Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Zeleni fond u Vruljici

U senzoričkom parku stabla su sačuvana, a kišni vrtovi dobit će novih 18 stabala

Autor: Marija Orešković

26.12.2022. 12:12
U senzoričkom parku stabla su sačuvana, a kišni vrtovi dobit će novih 18 stabala

Foto: Arif SitnicaU sklopu projketa INCLUSIVE PLAY Grad Zadar je započeo s izgradnjom inkluzivnog, višeosjetilnog parka za djecu u kolovozu ove godine. Za to vrijeme je područje višeosjetilnog parka ograđeno i zatvoreno. Riječ je o potpuno novom konceptu igrališta za područje Zadra, a u njemu se stvara prostor za stjecanje iskustva, druženje i socijalno učenje djece i mladih, a važno je spomenuti da je prilagođen za integriranje u zajednicu osoba s teškoćama u razvoju.


Ipak kod nekih građana se javilo nezadovoljstvo izazvano sječom drveća koja je uslijedila prilikom izvođenja određenih radova. Naime, iz udruge Eko-Zadar navode da je Grad Zadar priopćio da je prioritet tijekom izvedbe radova sačuvati sva stabla koja se nalaze unutar prostora predviđenoga za park, što manje zadirati u zelenilo te da im je u cilju zaštiti postojeće stanje parka.


– Na području Vruljice trenutno se izvode radovi na dva projekta, jedan je senzorički park, a drugi su kišni vrtovi. Senzorički park je pod nadležnošću gradskog Upravnog odjela za EU fondove, a kišni vrtovi su u nadležnosti agencije ZADRE NOVE. Naime, na području senzoričkog parka nije posječeno niti jedno stablo, jedno stablo je u dogovoru s Nasadima samo presađeno par metara dalje, a što se tiče posječenih stabala, to se dogodilo na području kišnih vrtova. Mi smo tražili očitovanje od spomenute agencije vezano za sječu stabala i oni su se izjasnili da je prilikom izvođenja radova oštećeno korijenje osam stabala. Ta stabla su se prilikom velike suše tijekom ljeta osušila i tih osam stabala će biti zamijenjeno novim te će se osim tih osam, posaditi još deset novih stabala, kazala je Stefani Mikulec, pročelnica gradskog Upravnog odjela za EU fondove.

Unatoč najavi sadnje stabala, iz Eko-Zadra naglašavaju da sadnja novih 18 stabala ne predstavlja očuvanje postojećega zelenila te da do oštećenja prvotno nije trebalo ni doći.


– Mi smo na području senzoričkog parka očuvali svo zelenilo i dodatno će se valorizirati s novim sadnim biljem; ružmarinom, lavandom…takvim tipom bilja koje potiču senzoriku, odnosno mirise kod djece. Čak smo u jednom dijelu obustavili radove kako bismo zaštitili svako stablo i napravili smo maksimalno moguće da bismo očuvali zelenu komponentu, kazala je Mikulec.


Iz Eko-Zadra dodaju da do oštećenja tim više nije trebalo ni doći, s obzirom na vrijednost istih koja je procijenjena na 1,4 milijuna kuna, a oprema je procijenjena na dodatnih 1,2 milijuna kuna. Nisu krili razočaranje te zaključuju da prioritiziranje očuvanja gradskog zelenila, unatoč trudu, nije u potpunosti uspjelo.