Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

DIVLJAČKI ČIN

Na ulici premlaćen Scholzov kandidat za euroizbore. Uhvatili su ga dok je lijepio plakate i počeli šutirati

Autor: Hina

04.05.2024. 18:45
Na ulici premlaćen Scholzov kandidat za euroizbore. Uhvatili su ga dok je lijepio plakate i počeli šutirati

Foto: Matthiasa EckeaNjemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser obećala je u subotu da će se boriti protiv porasta nasilja protiv političara nakon što je njemački zastupnik u Europskom parlamentu napadnut tijekom kampanje za reizbor i zadobio  ozljede zbog kojih je završio u bolnici.


Matthiasa Eckea (41), člana ministričinih socijaldemokrata (SPD), udarila je i šutirala skupina od četiri osobe dok je lijepio plakate u Dresdenu, glavnom gradu istočne države Saske, priopćila je policija. Izvor u SPD-u rekao je da će zbog ozljeda biti operiran.


Malo prije toga čini se da je ista skupina napala 28-godišnjeg aktivista Zelenih, koji je također lijepio plakate, rekla je policija, iako njegove ozljede nisu bile tako teške.
Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola jedna od je mnogih europskih političara koji suosjećaju s Eckeom. Ona je napisala u objavi na X-u da je “užasnuta okrutnim napadom”.


U cijeloj zemlji broj napada na političare stranaka zastupljenih u parlamentu udvostručio se od 2019., prema podacima vlade objavljenim u siječnju.


Faeser je rekao da je verbalno neprijateljstvo ekstremista i populista prema demokratskim političarima djelomično odgovorno za porast nasilja.


Domaća obavještajna agencija BfV kaže da je krajnje desni ekstremizam najveća prijetnja njemačkoj demokraciji.


Porast potpore krajnje desnoj Alternativi za Njemačku (AfD) u protekloj godini odveo ju je na drugo mjesto u anketama diljem zemlje.


AfD je posebno jak u istočnim državama Saskoj, Tiringiji i Brandenburgu. Ankete pokazuju da će biti prvi na regionalnim izborima u sve tri u rujnu.


Političari stranke Zeleni suočeni su s najviše agresije, prema vladinim podacima, a napadi na njih sedmerostruko su porasli od 2019. na 1219 prošle godine. Političari AfD-a pretrpjeli su 478 napada, a SPD je treći s 420.


Theresa Ertel, kandidatkinja Zelenih na lokalnim izborima u Tiringiji ovog mjeseca, rekla je da zna za članove stranke koji se više ne žele kandidirati zbog agresivne političke atmosfere.


Zeleni u njezinoj regiji složili su se da na informacijskim štandovima uvijek moraju biti najmanje tri djelatnika radi dodatne sigurnosti.