Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Unatoč blokadi proračuna

Mijolović: Drugu ratu od 20.000 eura platit ćemo do kraja godine

Autor: Marina Vlakić

18.03.2023. 13:49
Mijolović: Drugu ratu od 20.000 eura platit ćemo do kraja godine

Foto: Arif SitnicaGrad Zadar u velikom je problemu zbog blokade proračuna, no čini se kako ih uskoro očekuje još veći problem sa slikom o kojoj bruji cijela Hrvatska – »Mediteraneo« zadarskog umjetnika Marija Javorana. Do javnosti je već došla informacija da je gradska vlast za ovu sliku već dala 30.000 eura, a s obzirom na trenutačnu financijsku situaciju u Gradu pitanje je – odakle će namaknuti preostalih 20.000 eura?


Naime, problem je što ovdje nije riječ o izdacima vezanim za proračun, budući da je ugovor sa slikarom potpisan uoči blokade proračuna te je riječ o već preuzetoj obvezi. To praktično znači da Grad za ovu sliku mora pronaći sredstva bez obzira na rasplet situacije s proračunom, odnosno nastavak mjere nužnog financiranja. Nastavi li, dakle, Grad, s hladnim pogonom – a po svemu sudeći hoće jer pregovori nisu ni blizu kraja – preostalih 20.000 eura moraju osigurati.


Obveza iz prošle godine


Na to su se, priznaje nam pročelnik za financije Ivan Mijolović, obvezali ugovorom iz prošle godine u kojemu stoji da će do kraja ove godine autoru slike platiti drugu ratu. Odakle će to platiti pitamo Mijolovića s obzirom da je Grad u potpunoj blokadi i da nema novca, a niti će ga tako skoro biti jer moraju osigurati sredstva za najnužnije potrebe. Naime, Grad još od 1. siječnja ne može ugovarati nove projekte, već isključivo provoditi preuzete obveze iz prethodne godine, kao i nužne rashode za redovno poslovanje. I pročelnik Mijolović ovih je dana za naš list izjavio kako već pripremaju odluku o nužnom financiranju za drugi kvartal ove godine, na što su prisiljeni budući da proračuna za 2023. godinu još uvijek nema te će sjednica Gradskog vijeća s ovom točkom dnevnog reda vjerojatno biti održana tek u travnju.
– U ugovoru piše da se slika plaća u dvije rate, jedna u 2022. i druga u 2023. godini i to je preuzeta obveza, a što se tiče isplate druge rate, sredstva za tu sliku nisu predviđena u prvom kvartalu. U trenutku dospijeća pročelnica za kulturu i sport predvidjet će ta sredstva, odnosno Upravni odjel će ih osigurati, kaže pročelnik Mijolović, a na pitanje koji je rok u ugovoru sa slikarom naveden kao krajnji rok isplate preostalih 20.000 eura, kaže kako je to do kraja godine.


Loša poruka građanima


– Ovaj se izdatak stoga neće stavljati u najnoviju odluku o nužnim rashodima za drugi kvartal ove godine jer ta obveza još nije dospjela, već ćemo je uvrstiti u proračun kada ta točka dnevnog reda bude na sjednici Gradskog vijeća, pojašnjava Mijolović.


Bit će zanimljivo pratiti odakle će gradski Odjel za kulturu i sport na kraju namaknuti ova sredstva jer ugovor se, kako ističe i pročelnik, mora ispoštovati. Naime, što god tko mislio o vrijednosti njegove slike, Mario Javoran ima pravo na podmirenje obveza koje je Grad preuzeo sklapajući ugovor s njim. Gradsku vlast trenutačno spašava činjenica što je proračun u blokadi, a rok isplate druge rate do kraja godine, no što kada kada rokovi počnu »curiti«, a nije nađena stavka po kojoj će se osigurati sredstva za sliku koju je Grad odlučio platiti vrtoglavih 50.000 eura?


Naime, slika »Mediteraneo« nije samo problem financijske naravi gradskog proračuna u blokadi, već je ovo prije svega loša poruka građanima koji teško mogu razumjeti da u ovakvoj gospodarskoj situaciji i uz enormna poskupljenja gradska vlast daje ovoliko novca za sliku.