Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

TRAGOM ISTRAŽIVANJA

Zadrani najviše kupuju našu domaću piletinu, svinjetina pala u drugi plan

Autor: Nina Vigan

03.05.2024. 07:30
Zadrani najviše kupuju našu domaću piletinu, svinjetina pala u drugi plan

Foto: Mislav Klanac



Da nema ništa tako dobro kao teletina ispod peke ili janjetina s ražnja, kazat će mnogi ljubitelji dobre spize, one mesne. Međutim, prema podacima istraživanja koje je proveo magazin Ja Trgovac i agencija Hendal, značajan broj Hrvata ne može si priuštiti skuplje vrste mesa. Prema dobivenim podacima, svaki četvrti Hrvat meso jede svakodnevno, a piletina je uvjerljivo najpopularnija vrsta mesa koju najčešće konzumira 53% građana, što je 2% manje nego u 2022. godini. Na drugom je mjestu svinjetina s 36% udjela uz 4% rasta, dok su ostale vrste mesa značajno manje popularne. Tako se za teletinu najčešće odlučuje 7% građana, puretinu bira 3%, a janjetinu svega 1% konzumenata mesa u Hrvatskoj.



Tragom ovog istraživanja, zaputili smo se u zadarske mesnice, kako bismo od naših mesara na tržnici saznali što se najviše kupuje.


“Jedemo na mjeru”




Mesar Dražen, kazao nam je kako je istina da se najčešće kupuje piletina, te kako ljudi radi uvođenja eura i porasta cijena kupuju manje količine.


– Kod nas se najviše kupuje naša domaća piletina, a svinjetina je pošla u drugi plan. Inače je svinjetina bila meso koje se najčešće kupuje. Razlog tome je to što se cijena piletine nije mijenjala u zadnjih godinu dana, dok se cijena svinjetine povećala. Cijena same nabave je išla gore, a govorimo o svinjetini iz domaćeg uzgoja, pošto samo to i nudimo. Prije su u nabavi cijene išle gore za 1 kunu, a sad je to 1 euro. Uz to morate platiti veterinara, klaoničku obradu i slično. Prije smo se smijali našim Nijemcima i Belgijancima kod kojih je teletina skupa, al bojim se da ćemo jesti teletinu kao i oni, rijetko, kazao je Dražen dodavši da je prodaja mesa pala, iako imaju veći broj računa.


– Neki dan smo imali desetak računa više, a promet je bio manji. Čini mi se da je stvar u tome da su ljudi nakon uvođenja eura, došli do toga da su shvatili da troše 1.500 eura, a plaća im je 1.000. Sad se ne uzima kilo mljevenog mesa, nego pola kila. Količina je manja, jedemo na mjeru, ističe Dražen.



Istraživanje govori o tome kako kada je riječ o tome koju vrstu mesa građani najviše vole, onda su dobiveni rezultati podosta drugačiji od onoga što se najčešće konzumira. Mnogi preferiraju teletinu i janjetinu, ali je ne jedu često. U zadarskim mesnicama za teletinu ćete izdvojiti oko 13 eura/kg, ovisno o komadu koji želite. Tako je u jednoj mesnici na tržnici cijena telećih rebara 13 eura/kg, a teleće lopatice bez kosti 17,40 /kg eura. Junetina je nešto jeftinija, pa se ovisno o komadima cijene kreću od 8 do 21 eura/kg. Cijena janjetine varira, pa je možete naći za cijenu od 13 do 16 eura/kg. Domaće pile iz slobodnog uzgoja ćete platiti oko 7,50 eura, a domaćeg pivca oko 10 eura/kg. Za dalmatinsku pancetu platit ćete oko 16 eura/kg, a za pršut do 39 eura/kg.


Mesar nam je otkrio kako dosta kupaca bira i mljeveno meso radi brze pripreme.


– Prerada, odnosno mljeveno meso se prodaje ovisno o sezoni nekih jela. Tako na primjer, na zimu se kupuje mljeveno za sarme, a sad dolazi vrime gradelanja ili punjenih paprika. A dosta njih kupuje mljeveno za bolognese, upravo radi toga što ga je lako pripremiti. Živimo brzo, hranimo se brzo i kako je kazao jedan talijanski kuhar, »ako vam se ne da spremati ništa, onda spremite bolognese«, kroz smijeh nam objašnjava Dražen.



Samo da je domaće


U navedenom istraživanju, došli su do zaključka kako kada je riječ o tome koju vrstu mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda građani najviše vole, onda je na vrhu slanina s 29% udjela u oba istraživanja, ali odmah iza je s 28% udjela pršut. Prodavačica u mesnici, Lucijana Milin kazala je kako se ipak dobro prodaje u njihovoj trgovini, pošto nude domaće proizvode i ljudi se ne bune na cijene.


Lucijana Milin


– Od suhomesnatog se uzimaju sad za kuhanje artičoka i sličnog, rebra, prsni vršci, dobra slanina i panceta. I u zimi se kupuju, ali i sada. Nema da neće poći. Cijene su više manje iste, na primjer, digli smo pola eura cijenu pršutu koji je rezan ručno i sad iznosi 39 eura/kg. Ljudi kupuju i kobasice za gradele, a imamo i divenicu i kranjske, naše proizvode. Trajne, suhe zadarske divenice, predivan šokol i ljudi se ne žale na cijene jer imamo samo naše domaće proizvode. Uz meso, imamo i inćune, vino, začine koje proizvode naši mali proizvođači. Ništa strano, samo naše i to se prepoznaje, kazala je Milin dok je njen kolega mesar Pere Režan, istaknuo kako ljudi najčešće kupuju po potrebi.


– Ako su bolesni, onda malo teletine, a ako nisu, onda junetina i janjetina, svega po malo u biti. Cijene nisu išle gore kod nas, ali prodaja ide slabije jer Poluotok umire. Jako malo ljudi dolazi, jer nemaju ode što tražiti. Ima dvi, tri mesnice, ribarnica i ništa više, nikakvih dućana, nema svita i nema prodaje, kazao je Režan dok je u mesnicu ulazio kupac koji je zatražio malo teletine za juhu, zbog zdravlja.


Mesar Pere Režan


– Teletina je manje masna, zato ju kupujem. Po preporuci liječnika bolje teletina, nego masnije meso poput svinjetine i intenzivne janjetine. Doduše, doma jedemo sve. Treba jesti kuhano, zdravo i što manje pržiti. A što se tiče cijene, sve je naopako otkad je euro uveden, sve je skupo, kazao je Josip Petričić.


Janjetina kao u Kanadi


Drugi kupac, Šime, danas je došao po teletinu, ali inače kupuje sve meso.


– Danas za kćer malo teletine, a inače kupujemo i junetine, janjetine, teletine, svega u biti po malo, iako nije zdravo ni jesti crveno meso često. Svakako, ni nismo veliki mesožderi doma. U biti jedem ono što žena spremi, kazao je uz smijeh Šime.


S obzirom na to da Hrvati najčešće konzumiraju piletinu, uputili smo se i na štandu s piletinom gdje smo susreli gospođu koja je došla po meso za ručak.


– Došla sam po pivca danas, za juhicu. Inače ne jedemo puno mesa, više ribe i povrća, a malo mesa. Dva puta godišnje janjetinu kupujemo, a povremeno kupimo teletinu i to za ručak nedjeljom jer je meso nedjeljom neka tradicija, kazala je Marica Sinovčić koja je od prodavačice Sandre dobila i »malo sitnog za juhu«, da bude bolja.


Marica Sinovčić


– Ljudi najčešće uzimaju cijelo pile, zato što je najjeftinije tako. Uz to, obavezno dobiju malo sitnog za juhu, malo jetrice, kosti ili želudaca. Osim toga, dosta dobro idu i pileći fileti koje ljudi češće kupuju sad kad su malo topliji dani, kazala nam je Sandra.


Sandra


U našem obilasku mesnica, od prodavača i kupaca uglavnom smo čuli komentare kako se kupuje ovisno o tome kad su plaće, kad su penzije. Kako kažu, ako su penzije i plaće bile iza prvog onda se, tad u početku mjeseca, malo bolje kupuje, ako je kraj mjeseca, onda malo manje.


Mile Poljak nam je kazao da voli sve meso, osobito ako je naše, domaće.


– Volim janjetinu ako je naša dobra domaća. Volim i kanadsku janjetinu, pošto sam tamo živio. Tek sam se vratio prije sedam dana i evo ovo je prvi komad janjetine koji sam kupio. Što se tiče cijene, čini mi se da je ista cijena kao u Kanadi, dok su neke druge stvari skuplje po pitanju mesa nego tamo, kazao je Poljak.


Mile Poljak