Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

IZLOŽBA

Prva prezentacija kamenog glagoljskog natpisa s Molata

Autor: Nikolina Lucić

25.07.2023. 16:51
Prva prezentacija kamenog glagoljskog natpisa s Molata

Foto: UDRUGA LOGORAŠA TALIJANSKIH FAŠISTIČKIH LOGORA– Udruga logoraša iz Dalmacije u Mussolinijevim fašističkim koncentracijskim logorima organizira »III. Molajsko muzejsko izložbeno ljeto« s četiri izložbe, prva od kojih je »Glagoljica otoka Molata«, nastala u suradnji sa Zavodom za povijesne znanosti HAZU Zadar. U ime Zavoda za povijesne znanosti Zadar koncepciju izložbe priredila je Grozdana Franov Živković. Ona je izvršila izbor iz poveće povijesne građe glagoljice raznih institucija a odnose se na otok Molat. Tu su primjerci glagoljskih knjiga krštenih, vjenčanih, umrlih, knjige od godova.


Uvrštene su glagoljske matrikule tj. pravila pojedinih bratovština. Po prvi puta će se prezentirati kameni glagoljski natpisi otoka Molata. Uz preslike glagoljske povijesne građe pored svakog je izrađena transliteracija tj. prijenos s glagoljskog pisma na latinično pismo. Pri izboru autorica je vodila računa da budu zastupljena dokumentima sva tri naselja otoka Molata. Grozdana Franov Živković je vodila brigu da budu zastupljeni dokumenti iz više stoljeća kako bi se moglo vidjeti razvijanje glagoljice u našim krajevima pa tako i otoku Molatu te pojavu pisma bosančice. Opširnom uvodnom legendom autorica pojašnjava pojam glagoljice njeno nastajanje, razvoj i uporabu. Kako bi strani gosti razumjeli sadržaj izložbe uvodni tekst je preveden na engleski jezik. Uz svaki dokument navedeno je gdje se čuva, kako bi zainteresirani građani i stručnjaci mogli dalje istraživati i dokumente koje je nemoguće izložbom prezentirati, jer bi za njihovu prezentaciju bilo potrebno tiskati podeblje knjige. Uredništvo kataloga, likovni i tehnički postav potpisuje Vladimir Alavanja. Izložbe su novčano sufinancirane od Grada Zadra i Zadarske županije.


Izložba ostaje otvorena do 20. kolovoza 2023. svaki dan od 18 do 21 sati u Muzejskoj zgradi u uvali. Jazi. U izložbenim dvoranama posjetitelji će moći vidjeti izložbu »Mussolinijevi logori na tlu Hrvatske I. Dio » U pripremi su još dvije izložbe one će se otvoriti do početka kolovoza o tome će mještani i ostala javnost biti obaviještena. Do postava novih izložbi posjetitelji mogu vidjeti izložbe iz prošlog ljeta »Odijevanje Molaćana na fotografijama prve polovice 20 stoljeća« i »Fotografije otočkih fotografa Zadarske županije » dakle stalno će u pet dvorana biti prezentirane četiri izložbe.


Foto: UDRUGA LOGORAŠA TALIJANSKIH FAŠISTIČKIH LOGORA