Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

"Glavni krivac"

Gradonačelnik je izabrao najgoru opciju i blokirao čitav grad

Autor: Marina Vlakić

15.03.2023. 09:04
Gradonačelnik je izabrao najgoru opciju i blokirao čitav grad

Foto: Luka JeličićZa dva tjedana ističe mjera nužnog financiranja Grada, a Zadar još uvijek nema svoj proračun. Tko je kriv za to? Prvi čovjek Grada, Branko Dukić, za ovakvo stanje proziva oporbu, a oni glavnim krivcem smatraju njega.


Situaciju je dodatno pogoršala vijest o kupnji slike jednog početnika za koju je Grad izdvojio 50.000 eura, a još više povećanje plaća direktorima gradskih poduzeća. Predsjednike klubova vijećnika stoga smo pitali kako komentiraju najnoviju situaciju s proračunom te tko je po njima glavni krivac za ovo izuzetno teško stanje u kojemu najviše ispaštaju građani.


Predsjednik SDP-ova kluba, Daniel Radeta, kaže kako je svima jasno da se je pitanje proračuna moglo riješiti još u prvim tjednima ove godine.


Povećali plaće gradskim direktorima
– Od svih mogućnosti koje je gradonačelnik imao na raspolaganju izabrali su najgoru moguću opciju i blokirali čitav grad. Da je bilo političke mudrosti danas bi se svi projekti, sve udruge i svi proračunski korisnici mogli nastaviti financirati redovnim putem, no HDZ i Branko Dukić imali su malo drugačiju ideju koja im se s vremenom obila o glavu. Plan im je bio koristiti situaciju oko proračuna kao metodu utjerivanja straha i ucjena svim proračunskim korisnicima u cilju prikupljanja jeftinih političkih bodova. Sada kada vidimo da plaće djelatnika u gradskim poduzećima nisu problem, imamo jasnu sliku što su to prioriteti vladajućih, ističe Radeta, napominjući kako je Grad ipak našao sredstva za neke njima očito važnije stvari.


– U ova tri mjeseca kupili su sliku od 50.000 eura, digli plaće direktorima, namještali nezakonite natječaje po javnim ustanovama, razbacivali se našim novcem u Turističkoj zajednici, zapošljavali rodbinu i žene u gradsku upravu. Proračun je, nažalost, sada već izlizana, iscrpljena i potrošena tema. Nikog više nije briga ima li ga, hoće li ga biti i tko je ga je izglasao. To je očito i bio cilj. Sve ono dobro što smo uvrstili u proračun po prvi put nakon 30 godina palo je u drugi plan i pitanje je hoće li išta od toga biti izvršeno. Stoga koristim ovu priliku pozvati sve klubove u pregovorima da odustanu od tih nekoliko amandmana za koje nemaju zakonite izvore, kako bi svi izglasani amandmani čim prije mogli krenuti u realizaciju. Bitke se biju na drugim odlukama, poput onih o imenovanjima, prostornim planovima, projektima izgradnje, otkupa zemljišta, a brzo će i novi proračun te prilika da sve ono što izbjegavaju izvršiti bude sastavni dio proračuna za 2024. godinu, poručuje Radeta kolegama u Gradskom vijeću.


Predsjednica Kluba vijećnika Nezavisne liste Enija Meštrovića, Adela Frank, smatra da je pitanje odgovornosti za proračun bilo važno prije nekoliko mjeseci te da bi prozivanje krivaca sada prouzročilo daljnje razdore među akterima.


– Odgovornost je sada sanirati sve na korektan način kako bi svi proračunski korisnici bili namireni onako kako zaslužuju i da se potrudimo da dobiju sredstva. Iskreno se nadam da smo na dobrom putu, kao što smatraju i sve strane. Učinjeno je dosta korektnosti s obje strane u pregovorima, pa ćemo vidjeti hoće li zadnji pregovori biti zadovoljavajući ili ćemo se opet morati usuglašavati, što iziskuje dodatno vrijeme i napore, a to je nepotrebno. Smatram da smo svi zajedno iz ovoga naučili dovoljno, s obzirom da po završetku pregovora opet moramo krenuti u nove za iduću godinu. S obje je strane zaista uložen trud, što pohvaljujem te se nadam ovakvom nastavku pregovora, naglašava vijećnica Frank.


Nema pregovora s HDZ-om


Predsjednik Kluba vijećnika Akcije mladih, Ante Rubeša, čija stranka zbog zapošljavanja Željka Žilavca na mjestu ravnatelja Zadarskog sporta, bojkotira pregovore s Gradom, isključivog krivca za ovakvu situaciju vidi u gradonačelniku Zadra i HDZ-u jer su »potpuno legalno izglasan proračun predali svojemu ministarstvu i blokirali proračun«.


– Jednako kao i prošle godine Grad Zadar mogao je zaključkom pokriti sve amandmane koji su uzimali sredstva s navodno ugovorenih pozicija. Ono što smo vidjeli nakon rješenja Ministarstva je da su na pozicijama s kojima smo mi ulazili čak ostajala sredstva. Znači, pitanje je koliko tu još ima prostora po drugim pozicijama za implementirati dobre i pozitivne programe, osobito socijalne. Ali kao što vidite, gradonačelnik proračun smatra kućnim budžetom, pa financira fotografije svoje ekipe iz kafića pokušavajući ih na silu upisati u povijest grada, što je najveća sramota koju je ijedan gradonačelnik pokušao napraviti ovome gradu. Ovo je veća sramota od onoga što je radio Štando sa svojim Mlečanima istjeravajući sve hrvatsko iz našega grada. Gradonačelnik je taj koji je blokirao proračun i koji otima sredstva socijalnim kategorijama usmjeravajući ih prema svojim prijateljima i ekipi, a pokazat će se i čemu još. Razgovora i pregovora s HDZ-om zbog toga nema, kaže na kraju Rubeša, ističući kako time šalje poruku i ostalim partnerima vladajuće većine u Gradskom vijeću da se ne dogovaraju s HDZ-om »jer to nikad neće završiti onako kako su se dogovorili«.