U hotelu Kolovare u Zadru, dok su pristizale vijesti o otkazivanju Škrapinga, pa trakkinga, berlinskog turističkog i ženevskog salona automobila, Ryanairovih i inih letova, i nebrojenih skupova,… dvjestotinjak ljudi ozarenih lica s dragošću se družilo, okupljalo, prkosilo koronavirusnoj histeriji, i veselilo zahvaljujući čarobnom eliksiru znanom kao – vino!
I Dantesu Begiću i agenciji Ricerca Mercato, te impresivnoj ekipi somelijera i chefova, a uz svesrdni angažman svog osoblja Kolovara, učenike zadarske hotelijersko – ugostiteljske škole kao i polaznika visoke škole Aspira, a kroz cjelodnevno prezentacijsko, edukacijsko i eno gastronomsko uživanje.
Za početak kraj: Finalna eno-gastro čarolija
Počet ću od finala i nečeg što je opisati kao kulinarsko vinarsku čaroliju u kojoj su dvojica vitezova kutlače – chefovi Damir Modrušan i Dragan Jovanović redali u kreativnom ludilu složene sljedove hrane sa vinima pristiglim iz svih krajeva Lijepe naše, od aljmaškog ušća Drave u Dunav, preko Kutjeva, Moslavine do samoborskog pobrđa, šuma Motovuna i mirisa Savudrijske vale, pa preko Vrbnika nad morem i vinodolskog Pavlomira, sve do južnodalmatinskih otoka. A ovdašnju su čast branili Kraljevski vinogradi, Obrt KerVin, OPG Škaulj i PZ MasVin, a Bobanović, Škaulj, Glavić i Radulićka su se, kao i svi vinari, skupu obratili i svoja vina predstavili, još tamo na početku ovog divnog, napornog, a nikom teretnog dana. Imali smo još naših časnih predstavnik koji su u kulinarske čarolije ugradili svoje proizvode poput Cromarisa, MariKomerca, Mih Sirane Kolan, Mišlova d.d. do Opel Mitrovića,…
Razigrani do kreativnog ludila chefovi su namučili someliere gotovo nemogućim sparivanjima. I vrhunski znalci znaju se i te kako razlikovati u prosudbama kada se na osnovne sastojke jela nadodaju opojni košmari okusa. Zadaću su »otežala« dijelom premoćna ovdašnja sparivana vina Škauljev Cabernet Sauvignon i MasVinov Merlot uz dominantno riblje sastojke, dok s maraštinom Tome Glavića nije bio problem pogoditi »usridu«. No bilo je lokalpatriotski divno slušati pohvale trima ovdašnjim ponuđenim vinima u svojevrsnoj debati vrhunski someliera: Filipa Savića (čovjek je odradio maraton kao moderator cjelodnevnog skupa), Maria Meštrovića, Suvada Suwija Zlatića, Jure Andrijaševića, Mire Šemić, zadarskog Ivana Stiblika…
Povratak početku
Dvjestotinjak gostiju u za ovu prigodu posloženom restoranu hotele Kolovare dočekao je aperitiv i pozdravi eminentnog skupa koji u svojem četvrtom izdanju, sada već proslavljen u cijeloj zemlji, kreće iz Zadra, a nastavit će u još osam sredina: Primoštenu, Poreču, Malinskoj na Krku, Dubrovniku, Rijeci, Tučepima, Splitu i Pagu. Međunarodna konferencija vrhunskih vinskih znalaca naziva Wine Vip Event okupi vrhinske enologe, vinare i vinogradare, edukatore i vodeće lokalne proizvođače gastronomskih delicija, ali i ugostitelje, hotelijere i turističke djelatnike povezujući ih kako bi u zajednički unaprijedili kvalitetu ponude i usluge te istovremeno promovirali lokalne proizvođače. To su uostalom uz ine suorganizatore i partnere prepoznali i Ministarstvo turizma, HTZ, Ministarstvo poljoprivrede te Hrvatska obrtnička komora. U institucije podržavatelje ovog eminentnog edukativno merkantilnog okupljanja ubrojili su se i ovdašnji, pa su skup pozdravili Lovre Jurišić uime Zadarske županije, Ivica Katić, uime Grada Zadra i Mladen Malta uime Obrtničke komore Zadarske županije. Izlagače je predstavio Filip Savić, a mi im vina – kušavali.
Sredina za edukaciju, prezentaciju i dogovore
Okosnica su prezentacije, degustacije i radionice, uz druženja u polusatnim pauzama između predavanja. Besplatne radionice trajale su nakon prvih predstavljanja do 20 sati. Među govornicima redali su se Mario Meštrović, Filip Savić, Jure Andrijašević, gošća iz Slovenije Mira Šemić i gost iz Austrije Suwi Zlatić, a bili su tu i Dragan Jovanović, Deniz Zembo, Damir Modrušan…
Teme radionica: Suad Zlatić: Nezaustavljiv – tvoje radno mjesto, tvoja pozornica!; Mario Meštrović: Ponašanje osoblja u sali, Neverbalna komunikacija, pravila servisa, higijena, prepoznatljivost osoblja; Jure Andrijašević: »Svjetsko, a naše« – bar i koktel kultura i njihov branding; Filp Sarilar – Barmenska škola, popraćena degustacijom signature koktela; Prezentacija degustacijskog menua, kuhar i vlasnik Gastro kluba u Puli Dragan Jovanović: Radionica priprema tartufa, Chef u Restaurantu Zigante Damir Modrušan.
Istovremeno u konferencijskoj sali hotela svi izlagači predstavljali su i osigurali degustacije svojih proizvoda i bili na raspolaganju ugostiteljima i hoteljerima za poslovne dogovore.
Bila je i nagradna igra. Da zaključim, svaki je sudionik otišao sa poklon peketom iz palete izlagača, da brzo ne zaboravi i dođe i nagodinu. Na mene – računajte!
Maraština Tomislava Glavića – Viteško vino za 2019.
Bratovština hrvatskih vinskih vitezova, pod predsjedanjem Ive Delonge, organizirala je Vinski Viteški turnir, u Trofejnom salonu Zrinjevac u Zagrebu, gdje je birano Viteško vino za 2019. godinu.
Odlukom Viteškog vijeća biralo se vino od autohtone hrvatske sorte
Maraština-Rukatac. Pristiglo je osam uzorka maraštine: OPG Rajko Arbanas – 78,5 bodova, OPG Branko Kutija – 80 bodova, Obrt – Karaba – 85 bodova, Creatura vina d.o.o. – 82, Figurica – 84,5 bodova, Božo Glavić – 85,6 bodova, OPG Škaulj – 85,5 i KER-VIN – 87,6 bodova u rangu zlatne medalje je dobitnik priznanja Viteško vino za 2019.,
Sedmo Hrvatsko Viteško vino bit će predstavljeno uz prigodnu svečanost uručenja diplome, a dobitnik ove prestižne titule na boci može koristit naziv odličja tijekom 2020. godine.
Pristigle uzorke ocjenjivao je Viteški sud u sastavu certificiranih enologa metodom "100 bodova": · Ivana Alpeza, predsjednica (Zagreb), · Ivana Čelar (Opuzen), · Ivana Linke (Split) i Zvonimir Vlatković (Zadar). Na kraju stoji viteški moto: Slava Bogu – čast vinu!
Jelo: Vina
Ravioli od bifteka s tartufima: Malvazija zigante ili Plančić Pharos Reserva
(Ravioli od junećeg biftek punjeni kremom od celera/ žele od istarske malvazije, crumble od tartufa, mladi grašak i svježi crni tartuf: svježa malvazija ili odležali plavac)
Tuna tataki sa dvije kreme: Matić Rose ili MasVin Merlot
(Tuna tataki sa sezamom,kreme crnog fermentiranog češnjaka, ukiseljene tikvice, pjena od kukuruza)
Sousvide hama pearl plate: Gospoja Žlahtina ili KerVin Glavić Maraština
(Sousevide cvjetače i hama sa pjenom od češnjaka i sold osmosis naranča)
Morska otvorene lasagna:Geržinić Rose ili Škaulj Cabernet Sauvignon
(Otvorena lasagna sa kremom od graška i hobotnica)
najnovije
najčitanije
Hrvatska
promjena na crpkama
Ovo su nove cijene goriva koje su na snazi od utorka
Novosti
DIVLJAČKI ČIN
Na ulici premlaćen Scholzov kandidat za euroizbore. Uhvatili su ga dok je lijepio plakate i počeli šutirati
Nogomet
asistencija i rekord
Luka Modrić oborio rekord, kapetan Vatrenih je prestigao legendarnog Puškaša
Crna Kronika
ODO
Istražni zatvor za 30-godišnjaka koji je aktiviranjem plinske boce prijetio policajcima
Zadar
Volim svoju županiju
Na utrci Wings for Life trči i 70 djelatnika hrvatskih županija, među njima i Božidar Longin
Županija
TRAGEDIJA U MORU
Đani Iglić o stradalom roniocu: ‘Bio je veliki profesionalac koji je znao sva pravila ronjenja’
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Subotnja špica bila je krcata Zadranima i turistima, pogledajte koga smo sreli
Zadar
OLDTIMER IZLOŽBA 2024.
Zadar postaje središte čarobnog svijeta oldtimera!
Zadar
PU ZADARSKA
Zbog utrke u nedjelju pojačan promet i gužve, policija uputila preporuku vozačima
Zadar
TRAGOM ISTRAŽIVANJA