na što mu je pročelnik Robertino Dujela odgovorio da u raspisali više natječaja i kako se nada da će dobiti četiri komunalna redara te već imaju jednog s višom stručnom spremom.


– Nemate cjelovitu informaciju, nisu plaće tolike koliko ste naveli, korak smo ispred vas jer su daleko većeg iznosa od toga kojega ste vi naveli, poručio je Dujela.


Intrigantno pitanje, koje muči velik dio stanovnika Poluotoka, postavio je HSP-ov vijećnik Mate Lukić, međutim, od gradonačelnika Dukića nije dobio odgovor.


Naime, Lukić ga je pitao kada će riva biti gotova, jesu li točne spekulacije da će Grad zabraniti kupanje na rivi te hoće li Grad nešto poduzeti da Morske orgulje postanu profitabilne.


Dukić mu je dogovorio da su radovi na rivi pri kraju, a što se tiče kupanja, da svi mogu skočiti s rive idućeg tjedna na Milenium jumpu.


Foto: Luka Jeličić