Foto: TZ Nin/Marija Dejanović
Za ovogodišnju tradicionalnu gastronomsku manifestaciju prijavilo se 39 šokolara i šokolarica iz Nina i 10 mjesta iz okruženja koji u svojim obiteljima njeguju i čuvaju tradiciju izrade šokola jako rijetke delicije koja se radi samo u ninskom kraju. Od pamtivijeka je Nin kolijevka šokola, pa iako se recept prenosi više od dva desetljeća i rade se razne varijante šokola, onaj izvorni tradicijski iz Nina i okolnih mjesta koji imaju gotovo identičan obiteljski recept je onaj pravi i nije lažnjak kako će to reći pravi znalci i gurmani.
Ninski šokol je brend i mnogi ga traže, a ima ga jako malo i zato je izuzetno cijenjen. Razlog zbog čega se on ne proizvodi u velikim količinama jest taj što za njegovu izradu treba utrošiti kvalitetno meso svinjske vratine puno mirodija i kvalitetno crno vino. Nakon što se vino prokuha u njega se položi meso, a koje je nekoliko dana prije toga odležalo u ninskoj soli. Priprema, postupak i čuvanje pravo je obiteljsko umijeće, a domaći proizvod se teško može proizvoditi kao komercijalni proizvod zbog jako skupe proizvodnje. Malo ga ima i jako je cijenjen, a tako će vjerojatno još ostati neko vrijeme.
Vještina izrade šokola je vještina prenesena usmenom predajom u obiteljima i po svojim obilježjima pripada u nematerijalno kulturno dobro. Ovogodišnji šokolari i čuvari kulturne baštine su:
Nin (16 osoba): Šime Ljubičić Zdenkov, Marin Dejanović, Marko Oltran, Branko Sjauš, Vjera Sjauš, Ante Tonči Šalov, Matej Šalov, Domagoj Burela, Iva Skočić Burela, Šime Burela, Šime Skočić, Danijel Striguljica, Tanja Skočić, Matija Šalov, Josip Puškar, Marko Burela Zdenkov
Ninski Stanovi (4 osobe): Ante Jurkin, Nada Jurkin, Josip Jurkin, Branko Jurkin
Zaton (1 osoba): Stipe Pavlović
Žerava (3 osobe): Joško Jurlina, Romeo Beram, Marin Beram
Poljica Brig (1 osoba): Zoran Zekanović
Petrčane (1 osoba): Zoran Lisica
Privlaka (6 osoba): Miroslav Šango, Marijana Šango, Kristijan Šango, Dragan Begonja, Ana Matulj, Ivica Matulj
Vrsi (3 osobe): Vesna Perinić, Ante Perinić, Šime Stojak
Briševo (1 osoba): Ante Butić
Zemunik (1 osoba): Marko Šarić
Zadar (2 osobe): Petra Rončević, Tomislav Rončević
Sveukupno sudjeluje u čuvanju baštine 30 muškaraca i 9 žena, odnosno sudjeluje ukupno 39 osoba. Od ukupnog broja prijavljenih je 21 natjecatelj iz redova mladih čuvara baštine.
Kao i prethodne godine šokolari su sami nabavili meso, a Turistička zajednica grada Nina Nina sufinancira nabavku mesa te time u ulozi organizatora manifestacije čuva tradiciju izrade Ninskog šokola i dalje.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
mali nogomet
Sv. Ante Zrilić nekretnine vratio se u Prvu ligu
Zadar
OŠ Krune Krstića
NAGRADE ADDIKO BANKE Zadarske učenice najbolje u financijskoj pismenosti
Plodovi zemlje i mora
VINSKE KRONIKE
Počeo izlaziti prvi hrvatski vinski digitalni časopis, Vinske zvijezde
Ostali sportovi
Uspjeh ŠSD Jadran
Odbojkaši OŠ Bartula Kašića viceprvaci Hrvatske
Zadar
legendarni veslač
Održana komemoracija za Romana Bajla, zadarskog sportskog velikana
Crna Kronika
PU ZADARSKA
VOZAČ JE UHIĆEN Na Bilom Brigu mrtav pijan skrivio prometnu nesreću pa pobjegao, uhvaćen je
Zadar
NAVIJAČKA PJESMA
VIDEO Predstavljena ‘Diži se grade’, nova zadarska navijačka pjesma: ‘Nastala je iz ljubavi prema…’
Županija
obavijest hep-a
DONOSIMO POPIS Nekoliko ulica u Zadru i županiji dio petka bez struje
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV
Ninov trofejni kantar
Županija
NEPRAVOMOĆNO