Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

GRADONAČELNIK Zadra

Dukić na kolegiju: Neće me ugurati u svoje nelegalne odluke

Autor: Marina Vlakić

28.12.2022. 12:17
Dukić na kolegiju: Neće me ugurati u svoje nelegalne odluke

Foto: Arif SitnicaNakon neuspjelog sastanka s predsjednicima klubova vijećnika, gradonačelnik Zadra Branko Dukić održao je kolegij na kojemu je iznio tešku situaciju u kojoj se sada nalazi Grad radi izglasavanja nezakoniith amandmana na zadnjoij sjednici Gradskog vijeća. Naime, pozivu na sastanak radi još jednog pokušaja dodgovora oko proračuna odazvali su se samo Damir Biloglav iz Domovinskog pokreta i Ante Rubeša iz Akcije mladih no gradonačelnik je napustio sastanak jer je “Rubeša došao samo izvesti performans”.


Na kolegiju gradonačelnika Dukić je vrlo otvoreno govorio o tome što sada čeka grad i zbog čega je jutros potpisao akt o obustavi proračuna.


– Izglasani proračun Grada Zadra za 2023. godinu je nezakonit! Odmah ću reći i to kako pokušaji iz suprotnih redova da me uguraju u njihove nelegalne odluke i napadi na institucije neće proći, nisu istinite, nemaju uporište ni u teoriji ni u praksi. Naš prijedlog proračuna koji im je ponuđen je zakonit, razvojni, uravnotežen baš kao i svaki do sada. Sve to nije ovaj koji su svojim amandmanima pretvorili u političko odlagalište nerazvrstanog, ali i opasnog otpada. Zakon nalaže da ja kao odgovorna osoba za izvršenje proračuna ne smijem prihvatiti izvršavanje nezakonitog akta. Dakle, ne smijem! Zato sam danas potpisao Odluku o obustavi izvršenja proračuna, kazao je Dukić, napominjući da zakon u ovom slučaju jasno upućuje na procedure usklađivanja akta.
– A to traje. Za svo to vrijeme slijedi nam provedba odluke o nužnom financiranju, a to je jednostavnim rječnikom kazano, potpuna blokada našeg Grada u idućoj godini. Pojasnit ću. Do konačnog usklađenja proračuna sa zakonom naš grad bit će održavan na “aparatima”. Proračunska sredstva koristit će se tek na izvršenje ugovorenih obveza i tekuće održavanje. Dakle, nema ni jednog novog ulaganja, niti pokretanja postupaka javnih nabava i natječaja za, na primjer, planirane vrtiće – a znate da smo dobili sredstva za dva nova iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Nema novih cesta, nema škole, nema parka i svega onoga što je stajalo u našem prijedlogu, istaknuo je gradonačelnik.