Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

PRIRODNA KATASTROFA

Obilne kiše u južnom Brazilu ubile su gotovo 60 ljudi, više od 70 nestalih

Autor: Hina

05.05.2024. 08:49
Obilne kiše u južnom Brazilu ubile su gotovo 60 ljudi, više od 70 nestalih

Foto: ReutersObilne kiše u najjužnijoj brazilskoj državi Rio Grande do Sul ovog su tjedna ubile najmanje 55 ljudi, priopćile su lokalne vlasti u subotu navečer, dok se deseci vode kao nestali.


Uprava za civilnu obranu Rio Grande do Sula rekla je da su 74 osobe još uvijek nestale, a više od 69.000 raseljeno jer su oluje u posljednjih nekoliko dana pogodile gotovo dvije trećine od 497 gradova u državi koja graniči s Urugvajem i Argentinom.


Lokalne vlasti priopćile su da sada istražuju je li još sedam smrtnih slučajeva povezano s olujama.
Poplave su uništile ceste i mostove u nekoliko regija u državi. Oluja je također pokrenula klizišta i djelomično urušavanje brane na maloj hidroelektrani. Druga brana u gradu Bento Goncalves također je u opasnosti od rušenja, rekle su vlasti.


U Porto Alegreu, glavnom gradu Rio Grande do Sul, jezero Guaiba se izlilo iz nasipa, poplavivši ulice.


Međunarodna zračna luka Porto Alegre obustavila je sve letove na neodređeno vrijeme.


Guverner savezne države Eduardo Leite rekao je novinarima u subotu navečer da će Rio Grande do Sul trebati “Marshallov plan” za oporavak od oluja i njihovih posljedica, misleći na plan za gospodarski oporavak Europe nakon Drugog svjetskog rata.


Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, koji je u četvrtak posjetio Rio Grande do Sul, otputovat će u nedjelju natrag u državu kako bi pratio spasilačke napore, rekao je u subotu njegov šef za komunikacije Paulo Pimenta.


Kiša se očekuje u sjevernim i sjeveroistočnim regijama države do nedjelje, ali količina padalina je u opadanju i trebala bi biti znatno ispod vrhunca zabilježenog ranije tijekom tjedna, prema državnoj meteorološkoj upravi.


Ipak, “vodostaj rijeka trebao bi ostati visok nekoliko dana”, rekao je Leite.


Rio Grande do Sul nalazi se na geografskoj točki susreta između tropske i polarne atmosfere, što je stvorilo vremenski obrazac s razdobljima jakih kiša i razdobljima suše.


Lokalni znanstvenici vjeruju da se obrazac pojačava zbog klimatskih promjena.