Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zbog nezakonitih amandmana

Dukić izdaje akt o obustavi proračuna

Autor: Marina Vlakić

28.12.2022. 08:17
Dukić izdaje akt o obustavi proračuna

Foto: Arif SitnicaNakon izglasavanja proračuna s nezakonitim amandmanima, gradonačelnik Zadra Branko Dukić na Ministarstvu pravosuđa i uprave mora pokrenuti ocjenu njegove zakonitosti. Kao što je poznato, proračun vrijedan 105 milijuna eura izglasan je s 15 glasova SDP-a, Akcije mladih i Nezavisne liste Enija Meštrovića. HDZ-ovi vijećnici odbili su podići ruku za ovakav proračun, a suzdržan je bio vijećnik Domovinskog pokreta, Damir Biloglav.


Presedan je ovo u radu Gradskog vijeća budući da se u povijesti Vijeća nije dogodilo da HDZ mora glasovati protiv vlastitog proračuna. No, kako je obrazložio predsjednik HDZ-ova kluba, Bruno Milin, s ovakvim amandmanima dolazi do bitne neravnoteže proračuna te ga njihova stranka, zbog protuzakonitih argumenata, nije mogla podržati.


– Ispast će da smo mi jedina politička opcija koja se bori za zakonit proračun, a za ovakav ne možemo glasati, istaknuo je Milin. Vrlo jasan po pitanju zakonitosti najvažnijeg gradskog dokumenta bio je i gradonačelnik Dukić poručujući oporbi da neke stavke nije bilo moguće izvršiti te da su ih mogli iskoristiti u rebalansu.


Dukić: Ne mogu izvršiti nezakonito
– Neki su to učinili, ali čini mi se da vi birate put općeg stampeda, a ja neke stvari ne mogu i ne smijem prihvatiti. Odluka je na vama, vi ste ti koji dajete glasove. Imao sam najbolju volju i sa svakim mogu razgovarati i izlaziti u susret. Ovo je gradska vijećnica i trebala bi biti krema zadarskog društva, ali ono što je nezakonito, koliko god imao dobru volju, ne mogu izvršiti. Na vama je da glasujete i odlučite kako dalje, kazao je gradonačelnik Dukić na sjednici Gradskog vijeća.


Gradu stoga predstoji mukotrpan pravni put ispitivanja zakonitosti proračuna u kojemu moraju stati svi razvojni projekti. Sama procedura započinje zahtjevom gradonačelnika Ministarstvu pravosuđa i uprave o ocjeni zakonitosti proračuna, a rok je osam dana. Pročelnik za financije Grada Zadra, Ivan Mijolović, pojasnio nam je postupak provjere proračuna, napominjući kako se o tome mora izvijestiti i Ministarstvo financija.


– Gradonačelnik će izdati akt o obustavi proračuna s obzirom da je cijeli niz amandmana nezakonit. Slijedi procedura kojom Upravni sud odlučuje o zakonitosti proračuna, a u slučaju donošenja odluke o nezakonitom proračunu, Grad dobiva rok od 45 dana za usvajanje zakonitog proračuna. Sada im dostavljamo kompletnu dokumentaciju temeljem koje će se odlučiti o zakonitosti proračuna, kaže pročelnik Mijolović, pojašnjavajući koji projekti mogu ići dalje.


Financiraju se samo nužne obveze


– U ovom se razdoblju donosi odluka o financiranju nužnih rashoda te se od 1. siječnja finaniciraju ugovorene obveze i takozvani hladni pogon, odnosno održavanje Grada, ističe Mijolović.


Riječ je, kako vidimo, o najgoroj mogućoj soluciji koja se dogodila Gradu Zadru budući da su na čekanju svi razvojni projekti koje je Grad trebao realizirati u narednom razdoblju. Ovakav scenarij Dukić je pokušao izbjeći sastancima s predsjednicima klubova vijećnika na kojemu se dogovaralo o amandmanima korisnim za građane, ali koji moraju biti zakoniti. Međutim, sastancima su se odazvale samo tri stranke, dok su ih dvije bojkotirale.


Naime, dogovorima Grada i klubova odazvali su samo SDP i Domovinski pokret, a Akcija mladih i Nezavisna lista Enija Meštrovića nisu htjeli doći na sastanke, iako su naknadno podnijeli više od 60 amandmana.