Restoran Lungo mare već uhodano ostavljamo za sam kraj akcije Zadarskog lista i TZ Zadarske županije “Biramo restoran i konobu s najboljom izvornom gastroponudom”. Razlog je jednostavan: malo koji restoran u županiji ima tako lijepu terasu koja upravo ovih “kasnih” ljetnih dana dobiva na svojoj punini. Tek cestom odvojena od mora, ova terasa u kombinaciji sa suncem u pozadini koje je pred kraj ljeta gotovo magično obasjava zlatnim bojama, svaki restoranski specijalitet čini još ukusnijim. Pravi je užitak doći predvečer i uživati u kakvom mediteranskom jelu po kojima je restoran i poznat te uživati u zalasku sunca. Upravo tako izgledao je objed novinara i fotografa Zadarskog. Sa šumovima valova i suncem u pozadini uživali smo u ribljoj plitici lungo mare koja je brojila paštetu od brancina, paštetu od tune, hobotnicu, slane inćune i marinirane inćune, a onda je na red došao specijalitet kuće – špageti lungo mare, prebogati morskim plodovima. Za desert nam je serviran sladoled od vanilije s preljevom od vrućih trešanja i šlagom, a za piće vino proizvedeno na Sveučilištu u Zadru – cuvee Stošijica. Jelovnik ovog restorana inače je koncipiran da ponudi prije svega ono najtraženije – ribu, tjesteninu, rižote i meso po uhodanoj mediteranskoj recepturi. Rezultat su stalni gosti koji znaju po što dolaze. U zadnje vrijeme sve češće se traži plava riba pa su odnedavno uveli i neke specijalitete od skuša, srdela, inćuna i gavuna bilo na lešo, gradele ili buzaru. Već spomenuto specijalitet su špageti lungo mare koji uz plodove mora obiluju i cijelim škampima i školjkama, a važno je naglasiti da gost sva jela ima priliku sam začiniti kako mu odgovara, kao što može i sam izabrati ribu koja stoji u velikoj vitrini na ulazu.
Špageti Lungo mare
maslinovo ulje
kapula
čašnjak
očišćeni repovi škampa i cijeli škampi
očišćene dagnje i cijele dagnje
vongole
kunjke
rajčice
maslac
peršin
riblji temeljac
Na tavi pržiti maslinovo ulje, luk, kapulu, dodati škampe u ljuski, dagnje, kunjke, vongole te očišćene repove škampa i očišćene dagnje. Kada se malo poprži, dodati rajčice i riblji temeljac, maslac, brašno te na kraju paštu
najnovije
najčitanije
Hrvatska
ŠEF HDZ-A
Plenković: DP-u idu tri ministarstva i mjesto potpredsjednika Vlade. Rast će plaće ministrima
Scena
ne štedi s pohvalama
Mrle o Baby Lasagni: ‘On je za mene pobjednik, daleko je ispred svih’
Zadar
NADAHNUĆE IZ FINSKE
MAS sjajnom izložbom otpočeo s bogatim programom obilježavanja 15 godina rada i postojanja
Kultura
album Bërbili
Kino zona premijerno prikazala glazbeni film Nëtet redatelja Dana Okija
Košarka
Košarka
Rudy Gobert četvrti put u karijeri proglašen najboljim obrambenim igračem NBA sezone
Nogomet
LIVI KOD KNJAZA
Livaković o nogometnim počecima u Zadru: ‘Budući da je mama kasnila po mene na treninge…’
Zadar
GODIŠNJICA TRAGEDIJE
NIKADA ZABORAVLJEN: Mnogi se prisjećaju preminulog pilota Marka Novkovića: ‘U mom srcu ne mogu umrit’
Scena
PJEVAČICA I VODITELJICA
Vlatka Pokos ostala zgrožena plakatom u Zadru: ‘Odvratni seksizam’
Zadar & Županija
Problem - ideologija
Načelnik Jasenica se ogradio od Facebook čestitke njegove liste nagrađenom novinaru Novosti
Zadar
U 104. GODINI