Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

PODIZANJE SIGURNOSTI

Bedemi u Perivoju kraljice Jelene uskoro će dobiti trajnu ogradu

Autor: Goran Šimunov

25.09.2023. 12:12
Bedemi u Perivoju kraljice Jelene uskoro će dobiti trajnu ogradu

Foto: Luka JeličićBedemi u Perivoju kraljice Jelene Madijevke, s kojih je 7. srpnja 2022. godine pao 20-godišnji mladić iz Irske i poginuo, uskoro će dobiti trajnu ogradu, potvrđeno nam je u Gradu Zadru. Ovaj bedem, nekadašnja mletačka utvrda, bastion Grimani čija je gradnja počela u 16. stoljeću, konačno će time dobiti kvalitetnu zaštitu koja bi trebala spriječiti da se tragični događaji, poput smrti mladog Irca. više ne događaju.


– Konzervatorski odjel u Zadru definirao je postavljanje ograde unutar živice u dijelu samog nasipa na bedemu u Perivoju kraljice Jelene Madijevke, te su njihovi predstavnici s predstavnicima Arhitektonskog studija Rene d.o.o. i tvrtke Nasadi d.o.o. održali 15. rujna 2023. godine sastanak vezano za postavljanje ograde i sanaciju u parkovima, kazao nam je Ante Ćurković, pročelnik Ureda gradonačelnika Zadra Branka Dukića.


Dodao je kako je u tijeku dogovor oko pronalaska najboljeg rješenja, odnosno odabira najprimjerenijeg oblika nove ograde, kao i obnove postojećih ograda i zelenog zaštitnog pojasa na predviđenim lokacijama u oba parka.


Foto: Luka Jeličić


Privremena ograda
Nakon što se dogodila spomenuta tragična pogibija, Grad Zadar i tvrtka Nasadi, kojoj je dao na upravljanje ovaj perivoj, uz rubove njegovih bedema postavili su privremenu ogradu kako bi spriječili da se ponovno dogodi nešto slično tome.


Pročelnik Ćurković podsjetio je kako su odmah po usvajanju gradskog proračuna na desetak utvrđenih mikro lokacija u ovom perivoju postavljene oznake upozorenja sukladno izrađenom elaboratu koncem prošle godine.


– Također, u proračunu za ovu godinu predviđena su dodatna sredstva kroz Program održavanja javnih zelenih površina, te je tvrtki Nasadi osiguran iznos od 50.000 eura upravo za podizanje razine sigurnosti u Perivoju Vladimira Nazora i Perivoju kraljice Jelene, sve u skladu s izdanim konzervatorskim uvjetima i izrađenim elaboratom, istaknuo je pročelnik Ureda gradonačelnika.


Koliko su zadarski bedemi privlačni javnosti i čine dio njegovog iznimnog kuturno-povijesnog bogatstva, a što je okrunjeno 2017. uvrštenjem na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, toliko mogu biti i vrlo opasni neopreznim posjetiteljima. O tome svjedoči podatak kako je od 2014. do danas s njih zabilježeno devet padova, od kojih su tri imala smrtni ishod, dok su ostali, mahom turisti, zadobili teške tjelesne ozljede.


Da valorizacija bedema i njihova sigurnost ipak mogu ići ruku pod ruku pokazao je i projekt uređenja šetnice na Bedemima zadarskih pobuna, Muraju, koja je otvorena 2020. za Dan grada Zadra i blagdan Sv. Krševana. Uzduž tih bedema postavljena je metalna ograda, a u manjem dijelu prilaz rubu bedema sprječava metalna žica.


Grad Zadar također je odlučio upravljanje Perivojem kraljice Jelene Madijevke staviti pod svoj čvršći nadzor, pa je tako, rekao je pročelnik Ćurković, u kolovozu ove godine na snagu stupila odluka kojom je upravljanje javnom površinom u ovom perivoju s tvrtke Nasadi prebačeno na Upravni odjel za gospodarenje gradskom imovinom Grada Zadra.


Foto: Arif Sitnica


Grad preuzeo upravljanje perivojem


– Raspisivanje novog natječaja za zakup javne površine u ovom perivoju nije u planu, poručio je pročelnik Ureda gradonačelnika.


Najatraktivniji dio ovog perivoja je, temeljem ugovora s Nasadima, od 2011. do svibnja ove godine koristio bar Ledana, Ovaj ugovor između vlasnika Ledane, tvrtke Riva Liburna i Nasada istekao je u prosincu prošle godine, a Nasadi ga nisu htjeli produljiti. Rivi Liburni je u vezi Ledane nadležni odjel Zadarske županije prije toga ukinuo odobrenje o minimalnim tehničkim uvjetima za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, nakon čega je Grad Zadar izdao toj tvrtki rješenje o uklanjanju ugostiteljske opreme. Kada je prošlo određeno kraće vrijeme od izdavanja tog rješenja Grada, a da ta oprema nije uklonjena, Odjel za komunalno gospodarstvo ju je sredinom sibnja krenuo sam uklanjati.


Vlasnici Ledane su, pak, u srpnju, uklonili nadstrešnicu – paviljon ovog bara, nakon što su zaprimili rješenje kojim im je to naredila Građevinska inspekcija Državnog inspektorata.


– Investitor je upozoren da će se na izvršenje naredbe o uklanjanju prisiljavati izricanjem trima novčanim kaznama ukoliko ne postupi po naredbi iz izreke rješenja te da će se izvršenje naredbe o uklanjanju provesti putem treće osobe na njegovu odgovornost i trošak ako ne postupi po naredbi iz izreke rješenja nakon tri izrečene novčane kazne, naveli su u Državnom inspektoratu pojašnjavajući ovo svoje rješenje.


Pretpostavlja se kako je razlog uklanjanja ove nadstrešnice-paviljona u Ledani taj što je on bio većih dimenzija od onih po kojima ga je investitor smio podići bez ishodovanja građevinske dozvole, a koju za njegovo podizanje nisu nikad ishodili. Na licu mjesta lako se moglo utvrditi kako spomenuta nadstrešnica – paviljon, koja je podignuta još 2013., ima otprilike tri puta veću tlocrtnu površinu.


Foto: Arhiva ZL