U neposrednoj blizini impresivnih ostataka crkvice Stomorica, na svojevrsnim “vratima zadarskog Varoša, smjestio se restaurant “Bruschetta”, vlasnika Božidara Vedrića, koji je ugostiteljski zanat počeo peći još u dobi od trinaest godina u konobi “Bepo” svog oca.
Iako otvorena prošle godine, “Bruschetta” je u proteklom razdoblju brzo stekla naklonost brojnih ljubitelja dobrog zalogaja i birane kapljice, kako iz našeg grada, tako i među brojnim gostima iz svih krajeva svijeta. Za njihovo zadovoljstvo brine se ekipa kuhara kojima je na čelu chef Dalibor Pavlović, zatim dva pizzaiola, pet konobara i četiri servirke. Vlasnik, Božidar Vedrić, posebno je ponosan što je onima željnim gastronomskih užitaka ovaj restaurant na raspolaganju ne samo ljetnih mjeseci, nego i tijekom čitave godine. O kvaliteti ovog objekta i entuzijazmu kojim su pristupili svom poslu najbolje govori i lanjska nagrada “Nasmiješeno Sunce” za izniman doprinos odvijanju turističke sezone koju im je dodijelila Turistička zajednica Zadarske županije.
– Gosti iz ciloga svita, različito misle, ali jednako uživaju u Bruschetti, kaže vrsni poznavatelj gastronomije, prof. dr. Ante Kolega, a kako nam otkriva vlasnik Božidar Vedrić, nedavno je na objed svratio i mađarski premijer Viktor Orban.
Tijekom našeg posjeta, uvod u obrok bile su bruschette s tartufima i pancetom proizvedenom u Briševu, serviranima uz pjenicu od mrkve, šafrana i maslina začinjenom s pestom genovese. Kao toplo predjelo usluženi su crni rižot i rižot od šafrana garnirani u košari od ananasa i crvene paprike, a uz taj dio obroka posluženo je vino Kulica, vinarije “Figurica”, kupaža maraštine i debita iz 2009.
Kao glavno jelo posluženi su medaljoni od grdobine uz Cabernet sauvignon berba 2008. Badelove vinarije u Benkovcu. Kao desert poslužena je torta od naranče s biskvitom od čokolade uz Muškat otonel 2009. vinarije Kozlović. Slijed jela i vina majstorski nam je servirao konobar Zvone Šarlija.
Na jelovniku “Bruschette” mogu se naći još mnoga zanimljiva jela, među kojima se ističu njoki s pestom genovese, tagliatelle zelene sa škampima, teleći medaljoni u umaku od prošeka i šljiva, kao i izbor različitih rižota, tjestenina i pizza. Posebnost su i sezonska jela koja se u ovom restaurantu spremaju u vrijeme sezone domaćih specijaliteta poput divljih šparoga, artičoka, morskih plodova i drugog. Također vrijedi istaknuti da u “Bruschetti” nastoje sve namirnice za koje je moguće nabavljati iz ovoga kraja pa se tu tako služi Krnčevićev pršut iz Zemunika, Žamperin kozji sir s Dugog otoka i maslinovo ulje iz Novigrada Ivice Vlatkovića.
Medaljoni od grdobine (za 4 osobe)
Sastojci:
400 g fileta od grdobine
200 g cherry rajčice
200 g svježih mahuna
ribljeg temeljca po potrebi
bijelo vino, bijeli luk, Grana padano, sol, papar, majčina dušica
Grdobinu se izreže na komade, posoli i blago popapri, uvalja u brašno i kratko proprži na jakoj vatri na maslinovom ulju te podlije bijelim vinom uz dodatak nasjeckanog bijelog luka i ribanog sira Grana padano te kuhamo na laganijoj vatri uz zalijevanje ribljim temeljcem. Kada se umak dobro prožme dodaju mu se chery rajčice prerezane na pola i ranije skuhane mahune. Povrće se kratko promiješa da se poveže s ostalim sastojcima i pospe s majčinom dušicom. Vrijeme pripreme 10-12 minuta.
najnovije
najčitanije
Zadar
Okupljanje
Bivši učenici Pomorske škole veselo proslavili 45. godišnjicu mature: Ovo je rasadnik profesionalnog kadra
Novosti
antiratni pokret
Irski i švicarski studenti se pridružili valu prosvjeda protiv rata u Gazi
Nogomet
Englesko prvenstvo
Haaland zabio četiri od pet pogodaka Citya protiv Wolverhamptona, Gvardiol i Kovačić odigrali cijeli susret
Nogomet
Španjolsko prvenstvo
Barcelona izgubila kod Girone, Real Madrid i matematički osigurao novu titulu prvaka
Rukomet
1. HRL-Jug
Porazom završena sezona
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Subotnja špica bila je krcata Zadranima i turistima, pogledajte koga smo sreli
Zadar
BOKANJAC
ĐIR PO KVARTU (10) Bokanjac, selo na kraju grada: ‘Nitko ne vodi o nama računa, zatrpat će nas smećem…’
Županija
ŠTRAJK
VRTIĆ (NE)ĆE RADITI Štrajk najavljen 13. svibnja, Knez poručuje: ‘Ako im triba donit koji kolač, nek jave’
Crna Kronika
PU ZADARSKA
UHVAĆEN PIJAN ZA VOLANOM S preko 2.50 promila u krvi vozio po Zadru, uhićen je
Zadar
uz blagoslov pape Franje