Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Razgovor s gradonačelnikom

Dukić: Plan nam je u tri godine završiti kapitalne projekte vrijedne 1,6 milijardi kuna

Autor: Marina Vlakić

21.12.2022. 11:28
Dukić: Plan nam je u tri godine završiti kapitalne projekte vrijedne 1,6 milijardi kuna

Foto: Arif SitnicaU blještavilu dočeka zadarskih Vatrenih nakratko je iz fokusa zadarske javnosti izašla skora politička utakmica u Gradskom vijeću. U četvrtak će gradski oci raspravljati o proračunu za iduću godinu, što je bio i povod za razgovor s gradonačelnikom Zadra, Brankom Dukićem.


– Kada su u pitanju naši Vatreni, vrhunski sportaši, prije svega predivni mladi ljudi, dozvolit ću sebi subjektivnost i reći – Zadar je najbolji! Najbolji su njegovi sportaši, a najbolji su i njegovi građani koj su to pokazali na Forumu. Dalić bi rekao: u zajedništvu, ponosno, odlučno i s vjerom. Takve odlike trebali bismo svi nositi u svojim obvezama, a želim vjerovati da će to pokazati i gradski vijećnici. Pred nama je još jedna politička utakmica u kojoj, bude li ona preslika lanjske, za naše sugrađane neće biti velike pobjede niti nakon produžetaka. A ne možemo ići dalje s neriješenim ishodom.


Otvoren prostor za suradnju


Iza dijela klubova vijećnika ostale su naporne pripreme na radnim sastancima u kojima se usuglašavao proračun. Iz izjava sudionika pregovora može se zaključiti kako postoji mogućnost da, slikovito rečeno, utakmica ne dođe do produžetaka?

– Bit će sigurno neizvjesno. Imali smo čitav niz konstruktivnih sastanaka, a treba znati kako su za stolom bile političke opcije koje nemaju slične stavove, različitih su politika i svjetonazora, ali imaju političku odgovornost. Otvorili smo veliki prostor za suradnju svim klubovima vijećnika, a dio njih nije imao ne samo odgovornosti, nego niti političke hrabrosti te je radije pribjegao destrukciji nego suradnji. Lakše je bilo prozivati za koaliranje, nego uključiti se u izradu proračuna koji donosi sigurnost i novu kvalitetu građanima, a razvoj i stabilnost gradu. Takav politički modus operandi već je viđen, samo se danas od javnosti više ne može sakriti pravo lice.


Što ste konkretno donijeli pred dio vijećnika koji su sudjelovali u razgovorima oko novog proračuna?– Moj plan je do 2025. godine završiti jedan od najvećih investicijskih ciklusa u novijoj povijesti Zadra. To je ono što sam ponudio vijećnicima kao okvir u razgovorima i što će se naći kao prijedlog na sjednici Vijeća u četvrtak. U sljedeće tri godine planiramo dovršiti građevinske projekte od kapitalnog značenja. Među ostalim, tu su dovršetak aglomeracije, Centar za gospodarenje otpadom, Gospodarska zona Crno i novi poslovni Inkubator, a gradit ćemo i dva nova gradska vrtića i tri škole. Plan mi je u tri godine završiti kapitalne projekte vrijedne 1,6 milijardi kuna.


Tu su i veliki projekti očuvanja i unaprjeđenja zelene infrastrukture od Rive, preko Plovanije do Novog Bokanjca, kao i uređenje obalnog pojasa s komunalnim lučicama i plažama. Tu je i završetak projekata unaprjeđenja prometnog sustava, sustava parkinga, izgradnje gradskih prometnica. Očekujem napokon stavljanje u funkciju Centra za mlade, ali i početak gradnje novih stanova na Smiljevcu i obiteljskih kuća u Crnom po poticajnim uvjetima za mlade obitelji. Konačno, ponudio sam i daljnji razvoj sportske infrastrukture koji predviđa izgradnju otvorenog plivališta na Višnjiku te nogometnog i atletskog centra na Barutani. Prijedlog je i jačati projekt KVARTipo koji građanima daje mogućnost odlučivanja o ulaganjima u njihove mjesne odbore, ali i pojačati kapitalna ulaganja u objekte javnih funkcija u svim gradskim kvartovima.Populistički prijedlozi


Kakvi su bili prijedlozi ostalih sudionika razgovora oko usaglašavanja proračuna?

– Konkretni, razumni i dobro obrazloženi. Neki su čak bili i jednaki ili slični onima u mojem početnom prijedlogu. Nije bilo većih problema uvrstiti ih u prijedlog proračuna i pritom izbalansirati prihode i rashode za njih. Naravno, neka su ideološka mimoilaženja isplivala na površinu, ali nisu bili razlog odustajanju. Nažalost, bilo je tu i nekih stvari koje se ne tiču samog nacrta proračuna. Nadam se kako je svima jasno gdje su granice.


Preostali vijećnički klubovi dostavili su svoje prijedloge u obliku amandmana?

– Mogu reći da je dostavljeno ukupno 45 amandmana. Neki od njih već se nalaze u prijedlogu o kojem će se sutra raspravljati. Manji broj amandmana je realan i racionalan i mogli bi se uvrstiti u proračun da su izbalansirani u svim prihodovnim i rashodovnim stavkama. Baš zato je trebalo sjesti za stol i razgovarati. Ovako, imamo situaciju u kojoj kao odgovor na ponuđene projekte koje sam ranije naveo, dobivamo amandmane kojima se ti isti projekti gase. Također, populistički se daju prijedlozi koji se ne mogu ostvariti bez onih koje žele ukloniti iz proračuna. Konkretno, skidaju se milijuni iz programa gradnje komunalne infrastrukture u kojemu se nalaze dva gradska parka, novo gradsko groblje te 49 prometnica. Drastično se smanjuju sredstva za otkup zemljišta i projektiranje, a vlasništvo i projektna dokumentacija temelj su svakoj daljnjoj izgradnji javne infrastrukture.


Tim amandmanima značajno se umanjuju sredstva neophodna za širenje mreže i održavanje javne rasvjete s 1,5 milijuna na 300 tisuća eura. Prema tim amandmanima ne može se završiti projekt Centra za mlade, održavati novouređene dvije palače. Za 40 posto umanjuju se sredstva Športskog centra Višnjik za održavanje i nadogradnju tamošnjih sportskih i rekreativnih sadržaja. Režu se i sredstva za javne manifestacije, turističku promidžbu u kojoj je predviđen i marketinški paket za Ryanair. I ostali prijedlozi su u potpunom disbalansu.


Na destrukciju ne pristaje


S kakvim očekivanjima, u tom slučaju, sutra ulazite u raspravu o proračunu Grada Zadra za 2023. godinu?

– Teško je reći i nezahvalno prognozirati, prije svega zato jer dva vijećnička kluba nisu željela iskoristiti mogućnost pravovremenog i otvorenog usuglašavanja prioriteta i prijedloga. Umjesto toga, trajalo je narušavanje političkog dijaloga. Očekujem tu i populizam umjesto zaštite javnog interesa, optuživanja i uvijek nove ultimatume. Ipak, činjenica je kako upravo na 27 vijećnika stoji odgovornost za Zadrane i njihov grad ne samo u idućoj godini, nego i za moguće neželjene posljedice krivih odluka u dužem razdoblju. Ukoliko javni interes prevlada, a moguće je, jer je upravo to bio temelj dogovora uoči izrade prijedloga proračuna, idemo raditi dalje. Posla je i previše jer naš grad ima ogroman potencijal koji možemo ubrzano razvijati i iskoristiti do 2025. godine. Grad neće stati i neće nestati, ali ga može usporiti upravo destrukcija na koju ja neću pristati!