Ove godine vegetacija je pomaknuta najmanje za 20-ak dana tako da je već krenula berba pojedinih vrsta grožđa. To ne znači da sad svi moramo masovno krenuti u taj posao. Jer naši ljudi kad vide da jedan krene onda ga svi, takoreći, slijede, što nikako nije dobro. Svaki sortiment dozrijeva u svoje vrijeme. Ako se u početku napravi pogreška, onda ju je teško ispraviti, kazala je Paleka
Budući da se nalazimo na pragu ovogodišnje berbe grožđa, u organizaciji Udruge vinara i vinogradara Privlaka i njezinog predsjednika Borisa Glavana, u multimedijalnoj dvorani osnovne škole održano je zanimljivo predavanje o berbi i preradi grožđa te vinarstvu i podrumarstvu. Da je tema zaista pogođena, pokazala je nazočnost velikog broja zainteresiranih privlačkih vinogradara, kojima su uz svu višegodišnju praksu na terenu ovakva stručna predavanja i razgovori itekako dobrodošli.
Oaza vinogradarstva
Naime, poznato je kako je upravo Privlaka od pamtivijeka bila oaza vinogradarstva i dobrih i kvalitetnih vina. Tome u prilog svakako ide podatak da je trenutačno u ovdašnjim vinogradima zasađeno preko 200.000 trsova vinove loze kao i to da iz godine u godinu privlačke općinske strukture u velikoj mjeri kroz nabavku loznih cjepova po izuzetno prihvatljivim cijenama, potiču sadnju novih vinograda i to poglavito među mlađom populacijom.
Pozivu vodstva Udruge Privlaka da bude promotorica i savjetnica vinogradarima i podrumarima na ovom skupu odazvala se poznata zadarska enologinja dipl. inž. agronomije Nikolina Paleka, djelatnica Hrvatskog Zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu u Zadru. Ona je svoje iscrpno i studiozno predavanje uz ostalo popratila sa 20-ak “foto slideova” u kojem je vinogradare informirala kada i na koji način početi s berbom pojedinih sortimenta grožđa, transportom i njegovom preradom i to klasičnim načinom te putem tzv. muljača i ruljača koje se sve više danas upotrebljavaju u suvremenoj tehnologiji prerade i čuvanja vina. Također je okupljene vinogradare upoznala s najsuvremenijim instrumentima moštomjerom, refraktometrom koji služe za određivanje količine sladora u grožđu. Nadalje, govorila je o načinu korištenja selekcioniranih kvasaca, kako i na koji način treba šećeriti mošt kad se otaču vina, kako se najučinkovitije boriti protiv vinske mušice…
– Ove godine vegetacija je pomaknuta najmanje za 20-ak dana tako da je već krenula berba pojedinih vrsta grožđa. To ne znači da sad svi moramo masovno krenuti u taj posao. Jer naši ljudi kad vide da jedan krene, onda ga svi, takoreći, slijede, što nikako nije dobro. Svaki sortiment dozrijeva u svoje vrijeme. Ako se u početku napravi pogreška, onda ju je teško ispraviti. Stoga je iznimno važna edukacija. Od iznimne je važnosti slijediti savjete struke i jedino ćemo na taj način sa svim ovim radnjama o kojima smo govorili danas-sutra biti ravnopravni takmaci vinarima i vinogradarima iz zemalja Europske unije, čiji će i Hrvatska član, nadamo se, uskoro postati, kazala je Paleka, najavivši na kraju slično skorašnje predavanje kada će privlačkim vinogradarima i podrumarima govoriti o njezi, čuvanju i bistrenju vina i njegovu buteljiranju.
Pitanja vinogradara
Po onome što se moglo čuti okupljene vinogradare najviše je zanimalo kada i na koji način ocijeniti optimalni početak berbe; je li bolje grožđe preraditi s peteljkom ili bez nje; što činiti kada su količine šećera u moštu optimalne i gradacija dobra, a izostane fermentacija; koliko vremena držati mošt da kuha i tako redom, na što im je enologinja Paleka dala iscrpne i stručne odgovore.
Svima koji su se odazvali pozivu Udruge da sudjeluju u ovoj edukativnoj akciji kao i predavačici najtoplije je na kraju zahvalio Boris Glavan, predsjednik Udruge vinara i maslinara Privlaka.
– Kao što vam je svima poznato koncem srpnja ove godine upriličili smo prvu degustaciju naših domaćih privlačkih vina, na kojoj je sudjelovalo 57 vina, 28 bijelih te 29 crnih uzoraka. S tom ćemo praksom nastaviti i idućih godina. Mi u Udruzi držimo da je došlo vrijeme da promijenimo one navike koje još vučemo od naših djedova i pradjedova. Sad su došla neka nova vremena i neke nove tehnologije bez čijeg poznavanja i primjene nema uspješne proizvodnje vina. Vjerujemo da ćemo sa svim ovim aktivnostima u Privlaci, kolijevci vinogradarstva, motivirati još veći broj naših sumještana, pogotovo mlade ljude da se ponovno okrenu uzgoju ove plemenite mediteranske kulture, rekao je Glavan.
najnovije
najčitanije
Zadar
Okupljanje
Bivši učenici Pomorske škole veselo proslavili 45. godišnjicu mature: Ovo je rasadnik profesionalnog kadra
Novosti
antiratni pokret
Irski i švicarski studenti se pridružili valu prosvjeda protiv rata u Gazi
Nogomet
Englesko prvenstvo
Haaland zabio četiri od pet pogodaka Citya protiv Wolverhamptona, Gvardiol i Kovačić odigrali cijeli susret
Nogomet
Španjolsko prvenstvo
Barcelona izgubila kod Girone, Real Madrid i matematički osigurao novu titulu prvaka
Rukomet
1. HRL-Jug
Porazom završena sezona
Županija
TRAGEDIJA U MORU
Đani Iglić o stradalom roniocu: ‘Bio je veliki profesionalac koji je znao sva pravila ronjenja’
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Subotnja špica bila je krcata Zadranima i turistima, pogledajte koga smo sreli
Zadar
OLDTIMER IZLOŽBA 2024.
Zadar postaje središte čarobnog svijeta oldtimera!
Zadar
PU ZADARSKA
Zbog utrke u nedjelju pojačan promet i gužve, policija uputila preporuku vozačima
Zadar
TRAGOM ISTRAŽIVANJA