Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Širenje fundusa

Grad Zadar kupio Javoranovu sliku »Mediterraneo« za 50 tisuća eura

Autor:

10.03.2023. 18:22
Grad Zadar kupio Javoranovu sliku »Mediterraneo« za 50 tisuća eura

Foto: Arhiva ZLSliku Mediterraneo, mladog zadarskog umjetnika Marija Javorana Grad Zadar kupio je po cijeni od 50 tisuća eura.


Riječ je crtežu napravljenom tehnikom ugljena u olovci koji je Javoran stvarao godinu dana, a dimenzije su dva puta 4,5 metra. Na slici poznati Zadrani vuku nasukanu drvenu olupinu.


Zanimalo nas je zbog čega slika, relativno mladog autora, košta 50 tisuća eura, odnosno na koji način ju je Grad Zadar kupio kada je blokiran proračun.
Ante Ćurković, pročelnik Ureda gradonačelnika objašnjava kako je ugovor s autorom za kupnju slike sklopljen 2022. godine te je dio iznosa već isplaćen.


– Isplaćeno je 29.863 eura (225 tisuća kuna), a ostaje nam obveza isplatiti ostatak, rekao je Ćurković.


Plaćena polovica iznosa


Zadarska i hrvatska javnost dobro je upoznata s radom mladog akademskog slikara Marija Javorana koji je prije nekoliko godina djelom »Mediteraneo« zainteresirao svjetsku likovnu javnost osvajajući međunarodna priznanja na prestižnim izložbama radova mladih umjetnika. Između ostaloga dobio je i priznanje na 15. međunarodnom ARC salonu u organizaciji američke zaklade Art Renewal Center. Riječ je o jednom od najprestižnijih svjetskih natjecanja za figurativno slikarstvo, crteže i kiparstvo gdje je Javoranov rad nagrađen prvim mjestom u kategoriji crteža, te je bio izložen u muzeju Sotheby’s u New Yorku i Muzeju suvremene umjetnosti u Barceloni.


– S obzirom na međunarodni interes za tim djelom, a uz želju da ono trajno ostane u Zadru, donesena je odluka o kupnji i sklapanju ugovora s tim uspješnim mladim zadarskim umjetnikom. Inače, djela koja su na spomenutom natjecanju osvajala nagrade postižu slične ili veće cijene. Obzirom da je za »Mediterraneo« postojao izniman interes, pridružio im se i Grad Zadar. Sa željom da njegov rad ostane trajno u Zadru, ovaj umjetnik svoj rad ponudio je Gradu po utvrđenoj početnoj cijeni formiranoj prema interesu do tada zainteresiranih subjekata, objasnila je Dina Bušić, pročelnica UO-a za kulturu i sport,


Otkupljeno više djela


S obzirom na dovršetak obnove Kneževe i Providurove palače s iznimnim izložbenim potencijalom, radovi umjetnika iz Zadra ili onih koji su usko vezani uz Zadar od iznimne su važnosti, smatraju u gradskoj upravi.


– Grad Zadar ponosan je što će ovo djelo Zadrani i svi posjetitelji imati prigodu trajno vidjeti u moderno uređenom izložbenom prostoru. Ideja je nastaviti sa širenjem fundusa Muzeja dvije palače djelima upravo zadarskih umjetnika potičući njihovu izvrsnost i podržavajući na taj način njihov rad i ostanak u našem gradu. Tako je Grad Zadar u posljednje tri godine otkupio više umjetničkih djela i to u suradnji sa strukom odnosno kustosima s kojima surađuje u prostorima Kneževe i Providurove palače. U 2021. otkupljeno je djelo ‘Navigations’ Dana Okija, umjetnički rad ‘Okolo naokolo’ Sandre Sterle te djelo ‘Navigare’ Đorđa Jandrića. Uz navedeno Dan Oki Gradu je darovao umjetnički rad ‘Početna stranica; riječ, dah, boje’, a Sandra Sterle umjetnički rad ‘Na otoku’. U 2023. u planu je i otkup jednog od djela Ratka Petrića koje bi svoje stalno mjesto trebalo naći u atriju Providurove palače, dodala je Bušić.