U neposrednoj blizini impresivnih ostataka crkvice Stomorica, na svojevrsnim “vratima zadarskog Varoša, smjestio se restaurant “Bruschetta”, vlasnika Božidara Vedrića, koji je ugostiteljski zanat počeo peći još u dobi od trinaest godina u konobi “Bepo” svog oca.
Iako otvorena prošle godine, “Bruschetta” je u proteklom razdoblju brzo stekla naklonost brojnih ljubitelja dobrog zalogaja i birane kapljice, kako iz našeg grada, tako i među brojnim gostima iz svih krajeva svijeta. Za njihovo zadovoljstvo brine se ekipa kuhara kojima je na čelu chef Dalibor Pavlović, zatim dva pizzaiola, pet konobara i četiri servirke. Vlasnik, Božidar Vedrić, posebno je ponosan što je onima željnim gastronomskih užitaka ovaj restaurant na raspolaganju ne samo ljetnih mjeseci, nego i tijekom čitave godine. O kvaliteti ovog objekta i entuzijazmu kojim su pristupili svom poslu najbolje govori i lanjska nagrada “Nasmiješeno Sunce” za izniman doprinos odvijanju turističke sezone koju im je dodijelila Turistička zajednica Zadarske županije.
– Gosti iz ciloga svita, različito misle, ali jednako uživaju u Bruschetti, kaže vrsni poznavatelj gastronomije, prof. dr. Ante Kolega, a kako nam otkriva vlasnik Božidar Vedrić, nedavno je na objed svratio i mađarski premijer Viktor Orban.
Tijekom našeg posjeta, uvod u obrok bile su bruschette s tartufima i pancetom proizvedenom u Briševu, serviranima uz pjenicu od mrkve, šafrana i maslina začinjenom s pestom genovese. Kao toplo predjelo usluženi su crni rižot i rižot od šafrana garnirani u košari od ananasa i crvene paprike, a uz taj dio obroka posluženo je vino Kulica, vinarije “Figurica”, kupaža maraštine i debita iz 2009.
Kao glavno jelo posluženi su medaljoni od grdobine uz Cabernet sauvignon berba 2008. Badelove vinarije u Benkovcu. Kao desert poslužena je torta od naranče s biskvitom od čokolade uz Muškat otonel 2009. vinarije Kozlović. Slijed jela i vina majstorski nam je servirao konobar Zvone Šarlija.
Na jelovniku “Bruschette” mogu se naći još mnoga zanimljiva jela, među kojima se ističu njoki s pestom genovese, tagliatelle zelene sa škampima, teleći medaljoni u umaku od prošeka i šljiva, kao i izbor različitih rižota, tjestenina i pizza. Posebnost su i sezonska jela koja se u ovom restaurantu spremaju u vrijeme sezone domaćih specijaliteta poput divljih šparoga, artičoka, morskih plodova i drugog. Također vrijedi istaknuti da u “Bruschetti” nastoje sve namirnice za koje je moguće nabavljati iz ovoga kraja pa se tu tako služi Krnčevićev pršut iz Zemunika, Žamperin kozji sir s Dugog otoka i maslinovo ulje iz Novigrada Ivice Vlatkovića.
Medaljoni od grdobine (za 4 osobe)
Sastojci:
400 g fileta od grdobine
200 g cherry rajčice
200 g svježih mahuna
ribljeg temeljca po potrebi
bijelo vino, bijeli luk, Grana padano, sol, papar, majčina dušica
Grdobinu se izreže na komade, posoli i blago popapri, uvalja u brašno i kratko proprži na jakoj vatri na maslinovom ulju te podlije bijelim vinom uz dodatak nasjeckanog bijelog luka i ribanog sira Grana padano te kuhamo na laganijoj vatri uz zalijevanje ribljim temeljcem. Kada se umak dobro prožme dodaju mu se chery rajčice prerezane na pola i ranije skuhane mahune. Povrće se kratko promiješa da se poveže s ostalim sastojcima i pospe s majčinom dušicom. Vrijeme pripreme 10-12 minuta.
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
OČEVID TRAJE
Zbog pucnjave kod Omiša policija uhitila pet osoba
Svijet
PRIRODNA KATASTROFA
Obilne kiše u južnom Brazilu ubile su gotovo 60 ljudi, više od 70 nestalih
Style
INFJ PERSONALITY
Možda imate jednu od najrjeđih osobnosti na svijetu. Ovo su znakovi kako to prepoznati
Košarka
NBA liga
Sjajni Anthony Edwards šokirao Jokićeve Nuggetse u Denveru u prvoj utakmici polufinala doigravanja
Zadar & Županija
DHMZ
Danas pretežno sunčano, temperature idu do 26 stupnjeva
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Subotnja špica bila je krcata Zadranima i turistima, pogledajte koga smo sreli
Zadar
BOKANJAC
ĐIR PO KVARTU (10) Bokanjac, selo na kraju grada: ‘Nitko ne vodi o nama računa, zatrpat će nas smećem…’
Županija
ŠTRAJK
VRTIĆ (NE)ĆE RADITI Štrajk najavljen 13. svibnja, Knez poručuje: ‘Ako im triba donit koji kolač, nek jave’
Zadar
Okupljanje
Bivši učenici Pomorske škole veselo proslavili 45. godišnjicu mature: Ovo je rasadnik profesionalnog kadra
Crna Kronika
PU ZADARSKA