Srijeda, 31. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

projekt STREAM

Ispred škole na Ploči predstavljen koncept i funkcionalnost kišnog vrta

Autor: Nikolina Lucić

31.03.2023. 12:27
Ispred škole na Ploči predstavljen koncept i funkcionalnost kišnog vrta

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u sklopu projekta STREAM i predstavljanja kišnog vrta organizirala je info dan ispred Osnovne škole Krune Krstića, Područne škole na Ploči.


Okupljenima je predstavljen koncept i funkcionalnost kišnog vrta te aktivnosti projekta STREAM. Pametnim sustavima odvodnje kao što su kišni vrtovi pokušavaju se ublažiti posljedice bujičnih poplava i to upijanjem vode u upojne bunare i sadnju biljaka koje imaju veću upojnu moć.


Svoj doprinos dali su i učenici Osnovne škole Krune Krstića, Područne škole na Ploči koji su posadili biljke i time urediti školski okoliš pod motom „I mi smo posadili cvijet za bolji svijet!“.


Vesela ekipa PŠ Ploča i njihove učiteljice za početak su druženja pjesmom otpratili zimu. Dok su učenici trećeg razreda otpjevali pjesmicu, drugaši su nam kratkom recitacijom poslali važnu poruku o zaštiti okoliša. Prvašići su nam pak otpjevali pjesmu o početku proljeća. Za kraju su nam četvrtaši izveli Plavu točkicu.


Kišni vrt koji je izgrađen zahvaljujući projektu STREAM predstavila je ravnateljica ZADRA NOVE Marina Dujmović – Vuković, istaknuvši kako ekstremni vremenski uvjeti više nisu samo scenarij iz filmova katastrofe.


– Katastrofalna poplava iz 2017. godine nagnala nas je da pozornije pratimo klimatske promjene, tako da danas stojimo na kišnom vrtu koji na površini izgleda kao prostor za igru. No, ispod zemlje krije se prava tajna koja spada među prva ovakva rješenjima u Hrvatskoj, poručila je Dujmović-Vuković. OŠ Krune Krstića ima preko 500 učenika, od kojih 44 pohađa četiri razreda PŠ Ploče.


Gradonačelnik Branko Dukić je pak istaknuo kako je PŠ Ploče prošla sveukupnu obnovu.


– Obrazovanje i odgoj stavljamo na prvo mjesto i zato obrazovne institucije pokušavamo što modernije i sigurnije opremiti, kazao je Dukić, dodavši kako je Grad spreman za izgradnju novih škola.


– Nastavljamo s procesom uvođenja jednosmjenske nastave, kako bi svi zadarski osnovci kao ovi u PŠ Ploča nastavu pohađali u jutarnjoj smjeni, rekao je Dukić.


Uz izgradnju kišnih vrtova, kroz projekt STREAM odrađene su i mnoge druge projektne aktivnosti o kojima je govorio zamjenik zadarskog župana i voditelj CZ Zadarske županije Šime Vicković.


– Učenici ove škole imaju jedinstvenu mogućnost rano se obrazovati o opasnostima klimatskih promjena i važnosti zaštite okoliša, poručio je Vicković.


Zdravko Knežević iz JVP Zadar savjetovao nas je kako postupiti u situacijama elementarnih ugroza.


– Kao društvo moramo znati prave odgovore na elementarne ugroze koje su produkt klimatskih promjena. Dodatna oprema i edukacija uz naše su svakodnevne vježbe uvjetovale oformljivanje specijalnih timova za postupanje u hitnim slučajevima, pojasnio je Knežević, istaknuvši kako je pravovremena reakcija i evakuacija uz dobru organizaciju recept za uspješnu akciju evakuacije i spašavanja.


– Da bi što prije stigli na lokaciju uz korištenje prave opreme i vozila, važno nam je da dobijemo pravodobne i sažete informacije, poručio je Knežević.


Svi su sa nestrpljenjem čekali akciju sadnje cvijeća, prije čega smo od Mirne Petriccioli iz Nasada saznali kako biljke utječu na umanjenje klimatskih promjena.


– Nemamo drugog doma osim Zemlje, zbog čega trebamo saditi stabla kako bi anulirali utjecaje klimatskih promjena, jer su nam biljke omogućile život na planetu Zemlji. Širenjem ljudske civilizacije i krčenjem šuma ubrzali smo klimatske promjene s kojima se trenutno suočavamo, poručila je Petriccioli.