Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

RADOVI NAPREDUJU

Direktor Odvodnje umiruje stanovnike Smiljevca da će smrad uskoro nestati: 'Projekt će se dovršiti po planu'

Autor: Iva Bucić

26.09.2023. 08:28
Direktor Odvodnje umiruje stanovnike Smiljevca da će smrad uskoro nestati: 'Projekt će se dovršiti po planu'

Foto: Arhiva ZLNakon 15 godina nesnosnog smrada stanovnici Smiljevca i okolnih naselja konačno će prodisati punim plućima. Radovi na uređaju za pročišćivanje otpadnih voda kod zadarskog Gradskog groblja završit će u studenom, a direktor Odvodnje Grgo Peronja ističe da za sada sve teče po planu.


– Radovi napreduju prema ugovorenoj dinamici, dovršavaju se egalizacijski bazeni, bukobrani i neki manji dovodi. Projekt će se dovršiti po planu u studenom ove godine, rekao je Peronja.


Kada je pred ljeto dovršena prva faza projekta »Poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar – Petrčane«, građani su očekivali da će se na minimum smanjiti širenje neugodnih mirisa iz Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV).
Tada su bazeni pjeskolova-mastolova i primarnih taložnica pokriveni, u svim bazenima izvršena je zamjena strojarske opreme i popratni elektro radovi, a pored svakog je bazena ugrađena i PCO jedinica foto-katalitičkog čišćenja zraka, koje zrak pročišćavaju prisilnom ventilacijom. Tim se postupkom smanjuje zasićenost sumporovodikom, plinom koji ima karakterističan miris trulih jaja.đ


Grgo Peronja, direktor Odvodnje, Foto: Luka Jeličić


Radovi gotovi u studenom
No, stanari okolnih naselja nastavili su se žaliti na smrad iz postrojenja, a direktor Odvodnje ističe da će se taj problem riješiti u studenom, kada se kraju privedu svi radovi.


– U svrhu eliminacije mirisa, bitno je dovršenje i puštanje u rad egalizacijskog bazena, što će omogućiti kontrolirano doziranje količina koje se dovoze iz septičkih jama, kazao je Peronja.


U ovoj, drugoj fazi gradi se egalizacijski spremnik s pripadajućem nadstrešnicama i stanicama za prijem septika, pri čemu će sve komponente imati ugrađene jedinice za čišćenje zraka. To znači da se sadržaj septičkih jama više neće ispumpavati direktno u ulaznu građevinu, a upravo je to za posljedicu imalo povremeno širenje neugodnih mirisa.