Srijeda, 31. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Ivica Erlić

Bivši ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu o optužbama za prijevaru: Nisam varao

Autor: Marina Vlakić

31.03.2023. 08:55
Bivši ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu o optužbama za prijevaru: Nisam varao

Foto: Arhiva ZLNakon što su policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave zadarske dovršili kriminalističko istraživanje nad 50-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prijevare i krivotvorenja isprave na štetu javne zdravstvene ustanove na području Zadra, razgovarali smo s prijavljenim Ivicom Erlićem.


Naime, bivši ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu osumnjičen je da je kao djelatnik Zavoda u srpnju 2019. i veljači 2022. godine, s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, poslodavcu predao lažno sačinjene izjave o načinu dolaska na posao i povratka s posla. Nakon predočene dokumentacije ustanova mu je od siječnja do ožujka 2020. godine te od veljače 2022. do veljače 2023. godine isplatila uvećanu naknadu za putne troškove. Riječ je o 2.107 eura naknade za koju, navodi policija, nije imao pravo te je nakon kriminalističkog istraživanja Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru protiv njega podnesena kaznena prijava.


Smijenjen jer je kršio izolaciju


Nazvali smo Erlića kako bismo čuli njegovu stranu priče, međutim on kaže kako je riječ o anonimnoj prijavi, potpuno neutemeljenoj, s obzirom da svakodnevno iz Zadra putuje u svoj rodni Tinj i natrag. Naime, Erlić i danas radi u Zavodu za hitnu medicinu, u Odjelu za financije, nakon što je početkom prošle godine smijenjen s dužnosti ravnatelja kada je otkriveno da je vozio automobil za vrijeme trajanja zaštitne mjere izolacije zbog zaraze koronavirusom. Tada je rekao da se zbog COVIDA osjećao jako loše i morao je hitno otići do liječnika. Svejedno, kao ravnatelju zdravstvene ustanove ovaj mu incident nije oprošten te je odlukom Upravnog vijeća Zavoda Erlić sredinom siječnja prošle godine smijenjen.
Što, pak, sada kaže na optužbe za lažiranje putnih troškova za koje će mu, ukoliko tužiteljstvo prihvati policijsku prijavu, početi suđenje?


Čeka se odluka tužiteljstva


– Iako živim u Zadru, svakog sam dana u rodnom Tinju. I policija mi je, kada me je pozvala, rekla da znaju da sam tamo svakog dana, a gdje ja prespavam i nekad budem moja je osobna stvar. No, preočito je da je riječ o pritisku, čak i progonu koji ima političku pozadinu jer, kako to uvijek biva u ovakvim situacijama, prijava protiv mene je anonimna. Iako svakodnevno idem u svoje selo, kao i mnogi koji prikazuju putne troškove, prijavljen sam samo ja i zato je prijava potpuno neosnovana. Svi znaju da ja u Tinju imam zemlju i tamo radim i moram putovati. Nisam muljao s putnim troškovima, u Tinju je moja jedina nekretnina i putni su mi troškovi opravdani, kaže Erlić, dodajući kako je o svemu razgovarao i s ravnateljicom Zavoda za hitnu medicinu.


– Rekao sam joj da od danas više ne želim da mi se isplaćuju putni troškovi. Ne želim uopće ni doći u poziciju da me se tereti za prijevaru, a i dokazat ću da nije bila riječ o tome, što zna i onaj tko je poslao anonimno pismo protiv mene, poručuje na kraju Erlić.


Odluku o ovom slučaju na kraju će donijeti Općinsko državno odvjetništvo koje će prijavu protiv bivšeg šefa Zavoda u konačnici odbaciti ili procesuirati, nakon čega po zakonu treba slijediti potvrđivanje optužnice.