Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Posljedica blokade

Gradonačelnik poništio natječaj za uklanjanje ratnih ruševina

Autor: Marina Vlakić

28.01.2023. 14:33
Gradonačelnik poništio natječaj za uklanjanje ratnih ruševina

Foto: Grad ZadarGradonačelnik Zadra, Branko Dukić, jučer je donio Odluku o poništenju postupka javne nabave za odabir izvođača za uklanjanje ruševina na području grada. Najnovija je to posljedica obustave gradskog proračuna zbog koje će Zadar ostati s velikim brojem ruševina zaostalih iz Domovinskog rata.


Problem je to na kojemu je Grad aktivno radio kako bi otklonio opasnost za građane, ali i uoči turističke sezone uklonio ova rugla koja narušavaju izgled grada, osobito ulazne točke na kojima gosti i dobivaju prvi dojam o gradu. Ugovor s tvrtkom koja je uklanjala ruševine već je potpisan, dio njih i uklonjen, no izglasavanje nezakonitih amandmana, odnosno blokada proračuna zaustavili su i ovaj natječaj. Ruševine ne samo da narušavaju vizuru grada, već su i opasne za obližnje stanare i prolaznike, no do odluke Visokog upravnog suda o zakonitosti proračuna moraju ostati.


O stanju ruševina zapravo najbolje govori podatak o tome kako se jedna od njih u prosincu prošle godine, uslijed obilnih padalina, počela urušavati postajući iznimno velika opasnost za stanare okolnih objekata i prolaznike, zbog čega je i prometnica bila zatvorena.


Na području grada 80 ruševina
– S obzirom da ruševine zaostale iz Domovinskog rata ne samo da narušavaju izgled i nagrđuju okoliš, već predstavljaju sanitarni problem i opasnost za zdravlje i sigurnost građana, nadamo se da će se situacija s izvorima i načinima financiranja što prije razriješiti kako bi Grad mogao nastaviti uklanjati ruševine dinamikom uvjetovanom sudskim sporovima i imovinsko pravnim odnosima, kazali su nam u Uredu gradonačelnika.


Naime, nakon Domovinskog rata Grad Zadar dobio je u nasljeđe osamdesetak ruševina koje i danas ugrožavaju sigurnost i zdravlje stanara okolnih objekata, kao i svih prolaznika i stoga se ruševine kontinuirano uklanjaju različitom dinamikom. Grad je za ovaj posao imao ugovorenog izvođača, a zadnji koji ih je uklanjao je Cibo promet d.o.o., ugovor s kojim je konzumiran do isteka 2022. godine.


Nema sredstava


– O samoj dinamici uklanjanja ruševina možemo spomenuti kako su se protekle tri godine, uz ostatke gostionice Putnik na Relji, uklonile četiri ruševine, i to one na Putu Stanova putem obnove, u Riječkoj ulici ruševinu su uklonili sami vlasnici, a u Ulici dr. Slavka Perovića vlasnik je sam uklonio ruševinu po nalogu komunalnog redara. Posljednja ruševina koju je Grad Zadar uklonio nalazila se u Trogirskoj ulici. S obzirom na istek Ugovora, Grad Zadar je u prosincu pokrenuo postupak jednostavne nabave u predmetu »Uklanjanje ruševina« na razdoblje od dvije godine te se u sljedeće dvije godine planiralo uložiti dodatnih 31.235,65 eura (160.000 kuna) bez PDV-a na uklanjanje ruševina, no pred samu odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuđača gradonačelnik je iz svima poznatih razloga donio Odluku o obustavi izvršenja proračuna za 2023. godinu, onog proračuna koji je većina u Gradskom vijeću prihvatila u prosincu sa svojim amandmanima, navode u Uredu gradonačelnika.


Naime, problem je u tome što naručitelj u trenutku pokretanja postupka nije znao da se ugovor neće moći izvršavati po provedenom predmetnom postupku jednostavne nabave upravo zbog nedostatka financijskih sredstava, jer su navedene okolnosti tek kasnije postale poznate. Dukić je stoga morao donijeti Odluku o poništenju postupka javne nabave jer je prestala mogućnost pokretanja postupka javne nabave.


– Gradonačelnik je poništio natječaj jer nije imao raspoloživi iznos na stavci u proračunu, ističu na kraju u Uredu gradonačelnika kojemu sada preostaje samo čekati odluku o zakonitosti proračuna Visokog upravnog suda RH.


rusevine stambenih objekata stradalih u Domovinskom ratu